Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ostarjelom krvniku rođaci iz Lazareva ostali jedini jataci

26.05.2011. 22:00
Ostarjelom krvniku rođaci iz Lazareva ostali jedini jataci


Ratko Mladić prilikom uhićenja nije pokušao prikriti identitet, bio je obrijan, sijede kose, s jednom potpuno oduzetom rukom… U kući nije bilo nijednog pripadnika osiguranja, nitko od njegovih vojnika nije bio pored njega


Najtraženiji haški bjegunac Ratko Mladić uhićen je jučer u Srbiji nakon višegodišnje potrage. Tu je informaciju i službeno, na izvanrednoj press-konferenciji, potvrdio srbijanski predsjednik Boris Tadić. “U ime Republike Srbije obavještavam vas da je tijekom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinirano Sigurnosno informativna agencija (BIA) i služba za otkrivanje ratnih zločina”, rekao je Tadić. On je naveo i da je postupak ekstradicije Mladića već u tijeku (što može trajati oko tjedan dana) ali nije precizirao kako je došlo do uhićenja navodeći da će podatke o tome uskoro dati sigurnosne službe. Predsjednik Srbije je rekao da će i posljednji haški optuženik Goran Hadžić također biti uhićen i pozvao ga da surađuje s organima sigurnosti jer je očito da se ne može vječno kriti.
Zaplijenjeno oružje
– Veoma sam ponosan što smo okončali ovaj posao, istaknuo je Tadić dodajući da je “skinuta ljaga sa Srbije i njenih građana” i da je “zatvorena stranica njene teške historije”. On je rekao da ne očekuje političku nestabilnost u Srbiji zbog Mladićevog uhićenja i dodao da će svi koji pokušaju izazvati nemire biti procesuirani i kazneno gonjeni. Tadić je, također, najavio istragu zbog čega Ratko Mladić nije uhićen prije pet godina kao i tko ga je podržavao i prikrivao.
Pripadnici specijalnih snaga uhitili su Mladića jučer oko 11 sati u Lazarevu kraj Zrenjanina u Vojvodini u Ulici Vuka Karadžica broj 2, u kojoj živi njegov rođak Branislav Mladić. Haški bjegunac koristio je lažne dokumente pod imenom Milorad Komadić, a nakon privođenja provedena je DNK analiza radi utvrđivanja identiteta. Prema neslužbenim navodima prilikom uhićenja Mladić je bio “kooperativan” i agentima BIA odmah priznao da je to on. Nije pokušao prikriti identitet, bio je svježe obrijan, sijede kose, vidno ostario i jedna ruka mu je potpuno oduzeta. Nije se protivio ni kad su mu stavljali lisičine. U kući njegovog rođaka nađena je izvjesna količina naoružanja, koja je odmah zaplijenjena. Interesantno je da je Mladić bio u kući samo sa rođacima, i da nije bilo nijednog pripadnika njegovog ranijeg osiguranja. “Praktično je bio sam. Nitko od njegovih vojnika nije bio pored njega. Jedini jataci su mu bili ti rođaci u Lazarevu – kaže izvor beogradskog “Blica”.
Rad na baušteli
Predsjednik mjesne zajednice u Lazarevu izjavio je da se policija u ovom naselju pojavila ujutru oko šest sati u kući u kojoj je uhićen Mladić “gdje je najvjerojatnije došao u goste” ali i da se pričalo kako je u ovom naselju uzgajao pčele. U ekskluzivnoj ispovijesti za “Blic”, dvadesetogodišnji student R. R. iz Zrenjanina sjeća se kako je Mladić, alias Komadić “bio obican fizički radnik, građevinar”.
– Radili smo zajedno i još sam u šoku. Ne mogu vjerovati da je Milorad Komadić u stvari Ratko Mladić, priča dvadesetogodišnji student R. R. iz Zrenjaninao svom radu s Ratkom Mladićem na građevini u zrenjaninskoj Novoj industrijskoj zoni.
– Ne vjerujem… Milorad Komadić, poznavao sam čovjeka! Eto koliko smo bili kolektivno slijepi. Sličio je na Mladića, čak sam ga i pitao da li je svjestan koliko, ali sam samoga sebe uvjerio da to nije to i da zvučim kao neki pristaša zavjere, veli zrenjaninski student.
Ratka Mladića ili Milorada Komadića upoznao je prošlog srpnja, na jednom od gradilišta u novoj zoni Zrenjanina poznatoj po tome što je EU financirao radove na objektima. Čak je i predsjednik Srbije Boris Tadić zajedno sa šefom delegacije Europske unije u Srbiji lani obilazio i otvarao ove objekte. Stoga i ne cudi što R. R. nije ni sanjao da bi na takvom mjestu mogao upoznati najtraženijeg haškog bjegunca.
Obitelj u šoku
Gdje se skrivao Mladić svih ovih godina nije još priopćeno ali se pretpostavlja da je boravio upravo u mjestu Lazarevo. U moru informacija koje su jučer, naravno, bile udarne vijesti svih medija, navodi se i da je Mladićeva obitelj “u šoku” zbog saznanja da je uhićen. Podsjetimo, sin i supruga Ratka Mladića prije godinu dana zatražili su od Prvog osnovnog suda u Beogradu da bude proglašen mrtvim objašnjavajući da ga nisu ni čuli ni vidjeli čak sedam godina.
Mladić je jučer u popodnevnim satima priveden u Specijalni sud za ratne zločine a prema uobičajenoj proceduri, on najprije mora biti saslušan pred istražnim sucem koji mu određuje pritvor a nakon izjašnjavanja optuženog sudac ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika Haškom tribunalu. Protiv tog rješenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana. Inače, jučer popodne i nakon udarnih vijesti o uhićenju Mladića u Beogradu je bilo mirno, a ispred kuće njegove obitelji osim novinara, nije bilo nikog.


