Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar se otvara “egzotičnim” turistima

26.05.2011. 22:00
Zadar se otvara “egzotičnim” turistima


Struktura turista koji dolaze u Zadar znatno se promijenila, a iako turisti iz Njemačke i Italije koji dolaze u našu zemlju u određenom razdoblju donekle predstavljaju bazu našeg turizma, tržište se otvara i za mnogo “egzotičnije” goste, istaknula je Barbara Kardum


Turističko-informativni centar koji se nalazi u samom centru grada, točnije na Narodnom trgu i dalje svakodnevno pruža usluge turistima, ali tek počinje pravi posao i užurbani ritam za zadarski informativni centar.
Turisti se uglavnom raspituju za kulturne spomenike, razne znamenitosti i obilježja kulturne baštine kao i za okolicu grada Zadra.
– Turisti imaju mnogo pitanja, a osim generalnih upita, često se zanimaju za okolicu grada te se nastojimo bazirati na ponudu nacionalnih parkova i parkova prirode, kazala je Barbara Kardum, djelatnica Turističko-informativnog centra dodavši da osim individualnih putovanja turistima preporučuju i grupna putovanja koja nude zadarske turističke agencije.
Kako doznajemo uvelike se mijenja i struktura samih turista. Naime, uvođenjem novih međunarodnih, veoma povoljnih letova Hrvatska svakim danom postaje sve pristupačnija zemlja.
Naime, neke udaljene zemlje nekoć nisu ni čule za Hrvatsku te povezanosti gotovo i nije bilo, a sada jeftinim letovima i raznim avionskom linijama i Zadar je postao poželjna i atraktivna destinacija.
– Struktura turista koji dolaze u Zadar znatno se promijenila, a iako turisti iz Njemačke i Italije koji dolaze u našu zemlju u određenom periodu donekle predstavljaju bazu našeg turizma, tržište se otvara i za mnogo “egzotičnije” goste, istaknula je Barbara Kardum.
Zadrani već sada na ulicama mogu vidjeti grupe posjetitelja iz dalekog Japana, Kine ili Brazila.
Što se tiče smještaja, turisti u Hrvatsku uglavnom dolaze pripremljeni, s već unaprijed rezerviranim apartmanima ili hotelima, a kako doznajemo nekoć je situacija bila drugačija te se smještaj tražio pri dolasku u Hrvatsku.
Ono što moramo naglasiti jest da su gosti izuzetno zadovoljni Zadrom kao turističkom destinacijom, a turisti nam svakim danom izražavaju želju za ponovnim povratkom te neki i odmah rezerviraju smještaj za ponovni dolazak, kazala je Kardum.
Podsjetimo, u budućnosti se planira i preseljenje Turističko-informativnog centra u palaču Cedulin. Naime, mjesto sadašnjeg Antikvarijata će se preurediti te će imati višestruku namjenu, a Turističko-informativni centar će moći svakodnevno pružati informacije turistima, organizirati prezentacije, predavanja, projekcije.