Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lošinjani izvlače Arbianu

Autor: Irena Jurjević

26.06.2008. 22:00
Lošinjani izvlače Arbianu

Foto: Adam VIDAS



Još nije poznato koliko će privlačkog vlasnika Josipa Kolanovića koštati izvlačenje broda Arbiana, no ako je suditi po incidentu koji je jučer ujutro priredio zaprepaštenim novinarima koji su pratili sanaciju svota neće biti mala.
– Bježite odavde, ubit ću vas sve! – vikao je jučer vidno alkoholizirani Josip Kolanović ekipi televizije Vox, na koju se okomio prvo povicima, pa potom i prijetnjama dok su uzimali izjave mještana.
Na sreću, u blizini se nalazio i Kolanovićev 24-godišnji sin, koji je revoltiranog oca pridržavao kako ne bi nasrnuo na ekipu te uspješno smirio situaciju.
Privlački brodovlasnik, navjerojatnije opterećen golemim troškovima koji ga očekuju, još od jutra je odlučio “ublažiti” napetost gemištima, no početna nervoza naposljetku je umalo rezutirala novim incidentom. Ipak, novi napad na zadarske novinare nije se dogodio, a na Kolanovićeve prijetnje nije reagirala niti policija. Štoviše, ona nije bila niti prisutna u marini Preko tijekom izvlačenja broda.
Neslužbeno se doznaje kako će samo tegljenje i izvlačenje broda koštati stotinjak tisuća kuna. Upravo je toliko novca, prema pričanju mještana, potraživala jedna šibenska firma dan ranije. Ipak, dogovor naposljetku nije postignut, a posao je preuzela tvrtka iz Velog Lošinja.
Tijekom jučerašnjeg dana poduzeti su prvi koraci u spašavanju Arbiane koji su uključivali podizanje broda iz mora, saniranje oštećenih dijelova te ispumpavanje mora koje je prodrlo u trup. Također, i jučer su djelatnici zadarske tvrtke Ciklon sanirali posljedice izlijevanja nafte u more. Naftni plinovi su, nošeni povjetarcem, predstavljali veliki problem mještanima iz obližnjih kuća, kojima san posljednjih dana nije bio nimalo lagan.