Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gračac u suficitu, ulaže se 3,5 milijuna kuna i financira 470 učenika

27.07.2018. 20:33
Gračac u suficitu, ulaže se 3,5 milijuna kuna i financira 470 učenika


Do nedavno je područje općine Gračac slovilo kao jedno od najnerazvijenijih u Hrvatskoj, međutim situacija se promijenila i u tijeku su mnogi projekti koji će poboljšati život mještanima, a ostvaren je i suficit u proračunu. Trenutno se radi na 10 različitih projekata od finalnog uređenja kulturno-informativnog centra, dječjeg vrtića i dječjih igrališta, uređenja središta grada i sređivanja cesta, radi se strategija razvoja turizma i uređenje vodovoda te se grade seljačka tržnica i reciklažno dvorište.
Rezultat je to rada općinske vlasti predvođene mladom načelnicom Natašom Turbić koja je preuzela Općinu u jako teškom stanju.


Vrtiću Baltazar 300 tisuća kuna
– Krenuli smo s racionalizacijom troškova, sanirali smo dugove i krenuli s projektima 100 na sat. Trenutno radimo 10 projekata od kojih smo sedam pripremili sami, a za tri smo imali pomoć konzultanata. Putem odobrenih projekata u Gračac će biti uloženo preko 3,5 milijuna kuna, a za neke projekte još čekamo odgovor i nadamo se da će biti pozitivno riješeni. Suficitom koji je ostvaren u proračunu sufinancirat ćemo kupnju udžbenika ili školskog pribora svim učenicima, a rebalansom smo pripremili i novac za božićnice socijalno ugroženim starijim stanovnicima, kaže Turbić.
Posebna skrb u Općini Gračac vodi se o mladima, pa je i veliki dio projekata okrenut njima. Općina učenicima već godinama sufinancira prijevoz i daje stipendije redovnim studentima, a ove godine će roditelji 470 učenika dobiti po 500 kuna za kupnju udžbenika ili školskog pribora. U dječji vrtić Baltazar ulaže se 300 tisuća kuna, a novac je stigao u Gračac kroz projekt „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ulaganje u vrtić bio je jedan od prvih projekta načelnice Turbić, pa je putem EU fondova s nešto manje od milijun kuna obnovljeno 700 kvadrata vrtića te su uređene sve prostorije i uvedeno grijanje na palete.
– S ovim sredstvima koje smo sad dobili dodatno će se popraviti izgled vrtića, koji će izgledati poput školjke, uz to će se izgraditi amfiteatar za dječje predstave i priredbe te nadstrešnice kako bi djeca mogla provoditi kvalitetnije vrijeme na vani, kaže Turbić.
Ulaganjem u vrtić definitivno će se poboljšati standard za 56 djece koja u Gračacu idu u vrtić i predškolu. Uz to s dodatnih 60 tisuća kuna poboljšat će se infrastruktura novoizgrađenih dječjih igrališta u Gračacu i Srbu.


Ulaganje u Napredak, tržnicu, puteve, rasvjetu…
Mlade u Gračacu razveselit će i nova ulaganja u zgradu Kulturno-informativnog centra Napredak, a za finalizaciju radova stiglo je 830 tisuća kuna. Već prije je u zgradi napravljena multimedijalna dvorana i uvedeno centralno grijanje te su već održani razni programi kojima se razvija i kultura.
– Pokrenuta je II faza radova i do kraja godine će cijeli objekt biti opremljen te će potaknuti različite kulturne i društvene aktivnosti. Ulaže se u stolariju, fasadu, unutarnje uređenje sanitarnih čvorova, stubišta, ureda i fitnes centra, kaže načelnica Turbić.
Prošli su i projekti s kojima će se napraviti Seljačka tržnica i urediti središte grada. Neke od zgrada koje su već više od 20 godina u ruševnom stanju i već su u potpunosti propale bit će srušene. Putem projekta će se urediti nogostupi i pristupni putevi prema središtu, a dobiven je i novac s kojim će se uvesti LED rasvjeta. Novac će uložiti i u glavnu cestu u Srbu te četiri ceste u Gračacu.
Osim toga čekaju se i odgovori na neke projekte koji su već u tijeku, a jedan od njih je i „Zaželi“ putem kojega bi se trebalo zaposliti dvadesetak osoba.