Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sajam cvijeća najbolja uvertira za turističku sezonu

26.04.2011. 22:00
Sajam cvijeća najbolja  uvertira za turističku sezonu


Ove smo godine zbog bolesti zakinuti nenazočnošću direktorice TZ-a Klare Eškinje Glavan. Važno je istaknuti da ove godine u Sv. Filip i Jakov dolazi više od 80 izlagača i jedan iz Nizozemske, što ovaj sajam čini međunarodnim, napomenuo je Pedisić


U hotelu “Villa Donat” jučer je  održana konferencija za novinare gdje je predstavljen program 11. festivala cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća  u Sv. Filipu i Jakovu” koji će se  održati u Sv. Filipu i Jakovu od  29. travnja do 1. svibnja. Tiskovnoj konferenciji su nazočili  načelnik u predsjednik TZ  Općine Sv. Filip i Jakov Igor  Pedisić, saborska zastupnica  Nevenka Marinović, Ana Baričić iz tvrtke Kiviko d.o.o.,  ravnateljica Dječjeg vrtića  “Cvit” Mirjana Zalović, Ana  Barbaroša iz TZ-a Općine Sv.  Filip i Jakov, Jasmina Kulaš iz  Ilirije d.d. Biograd i scenograf  Neno Stojaković. Voditeljica  tiskovne konferencije bila je  Ana Marušić.
Ana Barbaroša predstavila  je program jedanaestog tradicionalnog sajma cvijeća koji se  odvija u sklopu Županijskih  dana te je kazala da se ove  godine, za razliku od dosadašnjih, manifestacija održava  na prostoru Hotela “Villa Donat” koji je u vlasništvu Ilirije  d.d. Biograd i u centru mjesta.
Otvaranje festivala u  hotelu “Villa Donat”
– Festival je izvrstan način da  otvorimo turističku sezonu u  slikovitom Sv. Filip i Jakovu, a  zlatni sponzori prate ovu manifestaciju. To su Zadarska  županija, Općina Sv. Filip i  Jakov, Udruga Napredak Sv.  Filip i Jakov, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo  turizma i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja, kao i brojni medijski  pokrovitelji. Ono što će posjetitelji vidjeti tijekom naredna tri dana produkt je rada  individualaca i grupa koji su se  potrudili da sajam izgleda što  bolje, kazala je Barbaroša.
U petak je predviđeno otvaranje festivala u hotelu “Villa Donat” uz prigodni program  gdje će sudjelovati KUD “Sv.  Roko”, KUD “Graničar”,  muška klapa “Cantus”, polaznici Dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv.  Filipa i Jakova. Potom slijedi u  restoranu “Angela” otvaranje  etno prezentacije iz raznih krajeva Hrvatske gdje će nastupiti  KUD “Graničar” iz Slunja, domaći KUD “Sv. Roko” s prezentacijom starih običaja filipjanskog kraja.
Priprema se i izložba kaktusa “Bešlić”, najvećeg proizvođača kaktusa u Hrvatskoj, a  MBM Lučko će nakon velike  izložbe orhideja i palmi ove  godine održati jednu originalnu izložbu pod nazivom “Ficus  microcarpia i bromelia”.
Kao i prijašnjih godina, Nina  Jans Semec iz Nizozemske  održat će cvjetne radionice tijekom održavanja sajma. U poslijepodnevnim satima nastupit će plesna skupina Ivana i  Nikoline Baričić, KUD “Sv.  Roko” te na rivi Ana Eškinja i  grupa “Maraschino”. Književna večer zadarskih pisaca “ZaPis” održat će se u “Mustafi” uz  nastup klape “Karmel”.
Cvjetni korzo dječjih  vrtića
Marko Bijelić iz Osijeka priredit će cvjetni show nazvan  “Vjenčana bajka”, a prigodno  će dekorirati izložena vozila  renault, koncesionara Mehanizacija d.d. Zadar. Na kraju  dana u Hotelu “Villa Donat”  proglasit će se najbolji izlagači  uz dodjelu Zlatnog, Srebrnog i  Brončanog cvijeta festivala.  Tijekom sva tri dana organiziraju se prigodne radionice za  djecu uz zabavni program i  animaciju.
– Prema programu, u nedjelju održat će se, na dječje  veliko veselje, Fifi i cvjetno  društvo uz animaciju i nagradne igre. U 15 sati počinje  tradicionalni 8. po redu Cvjetni korzo polaznika dječjih vrtića Zadarske županije predvođenih mažoretkinjama i Fifi  pod nazivom “Neka riva u  cviću pliva”. Predvečer će se  održati modna revija na kojoj  će sudjelovati Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn iz  Zadra i Sabina Sokač iz Varaždina s revijom za djecu  “Bambi”. Potom će se na rivi  održati zabavni program uz  grupu “Free Way”, navela je  Barbaroša.
