Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sredinom ljeta u Pagu se otvara dom zdravlja

Autor:

26.06.2008. 22:00
Sredinom ljeta u Pagu se otvara dom zdravlja


Nakon svega možemo biti zadovoljni što će županija konačno donijeti odluku o osnivanju doma zdravlja u Pagu, rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša
U Pagu je s velikim zadovoljstvom primljena vijest o tomu da je Poglavarstvo Zadarske županije podržalo prijedlog o osnivanju doma zdravlja u Pagu te ga uputilo Županijskoj skupštini na donošenje.
– Nakon svega, možemo biti zadovoljni što će Županija konačno donijeti odluku o osnivanju doma zdravlja u Pagu, rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša.
Uvjet za donošenje odluke je potpisivanje sporazuma u sufinanciranju doma zdravlja po kojem bi Županija troškove doma zdravlja u Pagu pokrivala sa 100.000 kuna godišnje, dok bi ostale troškove pokrivali Grad Pag s 50 posto te Općina Povljana i Općina Kolan svaka s po 25 posto.
– Ta je varijanta i prije spominjana i mi smo je prihvatili, rekao je gradonačelnik Bukša.
Liječnici paške ambulante izrazili su povjerenje u to da će Skupština Zadarske županije prihvatiti prijedlog Županijskog poglavarstva. Ako Skupština Zadarske županije na prvoj idućoj sjednici donese odluku o osnivanju doma zdravlja u Pagu, tada bi cijeli postupak trebao biti završen sredinom ljeta.
Važno je reći da je grad Pag do 2003. godine imao dom zdravlja. Raznim birokratskim zavrzlamama Pag je tu ustanovu izgubio te dobio ambulantu. Od tada do današnjeg dana svi pacijenti s područja grada Paga te općina Kolan i Povljana pala su na leđa četiriju liječnika ambulante Pag, koji su osim redovnog rada u ordinacijama obavljali dežurstva svake noći, vikendom, praznicima i blagdanima. Njihova radna satnica već godinama snosi oko 300 sati mjesečno, što je doslovno, kako kažu liječnici, neizdrživo.
Grad Pag, ali i većina građana Paga, Povljane i Kolana podržali su paške liječnike u traženju dodatnog liječničkog tima kako bi im se olakšao rad u dežurstvu. Krajem prošle godine u Pagu je spontano krenula peticija građana za osnivanjem doma zdravlja u Pagu. Nakon što je problem ambulante Pag mjesecima punio stranice medija, u ožujku ove godine je ministar Božidar Kalmeta prilikom posjeta paškoj gradskoj upravi istaknuo i obećao da će Pag dobiti dom zdravlja.
Kako sada stoji, sve je izglednije da će Pag uskoro dobiti dom zdravlja, što u stvari nije ništa novo, već nešto što će mu biti vraćeno.
Problemi s KolanomGradonačelnik Andreja Bukša je rekao kako su, pri dogovoru oko potpisivanja sporazuma o sufinanciranju doma zdravlja nastali problemi s Općinom Kolan što, kako kaže Bukša, ipak neće utjecati na daljnji razvoj događaja.– U Kolanu kao uvjet za sufinanciranje doma zdravlja traže uređenje ambulante i liječnički tim što u ovome trenutku ne bi trebao biti predmet rasprave. Nama je svima cilj da imamo dobru zdravstvenu zaštitu pa će, ako treba, Grad Pag sam sufinancirati dom zdravlja, istaknuo je gradonačelnik Bukša.
Bez dodatnog timaTuristička sezona je već krenula, tako da u ovom trenu na području grada Paga te općina Kolana i Povljane boravi oko 4.000 turista i najmanje 3.000 vikendaša. Ne treba zapostaviti činjenicu da oko 2.000 vikendaša u Pagu boravi od Uskrsa do Dušnog dana, što je oko 6 mjeseci godišnje. Budući da su to uglavnom umirovljenici, mnogi od njih zajedno s domaćim ljudima traže uslugu paških liječnika. Iako se broj gostiju u Pagu iz dana u dan povećava, ambulanta Pag još nije dobila dodatni liječnički tim kako bi im se olakšao rad u dežurstvima i hitnim intervencijama.