Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nova trafostanica ipak na parceli Vila Spalldi

Autor:

26.06.2008. 22:00
Nova trafostanica ipak na parceli Vila Spalldi

Foto: Adam VIDAS



Vjerojatno trafostanicu ipak neće stavljati u podrume nego na parcelu na parkiralištu. Stanari će, dok se ne izgradi nova, privremeno dobivati struju iz stare trafostanice
Saga oko priključenja Vila Spalldi na električnu mrežu će, prema svemu sudeći, na kraju ipak imati sretan svršetak. Podsjetimo, do problema je došlo kada je zadarska Elektra stanarima isključila struju zbog spora oko gradnje trafostanice. Investitor Dino Spalldi je pristao da se trafostanica izgradi u garažnom dijelu jedne zgrade. Međutim, stanari nisu pristajali na njezinu gradnju u podrumu zgrade u kojoj je cijena četvornog metra stana dosezala i do 3.000 eura. Nova trafostanica trebala je zamijeniti postojeću na koju su stanari do sada bili priključeni i na osnovi koje im je i izdana konačna uporabna dozvola.
Dogovor HEP-a i stanaraNo ta trafostanica bit će uklonjena jer se zemljište mora vratiti Zadarskoj nadbiskupiji. Naime, Crkva želi obnoviti razrušenu crkvicu Sv. Stošije iz 9. stoljeća, koja je smještena pokraj trafostanice. Igra živaca koja već dugo vremena traje između HEP-a i stanara Vila Spalldi trebala bi se, prema svemu sudeći, u skorašnje vrijeme riješiti konačnim alternativnim rješenjem dviju stranki u sporu.
Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, potvrdila nam je informaciju iznalaženja trećeg alternativnog rješenja između HEP-a i stanara Vila Spalldi, koji je, kako je istaknula, pokaz dobre volje obiju stranki, a na kojima je sada odluka o pronalasku najadekvatnijeg prostora za neophodnu gradnju nove trafostanice na tom području.
– Postignut je dogovor između HEP-a i stanara tako da je HEP odlučio uključiti vile u sustav s onom snagom koja je moguća u staroj trafostanici do trenutka dok se ne ishode dozvole, odnosno još neke dopune koje trebaju od dokumentacije za izgradnju nove trafostanice, jer će se stara kraj crkve definitivno rušiti, s obzirom da je crkva spomenik kulture.
Uskoro rješenje (dijela) problemaNova trafostanica će najvjerojatnije biti sagrađena unutar parkirališnog prostora na parceli Vila Spalldi, onako kako je prvi put bilo u njihovim planovima. Iako, taj dio gdje će se trafostanica definitivno smjestiti treba kontaktirati HEP i stanare. Znamo samo da je postignut nekakav kompromisni dogovor dok se ne ishodi sva potrebna dokumentacija za tu promjenu koja se misli raditi oko trafostanice. Vjerojatno je neće stavljati u podrume nego ipak na parcelu na parkiralištu. Stanari će do tada privremeno dobivati struju iz stare trafostanice, nakon čega se mora sagraditi nova na koju će se priključiti, dok će se stara rušiti, istaknula je Dadić, dodajući kako je termin rušenja stare trafostanice uvjetovan terminom izgradnje nove koja se prije toga mora staviti u funkciju kako stanari u međuvremenu ne bi ostali bez struje.
Problemi nefunkcioniranja dizala, unutrašnje i javne rasvjete, sustava vatrodojave i vatrozaštite, otvorenih garaža, koje je često isticao predstavnik stanara Vila Spalldi Bernard Baraka, uskoro bi kompromisnim dogovorom trebali barem većim dijelom biti riješeni. Ovakav razvoj situacije u konačnici najviše će upravo značiti stanarki Nedi Mičić, koja je spojena na respirator te koja je u pravom smislu riječi bila zarobljenik u svom domu zbog dizala koje nije radilo, ali i Zori Ninčević kojoj će električna energija zasigurno dobro doći s obzirom na malu bebu koja je postala novi stanar ovih zgrada.