Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOTOGALERIJA: Turisti oduševljeno kušali bibinjski kogo – crni maneštrun od valjane manestre na sipi

28.07.2018. 05:28
FOTOGALERIJA: Turisti oduševljeno kušali bibinjski kogo – crni maneštrun od valjane manestre na sipi


Bibinje, jedna u nizu sjajnih perli Zadarske rivijere, u noći sa četvrtka na petak bio je najvjerojatnije gastronomski epicetar na Jadranskoj obali, u uvali Taline, romantičnoj šetnici čija ljepota oduzima dah, održana je osma po redu manifestacija pod nazivom "Bibinjski kogo". Riječ je natjecateljskoj gastro manifestaciji za prste polizati, u kojoj odmjere snage najuspješniji bibinjski virtuozi s kuhačom, pripremanju crnog maneštruna, valjane manestre na sipi, deliciji ovog kraja.
Na Talinama se okupilo sedam natjecateljskih ekipa, a u njihovim specijalitetima uživalo je oko dvije tisuće posjetitelja. Ocjenjivački sud u sastavu Zvonko Režan, Anđelka Lukić i Rosanda Lonić bio je na ježevim mukama odabrati najbolje spremljena i najukusnija jela. U ocjenjivanju okusa, kuhanja i izgleda odlučivale su tek nijanse.
– Sve se zna, treba pogoditi pravi omjer sastojaka i onda sve ide samo od sebe. Maneštrun sa sipom je tradicionalno bibinjsko jelo koje je i danas na jelovniku bibinjskih kužina, kaže Luce, meštrica od maneštruna iz šampionske ekipe.
Općina, Turistička zajednica i Udruga Selekta pod voditeljskom palicom Božidara Rebića Marine Bolanča su u potpunosti uspjeli, organizirali su manifestaciju čija je svrha druženje i promoviranje tradicionalnog bibinjskog jela čije je recepte i tajne kuhanja na ovaj način lakše približiti predstojećim generacijama, ali i turistima koji ovo jelo i nemaju baš priliku svagdje probati.
– Ima neka tajna veza između Bibinja i stranaca koji kad jednom posjete ovo mjesto više ne mogu otići. Osjećaju kao da su domaći pa se iznova vraćaju, poručio je Jure Fuzul, direktor Turisičke zajednice.
Za zabavu je bio zadužen Bepo Matešić, a za povratak u budućnost Folklorna skupina Veseli Bibinjci KUD-a Ivan Goran Kovačić.
– Turisti su oduševljeni maneštrunom sa sipom, jednostavno su počistili sve pijate, što znači da ga treba što češće nuditi u restoranima i konobama, jer pripada tradicionalnoj bibinjskoj kužini, ističe Bruno Bugarija, načelnik.