Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sadnja cvijeća bila je djeci velika sreća!

27.04.2021. 09:00


Dječji vrtić Sabunić iz Privlake obilježio je Dan planeta Zemlje uređenjem đardina, sadnjom cvijeća, začinskog bilja i maslina, edukacijom, postavljanjem klupica i stolića, te pjesmom.
– Djeca i djelatnici dječjeg vrtića Sabunić u povodu Dana planeta Zemlje, oplemenili su prostor školskog maslinika s novim sadnicama cvijeća i stabala, kazala je Jasminka Barić, ravnateljica DV Sabunić dodajući još kako se prazan prostor ispred i iza kućice u masliniku obogatio klupicom i stolićem koji su napravljeni u potpunosti od recikliranog materijala, a u izradi je od velike pomoći bio i školski domar Vlado Bošnjak koji se uvijek rado uključi sa svojom savjetima.


Turistička zajednica donirala sadnice
S djecom se svakodnevno priča, kaže Barić, na koji se način može čuvati naš planet kako bi nam svima bilo bolje.
– Čim su vidjela sadnice djeca su vrijedno prionula kopanju. Kad je zemlja bila očišćena, a to je bio i najzahtjevniji posao, djeca su jedva dočekala sadnju cvijeća, uređivanje, presađivanje, čišćenje i bojanje drvenih polica za cvijeće, kazala je Barić.
Vrlo brzo prostor je dobio potpuno novu sliku, obogaćen sadnicama hortenzija, suncokreta, magnolije, kumkvata, začinskog bilja, begonija, vodenica i puzavica.
– Djeca su se i sama sjetila kako biljke treba zaliti pa su s velikim interesom s ponuđenim kanticama i vodom zalila sve zasađene sadnice u krugu i u gredici, istaknula je ravnateljica i odgojiteljica Barić.
Sredstva za sadnice donirala je Turistička zajednica općine Privlaka koja se kao i svake godine rado uključila u obilježavanje ovog događaja.
– Uključivanjem djece od najranije dobi u ekološke aktivnosti učimo ih odgovornosti i osviještenosti, razvijamo ljubav i pozitivni stav prema prirodi kako bi na vrijeme stekli temeljne vrijednosti za odgovorno ponašanje i postali savjesni građani svijeta. Imamo samo jedan planet i svi smo se dužni uključiti u njegovo čuvanje, ističe ravnateljica Barić.


Najsretniji dan u vrtiću
Uređeni prostor u kojem su sami sudjelovali, privukao je djecu na igranje i istraživanje.
– Spoznaja o tome kako i na koji način se brinuti o zasađenim biljkama, odgovornost prema otpadu, važnost recikliranja, primarni je zadatak, kaže Barić, svih zaposlenih u Dječjem vrtiću Sabunić.
Djeca su zaključila da trebamo gasiti svjetlo kada nitko nije u prostoriji, kaže ona, da se štedi voda, da smeće treba odvajati, da treba pospremiti iza sebe ako se radi piknik u prirodi.
Koliko je ovo bio važan dan za djecu ukazala je ravnateljica Barić kazavši da je jedan dječak rekao kako mu je to bio najsretniji dan u vrtiću.