Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rapsodija u Krešinom domu

27.05.2021. 07:06


Igrači Veljka Mršića odigrali su jednu od najboljih partija sezone i u 40 minuta u potpunosti izdominirali goste iz Splita koji će sljedećih 48 sati zasigurno razmišljati o tome što ih je snašlo u srijedu navečer pod svodom Višnjika. Kada se podvuče crta, plus 28 za domaćine (81:53) i prvi korak ka naslovu prvaka koji se u "Gradu košarke" čeka punih 13 godina. Kako i doliči velikom finalu, obje momčadi su od prve minute borbeno i agresivno otvorile utakmicu. Ipak, ulog borbe za trofeje uzeo je svoj danak pa smo na samom otvaranju vidjeli podosta promašaja te se u petu minutu ušlo sa "skromnih" 6:4 za domaću momčad. Splitu je velike probleme stvarao Chinanu Onuaku koji je uspostavio dominaciju pod suparničkim obručem koja se, prije svega, vidjela u napadačkim skokovima iz kojih je Zadar zabio četiri od prvih šest poena. U igri malih brojki, prvu osjetniju prednost ostvarili su Mršićevi momci koji su se nakon trice Dominika Mavre odvojili na 11:4. Bolja igra u reketu donosila je prednost igračima u bijelim dresovima koji su znalački koristili propuste gostujuće obrane i gotovo sve koševe zabili iz drugog napada ili ispod obruča, pa je dvoznamenkasta prednost na kraju prve četvrtine (17:7) bila prirodni slijed viđenog na parketu. Valja posebno istaknuti dobru obranu Zadra koji je u šahovskoj maniri čitao poteze Milana Karakaša i ostavio goste na samo sedam poena u prvoj četvrtini, što se preslikalo u punih pet minuta bez koša družine s Gripa, ili, ako hoćete, seriju 19:3.


Izvrsna obrana
Splitski strateg je reagirao "time-outom" pri rezultatom 23:7 nakon čega je Đoković prekinuo sušu "Žutih", ali s druge je strane s pet poena odgovorio Domagoj Vuković, a dva dodao Mavra, za velikih plus 21 Zadra. Tek tri ubačaja Splita iz igre zorno govore o tome kakvu su obranu Zadrani igrali u prvih petnaestak minuta, no samo dvije trice gostiju bile su dovoljne da izazovu reakciju opreznog trenera Mršića koji je nakon dalekometnih ubačaja Ukića i Mesičeka pri rezultatu 30:15 pozvao minutu odmora. Obje momčadi su se oslobodile u drugoj dionici pa smo do odlaska na veliki odmor vidjeli tricaški obračun reprezentativnih razigravača Ukića i Mavre koji su u roku od deset sekundi bili precizni iza linije 6,75, a iz tog je dvoboja kao pobjednik izašao Zadranin koji je do poluvremena ubacio deset poena i kao jedini dvoznamenkasti u oba sastava otišao u svlačionice. Zaliha od 19 poena (40:21) s kojom su Mršićevi momci ušli u drugo poluvrijeme prije svega je posljedica izvrsne obrane koja je limitirala goste na samo 19 posto šuta iz igre. Podatak za koji će trebati duboko zagrabiti u sportske almanahe kako bi se pronašao sličan primjer. Još jedna vrijedna crtica – Split je u prvih 20 minuta imao bolji šut za tri poena nego za dva (12-26).


Nadahnuti Zadar
Ako su Splićani i gajili kakvu nadu u povratak, ona je nestala već u prvih 150 sekundi nastavaka. Carter i Palokaj su tricama načeli, a Onuaku zakucavanjem iz kontre dovršio domaći nalet 8:0 nakon kojeg je semafor pokazivao ogromnih 48:21 za Zadar. Rapsodija u Višnjiku! "Bijeli" su bili koji centimetar viši na svakom skoku, koji pokret agilniji na svakom iskakanju u obrani i koju desetinku brži na svakom šutu. Split, s druge strane, nije imao odgovor na postavljenu obranu. Mučili su se Karakaševi momci za svaki poen te su tek krajem treće četvrtine koliko-toliko uhvatili ruku i "zaustavili krvarenje", no već je otvaranje posljednje dionice donijelo novi impuls u ionako nadahnutu igru domaćih košarkaša. Mavra je prvo s linije slobodnih bacanja podebljao svoj učinak, da bi Domagoj Vuković nedugo potom zakucao u kontri za 65:34. Plus 31 u 31. minuti! Do kraja smo gledali rutinsko odrađivanje posla Mršićevih momaka koji su bez većih problema nastavili održavati prednost i na izuzetno uvjerljiv način opravdali ulogu favorita u ovosezonskom finalu. Najefikasniji u napadački izjednačenim redovima Zadra bili su Dominik Mavra sa 17 i Chinanu Onuaku s 12 poena i deset skokova, dok je jedini dvoznamenkasti kod Splita bio Blaž Mesiček s 14 koševa.
ZADAR 81 – SPLIT 53




(17:7, 23:14, 21:13, 20:19)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Tomislav Hordov, Denis Hadžić i Josip Jurčević.
ZADAR: Justice 4, Palokaj 6, Bursać 4, Mavra 17, Onuaku 12, Carter 9, Jordano 9, Brala 2, Vuković 9, Junaković 7, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
SPLIT: Perasović 3, Ukić 8, Bajo 6, Babić 5, Luković 2, Đoković 2, Kedžo, Marčinković 2, Čampara, Vranković 9, Marić 2, Mesiček 14. Trener: Milan Karakaš.
Šut za dva: Zadar 16-33 (48%); Split 11-32 (34%).
Šut za tri: Zadar 12-30 (40%); Split 6-22 (27%).
Slobodna bacanja: Zadar 13-18 (72%); Split 13-14 (92%).
Skokovi: Zadar 42 (25+17); Split 32 (20+12).
Raspored finalnih utakmica
1. utakmica: Zadar – Split 81:53
2. utakmica: Zadar – Split (sutra, 18 sati)
3. utakmica: Split – Zadar (31. svibnja, 21 sat)
*4. utakmica: Split – Zadar (2. lipnja)
5. utakmica: Zadar – Split (5. lipnja)
*4. i 5. utakmica su eventualne