Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mladić traži mirovinu i ruske liječnike

26.05.2011. 22:00
Mladić traži mirovinu  i ruske liječnike


Haški optuženik je jučer zatražio da ga pregleda i osobno srbijanski ministar zdravstva Zoran Stanković, a istražni sudac je odobrio taj zahtjev


Istražni sudac Odjela za ratne zločine u Beogradu donio je rješenje kojim konstatira da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, priopćila je glasnogovornica Specijalnog suda Maja Kovačević. Prije toga Mladić je na polusatnom saslušanju pred sucem rekao kako ne prihvaća krivnju i odbio primiti optužnicu Haškog tribunala koji ne priznaje. “Vi ste birali Miloševića, nisam ja, tko vam je kriv”, rekao je Mladić prilikom saslušanja kako je “procurilo” u beogradske medije. Prema  izjavi Bruna Vekarića, zamjenika tužitelja za ratne zločine na jucerašnjem saslušanju Ratko Mladić je rekao da ga optužnica Haškog tribunala uopće ne zanima  te da je bio u mnogo boljem psihofizičkom stanju u odnosu na prekjučer.
– Pitao je za svoju  mirovinu  i tražio da mu se vrati, a tražio je televizor i knjige”, veli Vekarić navodeći da je riječ o knjigama ruskih pisaca Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja.
Hoće i ministra
Mladić će ostati u pritvoru Okružnog suda do izručenja Haškom tribunalu što bi trebalo biti najkasnije za sedam dana kada istječe rok za žalbu. Iz predostrožnosti su nakon uhićenja i odvođenja na saslušanje poduzete posebne mjere da ga se spriječi u eventualnom pokušaju samoubojstva pa sa sobom nije smio nositi naočale, a lijekove uzima pod kontrolom. Kada je primijetio ove mjere Mladić je, navodno, rekao: “Što je, plašite se da ću se ubiti, neće Mladić na Mladića”.
Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolac na kom će sjediti tijekom saslušanja i nosio je kačket svo vrijeme, kaže izvor “Blica”.
Ratka Mladića jučer prije podne posjetili su supruga Bosiljka i sin Darko. Nakon toga sin je najavio da će tražiti Mladićevo prebacivanje u bolnicu. Obitelj će zahtijevati i da Mladića pregleda nezavisna liječnička komisija u kojoj su predložili da budu i dva liječnika iz Rusije. Haški optuženik je jučer zatražio da ga pregleda osobno srbijanski ministar zdravstva Zoran Stanković, a istražni sudac je odobrio taj zahtjev. Stanković je u javnosti poznat po ranijem prijateljstvu sa Mladićem, zbog čega je i njegovo imenovanje za ministra u ožujku ove godine naišlo na kritike zapadnih zemalja.
Teorija hrvatske zavjere
U  nedostatku službenih informacija, u srbijanskim se medijima kalkulira kako se ušlo u trag Mladiću i kako su o tome prvo obaviješteni hrvatski mediji. “Vijest o hapšenju Ratka Mladića prvi su objavili Hrvati. Vjerojatno je da su hrvatske tajne službe prisluškivale telefon srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je  boravio u to vrijeme na Brijunima”, piše beogradski “Press”. List ocjenjuje kako je “gotovo sigurno da su hrvatske tajne službe imale pod nadzorom telefone svih sudionika ovog skupa pa i mobilni Vukčevića i da su presrele razgovor kad je tužitelju javljeno da je Mladić uhićen”, rekao je neimenovani sigurnosni stručnjak te dodao kako je nakon toga vijest procurila u zagrebačke medije.
A prvi trag koji je pripadnike srbijanske sigurnosne agencije prekjučer, navodno doveo do najtraženijeg haškog bjegunca, bio je prsten s tamnim poludragim kamenom, koji je Ratko Mladić stalno nosio na lijevoj ruci.
Informaciju o Mladićevim rođacima koji žive u okolici Zrenjanina, srpska BIA imala je svih posljednjih godina u kojima se on krio. Njihove kuće međutim nisu bile pod posebnom prismotrom jer nije postojala informacija da on zalazi u ovaj kraj. Informacija da u toj kući živi i jedan stariji čovjek koji po godinama odgovara Mladiću, dobivena je navodno doslovno noć uoči uhićenja, a konačna potvrda bila je da taj muškarac na ruci ima prsten, kakav ima Mladić pa je tako akcija i počela.
 


Lazarevo postaje Mladićevo?




Mještani sela Lazarevo kod Zrenjanina, dan nakon što je u njihovom  susjedstvu uhićen Ratko Mladić, spremaju se za potpisivanje peticije kojom  će od lokalnih vlasti tražiti da selo, ili, kako kažu, barem ulica gdje se krio  odbjegli  zapovjednik vojske bosanskih Srba, ponese ime “Mladićevo” ili  “ulica Ratka Mladića”.  Većinom su ogorčeni na izvještavanje “beogradskih  novina”, i tvrde da je hapšenje Mladića “farsa” odnosno da ga je policija  odnekud krišom dovezla i tu ga “uhapsila” jer bi ga ranije već vidjeli. Ali na  upit da li bi ga prijavili gotovo jednoglasno odgovaraju: “Nikad! Svi smo mi  ovdje porijeklom iz Bosne i nikada ne bi izdali našeg generala. Lažu ovi u  Beogradu da smo mi izdajničko selo”. Ipak, dodaju, “ako je kriv treba  odgovarati”.


 


Srbija bliža EU


Uhićenje glavnog haškog bjegunca generala Ratka Mladića osigurat će Srbiji dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali i mnogo bolje pozicije u međunarodnim odnosima, jedinstveni su politički analitičari. Sad je trenutak da Srbija traži i rješenje pitanja Kosova, pa i podjelu, ako procjenjuje da su to njeni interesi, ali i nezavisnu istragu i pravične kazne za zločine počinjene nad Srbima, smatraju oni.