Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U planu slavljenički koncert na Forumu i izložba starih fotografija, odora i partitura

27.03.2021. 10:01


Ova teška i zahtjevna godina posebna je i za Gradsku glazbu Zadar. Najpoznatiji zadarski glazbeni orkestar 150 godina postojanja proslavit će velikim svečanim koncertom u lipnju na Forumu. Planiraju šarolik program od klasike, filmske glazbe pa do velikih svjetskih i domaćih hitova. Pošto su trenutno na snazi mjere zabrane održavanja proba za kulturno-umjetničke udruge, članovi orkestra nisu u mogućnosti održavati probe i pripremiti se za ovu veliku obljetnicu. Ovisno o epidemiološkoj situaciji moguće je i da se koncert odgodi za jesen ili zimu.


Povijest Gradske glazbe Zadar
Gradska glazba Zadar osnovana je na inicijativu Josipa Perlinija 1871. godine. Prvi dirigent glazbe je bio Aleksandar Dionisi. Mali broj glazbenika koji su preživjeli Drugi svjetski rat surađivali su s tadašnjom Vojnom glazbom i priređivali različite nastupe. Alfons Svoboda postao je dirigentom 1950. godine. Gradska glazba Zadar djeluje kao samostalna ustanova od 1959. godine. Za svoje su uspjehe u promicanju kulture i glazbene umjetnosti 1966. godine nagrađeni Nagradom Grada Zadra. Maestro Jožef Mesaro preuzima vodstvo Gradske glazbe 1981. te ostaje na tom mjestu do 1994. godine. Gradska glazba Zadar djelovala i za vrijeme Domovinskog rata. Bili su na raspolaganju 112. brigadi HV-a te su izvršavali protokolarne obveze. Godine 1996. Gradskoj glazbi Zadar na korištenje su dodijeljene nove prostorije u Ulici dr. Franje Tuđmana, a za dirigenta je postavljen maestro Marin Čović. Još jednu Nagradu grada Zadra za doprinos glazbenoj kulturi Gradska glazba dobiva i 2001. godine povodom proslave 130 godina postojanja.
Nakon iznenadne smrti maestra Marina Čovića početkom 2008. godine na njegovo mjesto dolazi Tomislav Košta. Dirigentsku palicu Gradske glazbe Zadar od 2016. godine preuzima Dražen Habuš.


Tematski koncerti
Orkestar trenutno vodi klarinetist Marino Perović.
– Moja uloga kao dirigenta je umjetničko vodstvo orkestra. Dirigiranje je sredstvo izravne komunikacije s izvođačima, to jest orkestrom. Uloga dirigenta je utvrđivanje tempa skladbe, davanje jasnih signala za ulazak pojedinih glazbala ili sekcija. Najvažnije je slušanje i oblikovanje zvuka ansambla. Razumijevanje osnovnih elemenata glazbenog izražavanja, kao što su tempo, dinamika, artikulacija te prenošenje informacija o nijansama glazbenih fraza i izražajnosti (ekspresivnosti) kroz dirigentske geste, za dirigiranje je neophodno. Također, kao dirigent sastavljam repertoar te biram skladbe i pišem aranžmane za orkestar koji će izvoditi na svakom pojedinom koncertu. Ja nekako volim raditi tematske koncerte pa smo tako imali koncert pod nazivom »Svjetski hitovi u izvedbi Gradske glazbe Zadar« ili koncert filmske glazbe po nazivom »Hollywood u Zadru«, prepričava dirigent.
Orkestar čini nekoliko sekcija: drveni puhački instrumenti, limeni puhački instrumenti, udaraljke i električni instrumenti. Orkestar trenutno broji oko 45 članova. U orkestru je veliki broj mladih umjetnika, koji su ponikli u »Maloj školi«, koju vode iskusni glazbenici.
Mada nisu najstariji orkestar u Hrvatskoj, ponose se svojom dugom tradicijom.
– Šibenska narodna glazba je starija od nas koja dva desetljeća. Oni su svojih velikih 170 godina postojanja proslavili 2018. godine. I Zagrebačka filharmonija ove godine također slavi 150. rođendan, povlači paralele Perović.