RADIKALI SUMNJAJU DA SU GA LOCIRALI HRVATSKI OBAVJEŠTAJCI




Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić nazvao je srpskom tragedijom to što predsjednik Srbije Boris Tadić zajedno s “vladajućom klikom” slavi uhićenje srpskog generala Ratka Mladića. “Poražavajuće je za državu bremenitu problemima, da njen predsjednik slavi hapšenje i izručenje još jedne srpske glave Haškom tribunalu. Nažalost, uhićenje Mladića i ostalih srpskih generala, kao i njihovo izručenje Tribunalu, jedini je uspjeh ove vlasti”, rekao je Mirčić novinarima u Novom Sadu. On je dodao da je neshvatljivo da su hrvatske obavještajne službe prve došle do Ratka Mladića. “Kako drugačije tumačiti činjenicu da je zagrebački dnevni list prvi objavio tu informaciju nego činjenicom da su locirale, a možda i uhapsile Mladića, konstatirao je Mirčić.


 KAKO JE MLADIĆ POSTAO KOMADIĆ


Haški bjegunac Ratko Mladić koristio je tijekom skrivanja lažno ime Milorad Komadić koje je, zapravo, proširena verzija njegovog pravog imena i vjerovatno ga je odabrao kako bi lakše upamtio svoj novi identitet, piše “Blic”. Evo kako je, može se pretpostaviti, Ratko Mladić napravio igru slova od koje je nastao Milorad Komadić: ako precrtamo prva četiri slova, dobijamo: RAD KOMADIĆ a kad razmak pomjerimo izmedu slova O i M, dobijemo: RADKO MADIC, Što je veoma slično Mladićevom pravom imenu. To mu je, vjerovatno, bilo prihvatljivo jer je i u lažnom imenu zadržavao dio svog pravog identiteta, svog ega, po kojem je bio veoma poznat.


