Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dogovarali se ministri turizma EU: Što će biti s turističkim koridorima i otvaranjem granica?

27.04.2020. 13:51


Danas je u sklopu programa hrvatskog Predsjedanja Vijećem Europske unije održana videokonferencija ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma kojom je predsjedao ministar Gari Cappelli. Na konferenciji se razgovaralo o pitanjima koja se odnose na problematiku izazvanu pandemijom COVID-19 i njenim implikacijama koje su se odrazile na sektor turizma.
Na videokonferenciji su sudjelovali ministri i visoki dužnosnici iz svih država članica EU te europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Na poziv hrvatskog predsjedništva, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili na konferenciji je predstavio inicijative UNWTO-a po pitanju aktivacije turizma.
„Sektor turizma osjetio je velik i nagli pad potražnje uslijed izbijanja pandemije koronavirusa. Naša je zadaća da kao članice Europske unije i kao dio turističke regije broj jedan u svijetu budemo predvodnici oporavka turizma koji kao horizontalna djelatnost izravno utječe na oporavak cjelokupnog gospodarstva.
Turizam predstavlja 10 posto BDP-a Europske unije i zapošljava ukupno gotovo 12 posto zaposlenika u Europskoj uniji. Osim toga, turizam je četvrta izvozna kategorija Unije čija potrošnja generira više od 400 milijardi eura prihoda. Zbog svega navedenog važno je poticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize turističkog sektora uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i stvaranje programa i planova za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti.
Zbog toga mi je posebno drago što je na sastanku članova Europskog vijeća koji je održan prošlog tjedna usuglašen rad na uspostavi Fonda za oporavak koji će bit usmjeren na najteže pogođene sektore i zemljopisne dijelove Europe te vjerujem da smo svi svjesni kako turizam definitivno spada u kategoriju najviše pogođenih sektora u ovoj krizi“, izjavio je ministar turizma RH Gari Cappelli.
Ministar Cappelli u uvodnom obraćanju istaknuo je kako su dosad, odnosno prije pojave koronavirusa, više od tri četvrtine putovanja izvan vlastite zemlje državljani članica EU ostvarivali u drugim zemljama članicama EU, odnosno čak oko 94 posto ukupnih noćenja ostvarivalo se unutar zemalja EU uključujući i domaći turistički promet.
Osim toga, osvrnuo se i na inicijativu za otvaranje turističkih koridora između zemalja za što je istaknuo kako je izuzetno važno da se u cjelokupni proces dogovora o eventualnom otvaranju granica i omogućavanju turističkih kretanja uključe epidemiolozi koji će sudjelovati u kreiranju kriterija i mjera za osiguravanje zdravstvene sigurnosti prilikom putovanja turista.
Pri tome je također naglasio kako je za navedenu inicijativu nužna i povoljna, odnosno slična epidemiološka slika povezanih zemalja kao i usuglašenost oko cjelokupnog procesa prilagođenog trenutnoj situaciji s koronavirusom.
Ministar Cappelli također je istaknuo kako je neposredno prije današnje konferencije od mnogih država članica dobio Deklaraciju zajedničkog stava ministara turizma EU-a, koja poziva na snažniju potporu turizmu u Planu oporavka EU-a i istaknuo važnost uspostave homogenih pravila za sve oblike putovanja.
Na videokonferenciji je naglašeno kako u brojnim zemljama Europske unije turizam značajno doprinosi ne samo njihovom BDP-u, već utječe i na mnoge sektore koji su uključeni u njegov lanac vrijednosti, pružajući potreban prihod lokalnim zajednicama i pojedincima. U Hrvatskoj je, primjerice, turizam generirao gotovo 17 posto BDP-a dok je u ostalim državama članicama taj postotak iznosio od 2,6 posto u Slovačkoj Republici do 20,6 posto u Helenskoj Republici.
Ministri su izložili raznovrsne mjere koje države članice poduzimaju kako bi se ublažio učinak pandemije na sektor turizma, te ostale povezane sektore. Osim toga, mnoge Vlade uvode mjere specifične za turizam radi rješavanja neposrednih utjecaja na sektor i olakšavanje oporavka. Predstavnici država članica su se složili kako je moguće pokušati učiniti više i to na usklađeniji način te kako bi podrška turizmu trebala biti među glavnim prioritetima europskog plana za oporavak gospodarstva.
Osim toga, ministri su istaknuli važnost pronalaska i usklađivanja rješenja vezanih uz paket aranžmane, uključujući vaučere te su se složili kako postoji potreba prikupljanja podataka o poduzetim mjerama za suzbijanje krize i dijeljenju najboljih praksi unutar EU.
Povjerenik Breton naglasio je kako bi hitne mjere i sredstva koje je Europska komisija stavila na raspolaganje trebale poduprijeti napore država članica da u kratkom i srednjoročnom razdoblju održe stabilnost. Pozvao je države članice da ih iskoriste u potpunosti i osiguraju mogućnosti koje nude za radnike koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom.
"Trebat će nam izvanredna sredstva za prevladavanje ove krize. Potreban nam je" novi Marshallov plan" sa snažnim proračunom EU-a koji bi ubrzao put ka europskom oporavku te jačoj i otpornijoj Uniji.
Važan je također pragmatizam, kreativnost i brzo djelovanje kako bismo se oporavili i izgradili otpornu i održivu turističku industriju. Prije svega, ova kriza zahtijeva solidarnost jer nijedna zemlja ovu krizu ne može sama prevladati " istaknuo je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton uoči konferencije.
Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili ovom prilikom osvrnuo se na smjernice UNWTO-a za upravljanje krizama u turizmu u kontekstu COVID-19 i pozvao Europsku komisiju da prioritizira turizam u okviru plana oporavka EU.
Naposljetku, ministri su izrazili snažnu podršku novim i inovativnim mjerama na nacionalnoj razini i na razini EU-a za brz i učinkovit oporavak turističkog sektora.