Plemići su gradili Zadar u njegovo zlatno doba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarsko plemstvo u srednjem vijeku autora Dokoze i Andreisa
Od pada Salone pa do 20. stoljeća Zadar je bio glavni grad u Dalmaciji. Njegovo zlatno doba je upravo u srednjem vijeku. Gotovo sve što je u gradu vrijedno je nastalo u srednjem vijeku - Sv. Donat, Sv. Stošija, Sv. Krševan u kojem je bio skriptorij, rekao je Dokoza
Vedran SITNICA
Recenzenti prof.dr.sc. Mladen Ančić i dr.sc. Damir Karbić te jedan od autora prof.dr.sc. Serđo Dokoza

Popis onih koji su svojevremeno oblikovali ovaj grad, rodoslovlje s ukupno 1.700 zadarskih plemića i plemkinja iz srednjeg vijeka ili, kako bi neki rekli u šali, telefonski imenik tog doba, nakon deset godina znanstvenog istraživanja, okupili su autori Serđo Dokoza i Mladen Andreis u knjizi Zadarsko plemstvo u srednjem vijeku (rodoslovlja).
Knjigu u ediciji Sveučilišta u Zadru predstavili su jučer u Gradskoj loži recenzenti, dr.sc. Damir Karbić i prof.dr.sc. Mladen Ančić te jedan od autora prof.dr.sc. Serđo Dokoza. Drugi autor, dr.sc. Mladen Andreis je, nažalost, preminuo i nije dočekao ovaj dan.

Nosili politiku grada, ulagali

Kako je rekao voditelj programa, doc.dr.sc. Antun Nekić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, ovo kapitalno djelo koje će zasigurno biti temelj za brojna istraživanja srednjeg vjeka u Zadru, je objavljeno 2020. godine, ali je predstavljanje čekalo ova bolja vremena.
- Od pada Salone pa do 20. stoljeća Zadar je bio glavni grad u Dalmaciji. Njegovo zlatno doba je upravo u srednjem vijeku. Gotovo sve što je u gradu vrijedno je nastalo u srednjem vijeku - Sv. Donat, Sv. Stošija, Sv. Krševan u kojem je bio skriptorij... Tada nije država gradila gradove, već gradovi sami. Zadarski plemići su, dakle, nosili politiku grada, radili, ulagali u ovaj grad, naravno uz pomoć puka, ali financije su bile njihove. I oni su bili na čelu svih onih desetak pobuna protiv Venecije, rekao je Dokoza, pojašnjavajući važnost izabrane teme.
Ideju za temu knjige je dao prof.dr.sc. Emil Hilje i njega Dokoza zove glavnim krivcem za knjigu. Andreis je potomak plemića iz Trogira te je takvo rodoslovlje napisao i za Trogir. Njegova smrt bila je najveća prepreka u stvaranju ove knjige, istaknuo je Dokoza, s obzirom da su bili i kolege i prijatelji.
Prof.dr.sc. Mladen Ančić s Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta, rekao je kako je Dokozi kroz ruke prošlo na tisuće papira srednjovjekovne dokumentacije.

«Izgubio« 10 godina života

- Nevjerojatno je da netko gotovo pola života potroši na istraživanje za knjigu koja zanima samo jedan mali segment društva, ali s druge strane, s obzirom na važnost srednjovjekovnih plemića i mogućnosti za daljnja istraživanja, ovo je kapitalno djelo važno za društvo u cjelini, rekao je Ančić, dodajući kako je njemu ova knjiga već pomogla da jedan antidatirani dokument smjesti u vrijeme i to u roku od 10 minuta.
Dokoza je još na kraju nasmijao svih istaknuvši da je »izgubio« 10 godina života da napiše knjigu koja uopće nije čitljiva, s obzirom da se radi o popisu plemića, uz koje su navedeni osnovni poznati mu podaci.
- Ali zato se nadam da će se naći na stolu svakog onog tko bude proučavao srednjovjekovnu povijest Zadra, a onima koji proučavaju srednjovjekovnu povijest Hrvatske, da će se naći barem na polici, kazao je.
Na predstavljanju su bili mnogi zadarski znanstvenici i uglednici, rektorica Dijana Vican, bivši rektor Ante Uglešić, povjesničar dr.sc. Zlatko Begonja, gradski pročelnici Joso Nekić i Dina Bušić, ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš te mnogi drugi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)