 OPTUŽEN ZA GENOCID, NAJTEŽI OD SVIH ZLOČINA


Ratko Mladić prvi je put optužen u Haagu 25. srpnja 1995., samo nekoliko dana nakon masakra u Srebrenici, najvećeg pokolja na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata. Mladića, nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, haško tužiteljstvo tereti za zločin genocida – najteži od svih zločina – kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja i pravila ratovanja, počinjene nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima tijekom rata od 1992. do 1995. godine. Optužnica Mladića, zajedno s Radovanom Karadžićem, smatra ključnim akterom zajedničkog zločinačkog pothvata, s ciljem eliminacije bosanskih Muslimana i Hrvata s teritorija BiH koje su bosanski Srbi proglasili teritorijem Republike srpske.
Optužnica protiv Mladića uključuje ubojstvo osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995., kao i brojna ubojstva i etničko čišćenje osoba hrvatske i bošnjačke narodnosti s teritorija Republike srpske.
Mladićevi zločini uključuju i kampanju granatiranja i snajperskog teroriziranja građana Sarajeva tijekom trogodišnje opsade grada, uključujući tisuće ubijenih civila, među kojima je mnogo žena i djece. Haška optužnica Mladića tereti i za uzimanje UN-ovaca za taoce 1995. godine, tijekom bombardiranja položaja bosanskih Srba od strane međunarodnih snaga.
Nakon prve optužnice iz srpnja 1995., haško tužiteljstvo već 16. studenoga iste godine pripremilo je drugu optužnicu protiv Mladića, u koju je bio uključen i zločin u Srebrenici.
Treća, izmijenjena optužnica protiv Mladića, podignuta je 8. studenoga 2002., pod oznakom Predmet Ratko Mladić (IT-95-5/18-I): “Bosna i Hercegovina” i “Srebrenica”. Ta optužnica Mladića tereti po 15 točaka, za genocid, sudjelovanje u genocidu, progone na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi (zločin protiv čovječnosti), istrebljenje (zločin prema čovječnosti), ubojstva (zločin protiv čovječnosti), zatim za ubojstva kao kršenje ratnih zakona i običaja, deportaciju ljudi (zločin protiv čovječnosti), nehumana djela i prisilna premještanja (zločin protiv čovječnosti), te protupravno teroriziranje civila, okrutno postupanje, nehumana djela, napade na civile i uzimanje talaca.
Devetnaest godina od prvih zločina koji se spominju u Mladićevoj optužnici i 16 godina od podizanja prve optužnice, Mladić se nalazi u pritvoru i nakon prebacivanja u Haag sudit će mu Haški sud. (D. R.)


 ISPITIVANJE SE NASTAVLJA U PETAK


Ispitivanje uhićenog haškog optuženika Ratka Mladića pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prekinuto je u četvrtak navečer i bit će, kako se očekuje, nastavljeno u petak.
Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić novinarima je kazao kako je ispitivanje Mladića prekinuto zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, dok je zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić kazao kako će ispitivanje biti nastavljeno u petak.
Vekarić nije htio govoriti o detaljima ispitivanja, već je kazao kako je Mladićev identitet potvrđen te da se procedura izručenja obavlja sukladno srbijanskim zakonima.
Kako je prenio portal B92, predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić kazao je kako je Mladić prilikom uhićenja kod sebe imao dva pištolja, ali da nije pružao otpor. Ranije danas srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako prilikom uhićenja Mladića nije uporabljeno vatreno oružje niti je bilo otpora, a da je Mladić imao svoju osobnu iskaznicu kojoj je istekla valjanost.
Inače, srbijanskoj agenciji Tanjug u službama sigurnosti rečeno je kako je Mladić uhićen u okviru redovnih operativnih aktivnosti organa sigurnosti, a ne po dojavi. Kako se podsjeća, koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je toj agenciji da nitko od pripadnika službi sigurnosti i policije neće uzeti niti cent od 10 milijuna dolara nagrade koja je predviđena za informaciju o skrivanju Mladića te da su uhićujući Mladića oni samo radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom.
U povodu Mladićevog uhićenja u središtu Beograda večeras se, kako javlja agencija Beta, okupilo oko 50 mladića, uzvikujući poruke potpore Mladiću, a koji su se nakon reakcije policije opremljene za razbijanje demonstracija razbježali.
Agencija također prenosi da u Novom Sadu istim povodom okupilo oko 500 demonstranata, koji su večeras pokušali ući u zgradu Radio-televizjje Vojvodine (RTV), kao i u zgradu pokrajinskog odbora Demokratske stranke, ali da ih je u tome spriječila policija.