Svi posjetitelji koji obave  kupnju u iznosu od 100 kuna  mogu ispuniti kupon i sudjelovati u nagradnoj igri. Manifestaciju će, kao i do sada, u  ime Zadarske županije otvoriti  župan Stipe Zrilić.
Načelnik Igor Pedisić izrazio  je zadovoljstvo što Sv. Filip i  Jakov ima ovakav sajam s kojim se može ponositi.
– Ove smo godine zbog bolesti zakinuti nenazočnošću direktorice TZ-a Klare Eškinje  Glavan. Važno je istaknuti da  ove godine u Sv. Filip i Jakov  dolazi više od 80 izlagača i  jedan iz Nizozemske, što ovaj  sajam čini međunarodnim, napomenuo je Pedisić. Ovogodišnji Festival se održava u organizaciji Turističke zajednice  Općine Sv. Filip i Jakov, a uz  generalno pokroviteljstvo Turističke zajednice Zadarske  županije.
Tijekom konferencije za novinare nazočnima se obratila  saborska zastupnica Nevenka  Marinović kazavši da od samih  početaka prati održavanje festivala cvijeća.
– Mogu slobodno reći da sam  zaljubljenik u Općinu Sv. Filip  i Jakov, da obožavam priobalje  i zaleđe te da redovito dvaput u  tjednu boravim na ovom području. Kao što je poznato,  Vlada Republike Hrvatske potiče razvoj turizma. Osobitu  ulogu u tom razvoju imaju turističke zajednice, pa tako i u  ovoj općini. Čelni ljudi svake  turističke zajednice kreatori su  događanja i turističke ponude.  Iz iskustva vidimo da razvoj  turizma ne treba svesti na  činjenicu da je potrebno što  više turista dovesti. Gost koji  posjeti Sv. Filip i Jakov te kupi  cvijet na sajmu, kada se vrati  svom domu, on će ga uvijek  podsjećati na boravak u ovom  kraju, kazuje Marinović pohvalivši rad filipjanske turističke  zajednice.
Djeca aktivno sudjeluju  u pripremama
Osmi po redu cvjetni korzo  polaznika dječjih vrtića Zadarske županije na programu je u  nedjelju s početkom u 15 sati.  U organizaciji Dječjeg vrtića  “Cvit” iz Sv. Filip i Jakova priprema se u nedjelju s početkom u 15 sati tradicionalni  cvjetni korzo vrtića Zadarske  županije koji će okupiti oko  240 polaznika dječjih vrtića. U  Sv. Filip i Jakov stići će djeca iz  Biograda, Benkovca, Nina, Sukošana, Pakoštana i Trogira.
– Ove godine spremamo iznenađenje. Djeca aktivno sudjeluju u pripremama za defile  dječjih vrtića gdje će svi biti  odjeveni u cvijeće, kazala je  ravnateljica Dječjeg vrtića  “Cvit” Mirjana Zalović.
Od početka festivala cvijeća,  tvrtka “Kiwiko” prati održavanje ove manifestacije. Ana Baričić iz “Kiwika” kazala je da se  na sajmu predstavljaju kao  proizvođači cvijeća.
– Velika prednost ovog sajma  je što kupci imaju priliku informirati o uzgoju cvijeća te  doznati sve potrebne informacije na jednom mjestu. Naime,  kada kupac kupi cvijeće u nekom prodajnom centru, ne  može dobiti potrebne informacije o njegovom uzgoju.  Ove se godine na sajmu predstavljamo kao proizvođači te  prateći trendove izlagat ćemo  ljekovito, aromatično i začinsko bilje, dodala je Baričić. 
Jasmina Kulaš iz Ilirije d.d.  Biograd kazala je da na inicijativu direktorice mjesnog  TZ-a Klare Eškinje Glavan   manifestacija će se održati na  prostoru Hotela “Villa Donat”.
– Otvaranjem festivala, cijelo područje hotela bit će  pretvoreno u sajam cvijeća, dodala je Kulaš.
Na kraju je nekoliko riječi  kazao i Neno Stojaković pohvalivši ekipu koja svih 11 godina neumorno radi da “Dani  cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”  budu događaj koji željno  iščekuju žitelji cijele županije.
– Sajam je izvrsna uvertira za  početak turističke sezone.  Osobito je pohvalno što je sajam u ovih 11 godina promijenio samo četiri lokacije što  je, inače, rijetkost, tim je riječima Stojaković zaključio  jučerašnju tiskovnu konferenciju.