Planovi za 150. obljetnicu
Iako trenutno djeluju u otežanim uvjetima, poštivajući epidemiološke mjere, 150 godina postojanja najpoznatiji zadarski glazbeni orkestar proslavit će velikim svečanim koncertom. Planiraju šarolik program od klasične i filmske glazbe pa do velikih svjetskih i domaćih hitova. Pošto su trenutno na snazi mjere zabrane održavanja proba za kulturno-umjetničke udruge, članovi orkestra nisu u mogućnosti održavati probe i pripremiti se za ovu veliku obljetnicu. Ovisno o epidemiološkoj situaciji moguće je i da se koncert odgodi za jesen ili zimu.
– Za ovu veliku jubilarnu 150. obljetnicu u planu je održati veliki svečani koncert na Forumu u lipnju, međutim, kako je situacija neizvjesna te kako su na snazi mjere zabrane održavanja proba za kulturno-umjetničke udruge, nismo sigurni kada će se točno koncert održati. U planu je i postaviti izložbu o Gradskoj glazbi Zadar u Kneževoj palači u sklopu obilježavanja Dana grada na kojoj bi se izložile slike, stare odore, note, partiture i sve ono što je obilježilo naših 150 godina postojanja. Također ideja je i da se pozovu i naši orkestri prijatelji s kojima smo surađivali i kod kojih smo gostovali, pa bi tako koncert održali Vodička glazba iz Vodica, Zagrebački orkestar ZET-a, Gradska glazba Gospić itd. S obzirom na neizvjesnu situaciju morat ćemo se prilagoditi »novom normalnom«, priča nam Perović.


Rad unatoč pandemiji koronavirusa
Pandemija koronavirusa uvukla se u sve pore društvenog života Zadra. Bez obzira na činjenicu da im je pandemija poremetila svakodnevni rad i održavanje proba, iz Gradske nam glazbe kažu da su nepovoljnu situaciju iskoristili za neke druge prilike.
– Napravili smo radnu akciju te smo očistili i uredili prostorije Gradske glazbe. Poslali smo i instrumente na redovni servis kako bi nas dočekali čisti i spremni za probe, govori nam dirigent Perović o aktivnostima tijekom pandemije.
U sklopu Gradske glazbe Zadar djeluje i »Mala škola«. Iskusni zadarski glazbenici svoje znanje prenose na buduće generacije zadarskih orkestraša.
– Nastava u Maloj školi odvija se po principu 1 na 1, tako da se uz poštivanje epidemioloških mjera, nastava redovito odvija, objašnjava Perović.
Problemi koje je pandemija koronavirusa postavila pred glazbenike i organizatore kulturnih događanja neće se tako brzo riješiti. Kulturnjaci su, uz ugostitelje, doživjeli najveće promjene u radu. Pošto se kraj pandemiji ne nazire, glazbenici i umjetnici se nalaze u vrlo teškoj situaciji.
– Pandemija koronavirusa uvelike je otežala svakodnevni rad orkestra. Ne održavaju se redovne probe, otkazani su nam svi javni nastupi, planirani koncerti i gostovanja koje smo planirali u 2020. godini. Zasad smo morali otkazati gostovanje na brass festivalu u Velikoj Gorici, koncert povodom Dana grada u suradnji s Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, koncert u crkvi sv. Dominika s Elenom Stellom itd. Uglavnom, rad svih kulturno-umjetničkih udruga u Hrvatskoj je stao i ne znamo kad ćemo se vratiti u probne sale i ponovno krenuti svirati i uveseljavati naše sugrađane ulicama grada, kaže Perović zaključujući ipak kako u Gradskoj glazbi Zadar ne nedostaje pozitivne energije i nade za bolje glazbeno sutra.


»Zasad smo morali otkazati gostovanje na brass festivalu u Velikoj Gorici, koncert povodom Dana grada u suradnji s Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, koncert u crkvi sv. Dominika s Elenom Stellom itd. Uglavnom, rad svih kulturno – umjetničkih udruga u Hrvatskoj je stao i ne znamo kad ćemo se vratiti u probne sale i ponovno početi svirati ulicama grada«
Marino PEROVIĆ


»Napravili smo radnu akciju te smo očistili i uredili prostorije Gradske glazbe. Poslali smo i instrumente na redovni servis kako bi nas dočekali čisti i spremni za probe«
Marino PEROVIĆ