Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Antifašisti prosvjeduju zbog uklanjanja vijenaca

Autor: Nives Rogoznica

26.06.2008. 22:00
Antifašisti prosvjeduju zbog uklanjanja vijenaca

Foto: Adam VIDAS



Ukoliko se netko našao uvrijeđen zbog uklanjanja vijenaca, ja mu se ispričavam, ali uveli vijenci moraju se maknuti, kazao je direktor “Nasada” Hrvoje Grdović
Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije ostali su zgranuti informacijom kako su nestali vijenci koje su u prigodi obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja položili pod spomenik poginulima u NOB-u i pod centralni križ na Gradskom groblju.
– Jedan član naše udruge je dva dana nakon polaganja vijenaca, 24. lipnja, otišao obići svoju obiteljsku grobnicu i tad je prolazeći kraj oba spomenika shvatio da su naši vijenci maknuti. To nas je zaprepastilo. Do sada se ovo nije događalo i ne razumijemo kome su smetali naši vijenci. Znam da su se tri dana kasnije polagali vijenci za Dan državnosti, ali ako su i čistili groblje, nisu se naši vijenci mogli tako brzo osušiti. Red je da ostanu barem osam dana, kazao je predsjednik Udruge antifašističikih boraca i antifašista Zadarske županije Jakov Jukić.
Jukić je dodao i kako su iz Udruge uputili dopis gradskom poduzeću “Nasadi” koje upravlja Gradskim grobljem u kojem traže odgovor na pitanje što se s njihovim vijencima dogodilo i zašto.
Direktor “Nasada” Hrvoje Grdović, objašnjava, međutim, kako nema nikakve afere, već se samo radilo o profesionalnom postupanju djelatnika tvrtke.
– “Nasadi” nisu od jučer, tvrtka ove godine obilježava 50. godinu postojanja i u slučaju vijenaca o kojima je riječ nije se dogodilo ništa izvan uobičajene prakse. Za Dan državnosti, koji je bio dva dana kasnije nakon što su spomenuti vijenci bili postavljeni, najavljeno je bilo novo polaganje vijenaca. Mi ne možemo dopustiti da se pod spomenikom ili pod križem, u trenutku kada izaslanstvo dolazi polagati vijence i na taj način odati počast, zateknu vijenci ili cvijeće koji su nedolični. Ukoliko se netko našao uvrijeđen zbog uklanjanja vijenaca, ja mu se ovim putom ispričavam u ime tvrtke i svoje osobno ime, ali uveli vijenci moraju se maknuti i to nije prvi put. “Nasadi” na su na isti način postupali sve ove godine, pojasnio je Grdović.