Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Škabrnjani spremni bojkotirati berbu maraške

Autor:

26.06.2009. 22:00
Škabrnjani spremni bojkotirati berbu maraške

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prije pet godina otkupna cijena je bila 5,50 kn, a tada je umjetno gnojivo bilo 130 kuna, dok je sad 600 kuna. Sokovi Maraske još uvijek drže jednaku cijenu, a nama je otkupna cijena manja. Mislim da ćemo ustrajati te da ove godine neće biti branja, kaže Pavičić


Otkupna cijena autohtone i jedinstvene maraške, koja je brend Zadra i Zadarske županije, svake godine je sve manja. Ove godine nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni tako da su uzgajivači odlučili ne brati plodove, a spremni su i na blokadu prometnica.
Poticaji za marašku
Mještani Škabrnje, od kojih je većina uzgajivača ove voćke, na zboru mještana su izrazili svoje nezadovoljstvo otkupnom cijenom, koja je ove godine samo 4,15 kn. Naime, mještani su i prošle godine imali probleme s otkupnom cijenom koja je bila 4,80 kn, a nakon pregovora uspjeli su je povećati za 20 lipa. Ove godine pregovori predstavnika mještana, Poljoprivredne zadruge Škabrnja i Općine Škabrnja s predstavnicima Maraske i Zadarske županije nisu urodili plodom te otkupna cijena nije povećana pa se, prema riječima uzgajivača, branje plodova ne isplati. Uzgajivači su spremni ove godine ne brati marašku, a već se dogovaraju i radikalnije mjere kao zatvaranje prometnica. Jedan od najvećih uzgajivača maraške iz Škabrnje Mile Pavičić kaže da je stav mještana i proizvođača da se maraška ne bere jer je otkupna cijena premala.
– Prije pet godina otkupna cijena je bila 5,50 kn, a tada je umjetno gnojivo bilo 130 kuna, dok je sad 600. Sokovi Maraske još uvijek drže jednaku cijenu, a nama je otkupna cijena manja. Mislim da ćemo ustrajati te da ove godine neće biti branja, kaže Pavičić, dodajući da još uvijek postoji mogućnost dogovora, jer po ovoj otkupnoj cijeni ne mogu se pokriti niti osnovni troškovi.
– Prije radikalnijih poteza, kao što je zatvaranje prometnica, sagledat ćemo sve mogućnosti. Zadarska županija izdvaja kunu poticaja za sadnice, mogu se izdvojiti poticaji i za marašku. Mi čekamo odgovor Maraske i mjerodavnih službi i, ako se ne postigne dogovor, imamo potpise proizvođača na peticiji i slijedi zatvaranje prometnica, govori Pavičić, dodajući da u potpunosti podržavaju ratare koji u Slavoniji traže veću otkupnu cijenu pšenice.
Zadovoljni lanjskom cijenom
– Ministarstvo poljoprivrede s nama je napravilo ugovor u kojemu su se obvezali kupiti marašku, dobio sam sadnice i posadio nekoliko tisuća stabala od kojih nekako možemo živjeti moja obitelj i ja. Standard se povećao, a otkupna cijena je pala, govori Pavičić, dodajući da bi škabrnjske proizvođače trenutačno zadovoljila prošlogodišnja otkupna cijena koja je bila pet kuna, dok je bolje rješenje određivanje minimalne otkupne cijene.
– Razumijemo situaciju, ali nismo stoka sitnog zuba. Ako ne budemo dobili cijenu pet kuna, maraška ostaje na stablu, a mi idemo u prosvjede, rekao je Pavičić.
Predsjednik poljoprivredne zadruge Škabrnja Marko Ivković rekao je da će zadruga u potpunosti poštovati volju mještana te da, ako oni odluče da neće biti branja, neće biti ni otkupa.
Cilj nam je da maraška bude strateški proizvod, isto kao što su mlijeko, pšenica i mandarina. To su strateške kulture i država je zajamčila minimalnu cijenu, koja je, recimo, mandarini dvije kune i ispod toga se ne ide. Naša zadruga osnovana je prije dvije godine, krenuli smo od nule, a to sve košta, kaže Ivković, dodajući da bi rješenje moglo biti brendiranje maraške kao proizvoda Zadarske županije.
– Vršena su ispitivanja i došlo se do zaključka da je koncentrat maraške jako dobar za zdravlje. Kad bismo se uspjeli izboriti za brendiranje proizvoda koji bi imao minimalnu otkupnu cijenu, to bi bio veliki pomak za nas proizvođače, rekao je Ivković, objašnjavajući da su vrlo veliki troškovi uz radove kao obrezivanje voćki i gnojenje i samo branje za koje radnicima plaćaju 1,5 kuna po kilogramu.