Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bibinjci odbili Superligu, Zadar ostaje gdje je i bio

27.05.2020. 17:55


Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza ponovio je odluku o završetku natjecateljske sezone 2019/20. kojom se u muškoj konkurenciji prvakom proglašava Mladost Ribola Kaštela, a u ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je zagrebačka Mladost. Kad je riječ o OK Zadar muški sastav je »potvrdio« deveto mjesto u Superligi u kojoj će nastupati i sljedeće sezone. Odbojkašice Zadra ostaju u Prvoj ligi, a Superliga im je izmaknula za dva boda, koliko su zaostale za trećeplasiranim Dubrovnikom koji ide u viši rang.
Zanimljiva je situacija s odbojkašima Bibinja koji su se aktivirali nakon sedam godina i osvojili treće mjesto u Drugoj ligi – jug. Bibinjci su sezonu zaključili s utakmicom manje (Šibenik 91), a tri boda iz tog dvoboja mogla su im donijeti prvo mjesto. No, budući da su ispred njih bili drugi sastavi Mladosti i Zadra, koji da i hoće ne mogu u Superligu, »zelenima« se otvorila mogućnost borbe za najviši rang. Naime, u odluci HOS-a, kad je riječ o natjecanjima u Drugoj ligi za muškarce, piše da prva dva kluba mogu u Superligu »ako za to pokažu interes«.
– Dobili smo poziv Saveza za ulazak u Superligu, ali smo ga odbili. Trenutačno financijski ne možemo ići u viši rang, a i nemamo kadetski sastav, koji je uvjet za Superligu. Plan je tijekom ljeta pokrenuti školu odbojke i uz rad s mladima nastaviti sa seniorima igrati Drugu ligu. Kada budemo spremni na svim razinama ići ćemo naprijed, a za sada je realno ostati u Drugoj ligi. Za ovu sezonu bilo je najvažnije okupiti prvi sastav u čemu smo i uspjeli – kaže Ante Colić, predsjednik i igrač Bibinja.
Inače, priča oko završetka odbojkaše sezone ide otprilike ovako. UO HOS-a je sredinom ožujka zaključio ligaška natjecanja i proglasio prvake na temelju plasmana uoči prekida prvenstva uslijed epidemije koronavirusa. To je značilo da su prvacima postale odbojkašice zagrebačke Mladosti i odbojkaši Mladost Ribole Kaštele. Međutim, 24. travnja UO HOS-a je donio odluku o poništavanju odluka donesenih 17. ožujka. Nakon poništavanja odluka, pokrenut je novi postupak pronalaženja rješenja vezanih uz završetak sezone. Odbor za natjecanje potom prema Upravnom odboru šalje prijedlog rješenja zaključenja sezone, a s prijedlogom je upoznat i Hrvatski olimpijski odbor. Povjerenstvo za sustav natjecanja HOO-a ocijenilo je »da je navedeni prijedlog promjena u sustavu odbojkaških natjecanja za sezonu 2019./20. utvrđen na najbolji mogući način za odbojkaški sport i odbojkaške klubove koji nastupaju u sustavu natjecanja HOS-a«, te je donijelo pozitivno mišljenje na prijedlog promjene sustava natjecanja za sezonu 2019/20. Po dobivanju pozitivnog mišljenja HOO-a, HOS je uputio zahtjev za izdavanjem suglasnosti na isti prijedlog završetka natjecanja Središnjem državnom uredu za šport. Nakon izdane suglasnosti SDUŠ-a, UO HOS-a potvrdio prijedlog odbora za natjecanje te donio odluku o završetku odbojkaških natjecanja za sada već prošlu sezonu.
– Odbojkaška natjecanja u pod izravnom nadležnošću HOS-a u svim kategorijama za žene i muškarce se obustavljaju s plasmanom na ljestvici zatečenim 11. ožujka 2020. godine i otkazuju se sve utakmice iz natjecanja pod izravnom nadležnošću HOS-a čije je održavanje predviđeno za razdoblje nakon 11. ožujka, osim polufinala i finala Kupa za muškarce, potom Kupa Snježane Ušić za žene i završnice Prvenstva Hrvatske mlađe dobnih kategorija – objavili su Saveza.