Ukrajinske izbjeglice u Zadru ne moraju napuštati apartmane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Za razliku od ostalih gradova u koje su počeli pristizati turisti
Imamo 29 stanova za najam ukrajinskim izbjeglicama, a od trenutka kada je Vlada objavila poziv za davanje stanova u najam već prvih tjedan dana dobili smo desetak zahtjeva naših građana. Sada ih tjedno dobivamo jedan do dva, što je izvrstan podatak s obzirom da je tu turistička sezona, kaže Babić
Marin GOSPIĆ
Početak sezone ne bi smio značiti kraj humanosti

Dok se u pojedinim gradovima izbjeglice iz Ukrajine zbog dolaska turista moraju iseliti iz apartmana, Zadar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova u kojem vlasnici stanova ne traže njihov odlazak.

Naime, svjedoci smo ovih dana vrlo neugodnih priča u kojima iznajmljivači traže odlazak Ukrajinaca iz svojih apartmana, nudeći ipak mogućnost ostanka, ali za tisuću eura mjesečno. Velika je ovo svota za skromne obitelji koje su primorane naći svakakve poslove samo da pokriju troškove najma stana, prehrane i ostalog, pa većina njih ipak napušta stanove ustupajući ih turistima.
U Zadru je situacija ipak drugačija. Unatoč velikom broju gostiju, niti jedan iznajmljivač nije zatražio iseljenje Ukrajinaca iz stana. Načelnik Gradskog stožera, Ante Babić, kaže kako ovaj podatak jako puno govori o Zadranima koji su od početka rata u Ukrajini njihovim građanima pružili maksimalnu pomoć.

18 učenika u osnovnim školama

- Imamo 29 stanova za najam ukrajinskim izbjeglicama, a od trenutka kada je Vlada objavila poziv za davanje stanova u najam već prvih tjedan dana dobili smo desetak zahtjeva naših građana. Sada ih tjedno dobivamo jedan do dva, što je izvrstan podatak s obzirom na to da je turistička sezona kod nas već u punom jeku. Postupak je takav da vlasnik stana ili kuće koju želi dati na raspolaganje izbjeglicama iz Ukrajine našem stožeru podnese zahtjev radi stjecanja potvrde o ispravnosti podataka o smještajnoj jedinici, počevši od namještaja i infrastrukture, do svega ostalog. Kada stožer izda potvrdu o ispravnosti smještajne jedinice, vlasnik je šalje ravnateljstvu Civilne zaštite te se čeka sklapanje ugovora, pojašnjava dogradonačelnik Babić.

Napominje kako među građanima koji su zbrinuli izbjeglice ima onih koji se već godinama bave turizmom, ali mu do danas niti jednim upitom ili primjedbom nitko nije dao do znanja da bi iselio ukrajinske obitelji.
- U Hrvatskoj su tri prihvatna centra za smještaj izbjeglica iz Ukrajine: Gospić, Osijek i Varaždin. U centrima se zadržavaju 48 sati dok im se ne osiguraju svi dokumenti, nakon čega traže smještaj. Ukoliko dođu u Zadar s njima se sklapa ugovor te država vlasnicima stana ili kuće plaća najam. Tako u ovom trenutku na području grada u sedam osnovnih škola imamo ukupno 18 učenika, kaže Babić.

Smješteni u zadarskom zaleđu

Za smještaj i režije Vlada daje maksimalno 3.600 kuna mjesečno, a ugovori se sklapaju na šest mjeseci s mogućnošću produljenja maksimalno do godine dana. Za samce se troškovi podmiruju u iznosu do 50 kuna dnevno, za dva člana obitelji po 30 kuna, za tri 20 kuna te za svakog sljedećeg člana obitelji po 10 kuna dnevno.
Ravnateljstvo Civilne zaštite od 25. veljače ove godine mobiliziralo je 40 objekata za zbrinjavanje izbjeglica, kao i tvrtke za pripremu i dostavu hrane te za prijevoz izbjeglica do smještajnih jedinica po Hrvatskoj. U našu ih je zemlju do danas došlo čak 18.503, od čega su 50 posto žene, 34,5 posto djeca i ostalo su muškarci.
Znatan dio izbjeglica u Zadarskoj županiji smjestio se u selima zadarskog zaleđa jer im se posrećilo da su im smještaj dali ljudi kod kojih su nekad ljetovali. Osim smještajem, građani Zadra i županije sve im ovo vrijeme pomažu i donacijama, osobito za djecu koja pohađaju nastavu i treba im kompletna školska oprema.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)