Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zauvijek će cvasti bili cvitak

Autor: Ljiljana Jurjević

26.07.2008. 22:00
Zauvijek će cvasti bili cvitak

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pred ovim križem odajem počast ovim našim momcima čija su imena ispisana na ovoj spomen-ploči, kao i civilima koji su mučki ubijeni u ovom ponosnom selu. Oni su zalog ovog što danas imamo, oni su pali za svoju domovinu i njihove grobove treba uvijek kititi cvijećem, jer ovdje se branio i Zadar, kazao je brigadir Ivan Beneta
Pripadnici nekadašnjih 1. i 3. bojne Četvrte splitske brigade u subotu su se ponovno skupili u Kruševu, u mjestu odakle su 1991. godine krenuli u obranu Hrvatske.
Središnji kameni križ ispred župne crkve Svetog Jurja u Kruševu i dvije spomen-ploče svim poginulim braniteljima i civilima blagoslovio je župnik Kruševa fra Ivan Buljević, a križ su otkrili gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan, brigadir Ivan Beneta, dožupan Josip Miletić te saborski zastupnici Nevenka Marinović i Branko Kutija.
U Kruševu se u subotu okupilo petstotinjak Kruševljana i Imoćana, a počast poginulim braniteljima došli su dati i tajnik HDZ-a Zadarske županije Željko Lončar, pročelnik Uprave za ceste Zadarske županije Mile Fabijan, Grgo Batur i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.
– Danas su ponovno u Kruševu, 1. bojna i proslavljena 3. imotska bojna koje su branile ovo mjesto. S ovog svetog mjesta pozdravljam generala Ivu Jelića i zahvaljujem mu, kao i njegovim vojnicima. Posebno pozdravljam i zahvaljujem roditeljima ovih mladića koji su svoj život položili upravo za ovo mjesto, za Hrvatsku, kazao je gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan.
Okupljene je pozdravio i brigadir Ivan Beneta, zapovjednik tadašnje 1. bojne IV. brigade, a sada pomoćnik glavnog inspektora za vojnu obranu u Ministarstvu obrane RH.
– Dragi Kruševljani i gosti, pred ovim križem odajem počast ovim našim momcima čija su imena ispisana na ovoj spomen-ploči, kao i civilima koji su mučki ubijeni u ovom ponosnom selu. Oni su zalog ovog što danas imamo, oni su pali za svoju Domovinu i njihove grobove treba uvijek kititi cvijećem, kazao je Beneta.
Fra Ivan Buljević nakon toga blagoslovio je križ i spomen-ploče, nakon čega je u župnoj crkvi Sv. Jurja uslijedila sveta misa za sve one čija imena su ispisana na spomen-pločama ispred crkve.***
Nadahnutu propovijed održao je župnik Primorskog doca fra Ante Čavka koji je svojom “žestokom” riječi izmamio aplauz prepune crkve u Kruševu.
– Čija svjetiljka svijetli na Pantovčaku i kod predsjednika naše Vlade? Nedavno preminula majka četiri poginula sina, Kata Šolić ne bi sigurno, a ne bih ni ja potpisao sve ono što su potpisali oni. Majka Kata koja je Domovini dala svoja četiri sina tješi moj hrvatski narod kojemu je plaća smanjena za 100 kuna, pa ne zna kako će preživjeti, samo je dijelić propovijedi koja se prolamala u subotu u Kruševu, pred Kruševljanima, majkama i suborcima poginulih branitelja.
Nakon blagoslova uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Središnji križ.
Vijence su položili: predstavnici Grada Obrovca, IV. gardijska brigada, ratna Policijska postaja Kruševo, HVIDRA Obrovac, Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Grada Imotskog i Udruga roditelja poginulih branitelja iz Imotskog, Udruga Imotski sokol i Udruga oboljelih od PTSP-a Zadarske županije.
Nakon svete mise Kruševljani su svoje goste počastili domjenkom pored Pritoka, izvora vode koja s Osojnice protječe kroz Kruševo.
Nakon što su okrjepili dušu, prionulo se na okrepu tijela, a sve to uz pozdrave Imoćana koji su svoje domaćine pozvali u Imotski sljedeće godine, 1. lipnja kada se proslavlja obljetnica osnutka 3. bojne IV. brigade ZNG-a.
Dato je i obećanje: svake godine, zadnje subote u srpnju Kruševo će dočekati svoje prijatelje iz Imotskog i sjetiti se svojih junaka, bez kojih ni Kruševa ni Zadra ne bi bilo.


