Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čehok izašao iz zatvora

26.07.2011. 22:00
Čehok izašao iz zatvora


Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok izašao je oko 16,30 sati iz zagrebačkog zatvora u Remetincu nakon što je dao jamstvo kako bi se branio sa slobode od sumnji za malverzacije s gradskim zemljištem.
Čehoka, koji je u Remetincu proveo mjesec i deset dana, dočekao je i odvezao odvjetnik Vlado Sevšek.
Čehok je prije svega sretan i to je sasvim ljudski, rekla je njegova braniteljica Jasna Novak novinarima, upitana kako se Čehok osjeća.
Novak je rekla da je vijeće Županijskog suda prihvatilo jamstvo i da je danas bilo ročište na kojem je ukinut istražni zatvor. Jamčevina je bila ponuđena u nekretninama i novcu i u suštini to znači da Čehok ne smije ni na koji način komunicirati s potencijalnim svjedocima, kazala je Novak.
Čehok je ponudio jamčevinu od 2,6 milijuna kuna, a sud je prihvatio njegovu jamčevinu koja se sastoji od hipoteke na obiteljsku kuću u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuća njegove majke te 110 tisuća kuna u gotovini.
Protiv njega i dvoje suosumnjičenih USKOK je pokrenuo istragu zbog navodnih malverzacija sa zemljištima. Protiv svih troje USKOK je nedavno proširio istragu zbog sumnje da je Čehok pokušao suosumnjičenom varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti omogućiti da s fiktivnih 6,2 milijuna kuna preuzme većinsko vlasništvo nad varaždinskom gradskom tvrtkom “Zračna luka – Varaždin Airport”, vrijednom 21 milijun kuna. Tereti ga se i da je pozajmicama Pataftinoj tvrtki oštetio grad za četiri milijuna kuna.
Čehok je, inače, početkom prošlog tjedna iz zatvora dao ostavku na dužnost varaždinskoga gradonačelnika. Time je prestala opasnost od mogućeg ponavljanja kaznenog djela, što je bio jedan od razloga njegova zatvaranja, pa je sudac istrage prošlog tjedna ukinuo istražni zatvor na toj osnovi.