Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bjeliš: Kao zaposlenik tvrtke s kojom posluje Bolnica nisam u sukobu interesa

27.04.2021. 11:24


Donedavni nezavisni županijski vijećnik, Stipe Bjeliš, član je Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar, a i kontakt osoba u tvrtki Premium plus d.o.o., od koje Bolnica povremeno nabavlja maske i dezinficijense. Prema Registru ugovora o javnoj nabavi Opće bolnice Zadar iz 2020. godine, (što su posljednji javno dostupni podaci), Opća bolnica Zadar je tijekom ljetnih mjeseci pet puta surađivala s tvrtkom Premium plus. Poslovi su to u ukupnom iznosu od 76.800 kuna.


Zeleno svjetlo Povjerenstva
Kao osnivač i jedini član uprave, to jest direktor tvrtke Premium plus d.o.o., navodi se Tomislav Zelić, a Stipe Bjeliš je, uz Zelića, kontakt osoba.
Kontaktirali smo Bjeliša koji kaže da je u tvrtki Premium plus zaposlenik te da nema govora o sukobu interesa.
– Naravno da smo prije svega provjerili u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa je li takva suradnja moguća. Trebao sam samo potpisati izjavu da nisam vlasnik te tvrtke te da nemam vlasničkih udjela. Tako da smo za tu suradnju dobili zeleno svjetlo od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Isto sam napravio kao član Školskog vijeća Strukovne škole Vice Vlatkovića, koja je također surađivala s tvrtkom u kojoj sam zaposlenik. Tako da tu nema govora o nikakvom pogodovanju, zloupotrebi ili sukobu interesa. Tvrtka Premium plus radi sa Gradom, Županijom, Sveučilištem, svim osnovnim i srednjim školama te još s 50-ak privatnih tvrtki. A Bolnica i škole nabavljaju maske, dezinficijense, higijenske potrepštine te uredski alat od još desetak drugih tvrtki, govori Stipe Bjeliš, dodajući i da se kao vijećnik uvijek politički angažirao i govorio protiv korupcije u svim segmentima društva.
Bjeliš više nije županijski vijećnik jer je Skupština raspuštena do novog saziva koji će se konstituirati nakon lokalnih izbora, a na mjesto člana Upravnog vijeća Bolnice ga je imenovala Vlada Republike Hrvatske i taj mandat je još aktualan. Bjeliš kaže kako će se i na ovim lokalnim izborima kandidrati kao nezavisni kandidat.


Pojašnjenje ravnateljstva Opće bolnice
Za komentar smo tražili i ravnateljstvo Opće bolnice Zadar te dobili isto pojašnjenje:
– Opća bolnica Zadar posjeduje važeću izjavu gospodina Stipe Bjeliša potpisanu dana 10. veljače 2020. godine kao člana Upravnog vijeća u kojoj se navodi da imenovani nije u situaciji izravnog ili neizravnog, financijskog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog osobnog interesa koji bi se mogao smatrati štetnim za njegovu nepristranost i neovisnost u okviru postupaka javne nabave. Te kako s njim povezane osobe nisu u situaciji izravnog ili neizravnog, financijskog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog osobnog interesa koji bi se mogao smatrati štetnim za njegovu nepristranost i neovisnost u okviru postupaka javne nabave. Nadalje, imenovani također potvrđuje da nije vlasnik i da ne obavlja osobno, niti osobe koje su povezane s njim nisu vlasnici i ne obavljaju osobno upravljačke poslove u nijednom gospodarskom subjektu s više od 0,5%. Opća bolnica Zadar nije u obvezi i nadležnosti provjeravati istinitost potpisane izjave o postojanju/nepostojanju sukoba interesa, navode iz Bolnice te dostavljaju i link iz sudskog registra po kojem se može vidjeti da Bjeliš nije vlasnik tvrtke Premium plus d.o.o., niti je u njenoj upravljačkoj strukturi.