Grad Zadar zaboravio Kruševo i njegove branitelje?
Na obilježavanje 17. godišnjice dolaska IV. brigade u Kruševu, u kojem se, kazao je brigadir Beneta, branio Zadar, izostali su predstavnici Grada Zadra. Nije u Kruševu bio prvi čovjek Zadra, ni itko iz Gradskog poglavrstva, a trebali su.
– Posebno cijenim to što su ovdje ljudi iz Kruševa, zajedno s nama i tadašnjim pripadnicima MUP-a iz Kruševa. Mi, zajedno s njima disali smo kao jedan. Branili smo ovo selo 45 dana u okruženju, a to je u vojničkom smislu najteži oblik ratovanja. Danas kad je postavljen ovaj spomenik našim borcima i civilima, želim zahvaliti Kruševljanima, našim borcima i posebno zapovjedniku IV. brigade Ivi Jeliću koji nažalost danas nije mogao doći, ali je srcem sigurno s nama. Zahvaljujem poglavarstvu Grada Obrovca i Zadarskoj županiji, te fra Ivanu i svima koji su doprinijeli da se ovako lijepi spomenik braniteljima i civilima danas otvori u Kruševu. Moja posebna želja je poručiti Zadru da se dogodine u većem broju priključe nama u Kruševu, jer ovdje se branio Zadar, kazao je brigadir Ivan Beneta koji je 1991. godine u Kruševu bio zapovjednik 1. bojne IV. brigade ZNG-a.


U Kruševu je pala 21 žrtva
Poginuli branitelji za Kruševo: Damir Šoša, Vrane Vrkić, Rade Brkić, Marinko Brkić, Ivica Denona, Neven Brkić, Senad Župan, Nikola Džalto, Ivica Vukičević, Luka Vranješ, Srećko Biočić, Ivo Lisica i Ivan Lendić.
Kruševljani – starci i žene koji su usmrćeni od srbočetničke ruke: Marija Vrkić, Mile Brkić, Mile Župan, Stana Župan, Marija Župan, Marin Karamarko, Nediljko Brkić i Marija Vrkić.




Zahvala kruševačkim djevojkama
Brigadir Beneta u subotu se posebno sjetio djevojaka iz Kruševa koje su 1991. godine u OŠ Tin Ujević u Kruševu bile kao “dobre vile” braniteljima.
– Marija Erslan, Višnja Šoša, Mirjana Bogatić, Neda Bogatić i Nevenka Brkić puno su napravili za nas te godine kada smo umorni i prljavi dolazili s kruševačkih “čuka”. Bože moj, koliko su samo suđi oprale! Od srca im hvala, i neka dogodine dođu da im mogu i ruku pružiti, kazao je Beneta.


Šuto: Prvi okršaj imali smo na Kosmaču
Ivica Šuto iz 3. Imotske bojne bio je također u subotu u Kruševu.
– Dok smo došli u Kruševo, imali smo okršaj na Kosmaču. Prvoga kolovoza u Kruševo je došlo 116 ljudi, uz ostale branitelje naravno. Živjeli smo s ovim narodom i za ovaj narod, sve dok nismo morali otići, što je bio dobar potez našeg zapovjednika Ive Jelića. Zadnje tri godine smo prisutni ovdje u Kruševu i zahvalni smo ovim ljudima što su došli na ideju da se obilježi dolazak IV. brigade u Kruševo, kazao je Šuto pozdravivši svog mještanina Marijana Bitangu, predsjednika Općinskog suda u Zadru.