Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Paštar: Naš standardni jezik potekao je iz domaće riči

27.06.2021. 08:42


Ogranak Matice hrvatske u Zadru priredio je 15. po redu jezikoslovno-književni skup »Domaća rič« koji je započeo jučer u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa, Sveučilišta u Zadru. Ovaj dvodnevni skup, kao i do sada, podijeljen je u dva dijela:
znanstveni i književno-umjetnički. Znanstveni prilozi obrađuju hrvatske organske idiome, dok su književni prilozi dijalektalni na temelju organskih idioma. Održavanjem jezikoslovno-književne manifestacije »Domaća rič«, Ogranak Matice hrvatske u Zadru ostvaruje jedan od najvažnijih projekata svog programa. Prvi skup »Domaća rič« održan je 1994. godine. Najprije se skup održavao svake godine, a zatim svake druge godine, što je zadržano do danas. Ogranak Matice hrvatske u Zadru skup »Domaća rič« priređuje s ciljem oživljavanja i čuvanja domaćih govora, kao i poticanja stvaralaštva na tim govorima, kako oni ne bi i dalje nestajali te potpuno nestali. Rezultati ovakvih nastojanja su i 14 tiskanih pripadajućih zbornika sa skupova, te 16 rječnika mjesnih govora, koliko ih je objavljeno do sada u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Od 2013. godine skup ima međunarodni karakter.


Jubilarno i međunarodno
– Ovaj nam je skup posebno značajan upravo zato što je 15. po redu i samim time jubilarna »domaća rič«, kaže Ivan Paštar, član organizacijskog odbora »Domaće riči 15«, ali i dodaje kako to nije jedina posebnost.
– Skup je značajan i po tome što je narastao broj sudionika, na čak 63 što svakako nije mala brojka, ali se pojačala i međunarodna dimenzija i ove godine po tom pitanju je najbogatiji odaziv. Odazvali su nam se pjesnici i jezikoslovci iz Sydneya, New Yorka, Ontarija. Imamo sudionike iz Kotora, Mostara, iz Gradišća u Austriji te iz Molisea u Italiji. Ukupno je deset sudionika s međunarodne razine, što nas čini ponosnima, rekao je Paštar te je istaknuo važnost ovakvog događaja.
– Mi njegujemo mjesne govore, idiome, jer upravo je na temelju takvih govora nastao naš standardni jezik, na temelju onoga kako su naši ljudi govorili, što se kasnije znanstveno obradilo, dotjeralo i normiralo, ali početak je svakako u domaćoj riči i naš je zadatak da to sačuvamo, da se ne izgubi. Izvorni govornici umiru, nestaju, ali ovakvim manifestacijama mi čuvamo naše korijene, zaključio je Paštar.


Kajkavski humor
Skup je pjevanjem himne otvorila zadarska sopranistica Nela Šarić, uz pratnju Martine Lazar na glasoviru. Prva sjednica započela je u 11 sati, a njome su predsjedavali Josip Lisac, Robert Hajszan i Mate Kovačević. Sudionici su predstavili razne govore pa se tako moglo čuti nešto o kajkavskom humoru nekad i sad kojeg je predstavio Željko Bajza, bilo je riječi i o sukošanskom govoru u poeziji Dinka Zlatka Pavića o kojoj je govorio Josip Lisac, a Mile Mamić se zapitao zašto zaboravljamo domaću rič.




»Odazvali su nam se pjesnici i jezikoslovci iz Sydneya, New Yorka, Ontarija. Imamo sudionike iz Kotora, Mostara, iz Gradišća u Austriji te iz Molisea u Italiji
Ivan Paštar