Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Srbu svečano obilježen Dan antifašističkog ustanka

26.07.2011. 22:00
U Srbu svečano obilježen Dan antifašističkog ustanka


Polaganjem vijenaca pred spomenik antifašističkom ustanku u Srbu, danas je svečano obilježen Dan antifašističkog ustanka, koji je u tom malom ličkom mjestu počeo točno prije 70. godina.
Obilježavanju, održanom u organizaciji Srpskog narodnog vijeća u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske to općinom Gračac, nazočilo je 500-tinjak sudionika, među kojima izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića Fred Matić, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predstavnici antifašističkih boraca i udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, veleposlanik Republike Srbije Stanimir Vukičević i drugi.
“Ovo je praznik svih građana Hrvatske. U Drugom svjetskom ratu izborena je sloboda i stvoreni preduvjeti za samostalnost Hrvatske,” rekao je izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, savjetnik predsjednika Fred Matić. Kao vukovarski branitelj, Matić je pozvao sve antifašiste i branitelje Domovinskog rata da kao istinski pobjednici u ratovima pokaže svoju širinu i svi zajedno zatvore teme iz prošlosti.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osvrnuo se na jučarašnje okupljanje predstavnika HSP-a, koji su u Srbu pred istim spomenikom položili vijence za dvije tisuće žrtava koje su, kako su istaknuli, stradale u četničkom pokolju nakon ustanka 27. srpnja 1941.
Jučer je, rekao je Pupovac, pokušano oskvrnuće tog antifašističkog spomenika i svih onih koji vjeruju u antifašizam. “Ovdje su stanoviti magistar i jedan Srb odlučili biti protiv Srba i zloupotrijebili žrtve koje nisu trebale pasti i kojih je nama žao, ali te žrtve ne smiju biti sredstvo da se vrijeđa sjećanje na strašne zločine ustaškog režima, zbog kojih je i bio organiziran taj ustanak”, kazao je.
Bivše predsjednik RH Stjepan Mesić istaknuo je da se zadnjih godina u Hrvatskoj “njeguje kultura laži i prešućivanja, u kojoj se antifašistički ustanak u Srbu mogao prešućivati”. “Dosadilo mi je od ponavljanja povijesnih činjenica. NDH nije bila ni nezavisna ni država ni hrvatska”, kazao je Mesić i dodao da se većina Srba u Hrvatskoj opredijelila za NOB, dok četnika osim u okolici Knina i Plaškog nije bilo.
Kao i prošle godine, u neposrednoj blizini održan je prosvjedni skup u organizaciji Autohtone stranke prava kojem je nazočilo, po podacima policije, oko 200 ljudi.
Današnje obilježavanje Dana antifašističkog ustanka osiguravalo je stotinjak djelatnika interventne i temeljne policije i skup je priošao bez incidenata.