Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PLAŽA U MASLENICI “Za kiosk nije potrebna građevinska dozvola i nema septičke jame koja zagađuje more”

27.06.2019. 11:27
PLAŽA U MASLENICI  “Za kiosk nije  potrebna  građevinska  dozvola i  nema septičke  jame koja  zagađuje  more”


Redakciji Zadarskog lista javio se gradski vijećnik SDP- a, Jure Zubčić, s pritužbom o objektu pod nazivom Juksi, u vlasništvu Juraja Koića, koji se nalazi na samoj plaži u Maslenici. Naime, kako tvrdi  Zubčić, isti se upravo nadograđuje te nema nikakve oznake izvođenja radova te Zubčić sumnja da objekt uopće ima potrebne dozvole za gradnju, a čak i kvadraturom premašuje veličinu kojom je prema pravilniku o  jednostavnim građevinama dozvoljena gradnja bez građevinske dozvole.  Zubčić nadalje navodi kako je vlasnik betonirao unutar mora kako bi nadogradio terasu, međutim bez istaknutih podataka o investitoru, izvođaču ili bilo kakvih informacija o samom zahvatu.


Zubčić: Nema nikakve obavijesti
– Kako nema nikakve obavijesti nepoznato je temeljem čega se  građevina koja je na pomorskom dobru gradi. Koncesijsko odobrenje  koje izdaje Općina ne postoji u godišnjem planu za koncesijska odobrenja što je nužno prema pravilniku u slučaju davanja koncesijskog  odobrenja na pomorskom dobru. Ako to odobrenje i postoji, ono nije  dostupno u niti jednom javnom dokumentu, kazao je Zubčić dotičući se  najproblematičnijeg segmenta cijele priče – septičke jame.
– Objekt nije spojen na niti jedan oblik odvodnje već za odvod otpadnih voda koristi propusnu septičku jamu koja je zatvorena te cijeli njen  sadržaj ide u more, tvrdi Zubčić.
Zubčić je isti slučaj prijavio i Državnom inspektoratu te Ministarstvu  zaštite okoliša i energetike, Upravi za zaštitu prirode s molbom da provjere dokumentaciju za građenje kojom raspolaže objekt Cafe bar Juksi u  Maslenici, u Općini Jasenice (lociran na samoj plaži, na pješačkom odvojku prema moru, s Ulice Gojka Šuška, Tratarica bb), koncesijsko odobrenje koje bi se odnosilo na ovu lokaciju, kao i zbrinjavanje otpadnih  voda.
Ispred Općine Jasenice, na upit nam je odgovorio komunalni redar  Frane Baričević u kojem pojašnjava kako je Juraj Koić dostavio Vijeću za  davanje koncesijskog odobrenja općine Jasenice 2014. godine Zahtjev za  dodjelu koncesijskog odobrenja za djelatnost ugostiteljstvo i trgovina,  sredstva kiosk i pripadajuća terasa objekta. Uz zahtjev je, dodaje Baričević, dostavio i idejno rješenje te mišljenje da se sukladno Pravilniku o  jednostavnim građevinama i radovima ne izdaje građevinska dozvola.


Imali nedavno sličan slučaj
– Što se tiče površine objekta, sukladno Pravilniku o jednostavnim  građevinama i radovima, za kiosk nije potrebna građevinska dozvola, a  što se tiče terase objekta površina nije ograničena. Tijekom 2017. godine  podnesena je prijava da se radi o gradnji, ali je postupak obustavljen  Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, KLASA:PR/I- 342-40/17-01/59, od 19. 10. 2017. godine, pojasnio je Baričević dodajući  kako se ove godine objekt renovirao, te se tijekom renoviranja nisu izvodili nikakvi radovi kojima bi se povećala površina u odnosu na dosad izdano koncesijsko odobrenje.
– Na dijelu Vaših fotografija koje ste nam dostavili i koje su fotografirane početkom izvođenja radova, u usporedbi s novim fotografijama (od  prije nekoliko dana) vidljivo je da se površina terase i objekta nije mijenjala. Također, imali smo sličan slučaj nedavno, te smo od Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture, te od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatražili mišljenje o takvoj vrsti objekata, te smo u oba  slučaja dobili odgovor kako se radi o objektima i radovima koji se mogu  izvoditi bez građevinske dozvole, kazao je Baričević dodajući kako, što se  tiče tvrdnje da koncesijsko odobrenje ne postoji u godišnjem Planu  upravljanja pomorskim dobrom, Općina Jasenice donosi Plan upravljanja pomorskim dobrom u tekućoj godini, za sljedeću godinu.




Ugrađen pročišćivač
– U pravilu, potvrdu na naš Plan upravljanja pomorskim dobrom dobijemo od Zadarske županije, Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet već u siječnju. Svi planovi upravljanja pomorskim dobrom  dostupni su na službenoj internetskoj stranici Općine Jasenice u Službenim glasnicima Općine Jasenice. Očito osoba koja je prijavila slučaj nije  uložila dovoljno truda i dobro pregledala Uredbu i akte Općine Jasenice,  tvrdi Baričević.
Nadalje, Baričević vezano za septičku jamu, tvrdi kako se ne radi o  propusnoj jami.
– Bio je ugrađen pročišćivač koji pročišćava otpadne vode na razinu od  cca 98%. Također, već godinama se redovito tijekom turističke sezone  vrši ispitivanje čistoće i kvalitete mora i to baš na lokaciji koja je od navedenog kioska i terase udaljena cca 10 – 15 m. Nikad do sada nije bilo problema s čistoćom mora, što ne bi bilo tako da se otpadne vode ispuštaju  direktno u more, kazao je Baričević naglasivši kako se sve navedeno  može potkrijepiti dokumentacijom koja se nalazi u Općini Jasenice, a  dio dokumentacije koji se odnosi na ranije prijave je i kod vlasnika objekta.