Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poslodavci traže da se u Zakon o radu hitno uvede odredba o izvanrednom stanju

27.04.2020. 13:09


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da zbog isplate plaća za vrijeme pandemije koronavirusa i minimalne poslovne aktivnosti u Zakon o radu hitno treba uvesti odredbu o izvanrednom stanju te na jednostavniji način urediti materijalna prava radnika u uvjetima smanjenje poslovne aktivnosti. 
Prvog dana relaksacija mjera i uoči sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), HUP je uputio poziv socijalnim partnerima za razgovore o hitnim izmjenama Zakona o radu, priopćeno je u ponedjeljak iz HUP-a. 
Naime, zbog pandemije korona virusa došlo je do prekida rada koji nije uzrokovan krivnjom poslodavca niti krivnjom radnika, pri čemu dolazi do prisilne obustave poslovanja bez ikakvih prihoda i/ili smanjenja prihoda pa stoga od strane poslodavaca nije moguće ispuniti sve ugovorne obveze iz radnih odnosa, ističu iz HUP-a, u kojem smatraju da nije vrijeme za dramatično povećanje broja nezaposlenih.
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da su mjere pomoći koje je Vlada osigurala u dva kruga za poduzetnike i radnike pomogle prevladati prvotni šok uslijed naglog zaustavljanja svih aktivnosti u gospodarstvu.
"Sada je vrijeme kada poduzetnici moraju prevladati sve negativne posljedice, a Zakon o radu ne poznaje izvanredne okolnosti i to moramo promijeniti. U svibnju ističu paketi mjera Vlade, a to ne znači da će se okolnosti za gospodarstvo promijeniti još najmanje tri mjeseca. Ne može se očekivati da će poslodavci moći zadržati istu razinu plaća u svim djelatnostima kao i prije krize. Do jeseni moramo početi pokretati gospodarski kotač i nitko ne može garantirati kako će s epidemiološkog stajališta izgledati to doba godine. Definicija izvanrednih okolnosti mora postojati", ističe Majetić u priopćenju.
Iz HUP-a kažu da će se u takvim uvjetima smanjenih prihoda i povećanih troškova mnoge kompanije naći pred izazovima kako zadržati radna mjesta i osigurati uvjete za nastavak poslovanja.
Kako se radi o iznimci, dakle, samo u slučaju izvanrednih okolnosti uslijed kojih se u pravilu spašava od "propasti" poslovanje i opstanak nekog subjekta, adekvatna izmjena, odnosno, lakše uređenje materijalnih prava trebalo bi biti omogućeno već po samoj definiciji zakona", smatraju u udruzi poslodavaca.
"HUP traži da se na jednostavniji način uredi područje materijalnih obveza poslodavca prema radnicima u uvjetima smanjene poslovne aktivnosti, odnosno izvanrednim okolnostima", ističe Majetić.
Upozorava pritom da postojeći Zakon o radu i prije ove krize nije odražavao niti pratio nove oblike rada.
"'Prisilno' brza digitalizacija i rad od kuće uslijed pandemije samo su dodatno argumentirali što HUP više godina ukazuje. Radno zakonodavstvo, povrh izvanrednih okolnosti, mora pojednostaviti administrativna rješenja kod sklapanja ugovora o radu, prijavljivanja radnika, evidencija radnog vremena, promjene poslova i mjesta rada, evidentiranja učinaka. Potrebno je bolje definirati rad na izdvojenom mjestu rada, mogućnost jednostavnijeg zapošljavanja, ali i raskida ugovora o radu što je posebno važno za male i mikro tvrtke čija opstojnost ovisi o doprinosu svakog zaposlenika", rekao je Majetić.