Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Roditelji mališana se žale: Iz Grada obećali smanjiti broj neupisane djece u vrtiće

29.07.2018. 06:27
Roditelji mališana se žale: Iz Grada obećali smanjiti broj neupisane djece u vrtiće


Iako su upisi u gradske dječje vrtiće završili početkom svibnja nakon čega je ostalo gotovo 500 neupisane djece, brojni roditelji imali su mogućnost žalbe na odluku, što je jedan dio njih i napravio.
Naime, kao što smo tada pisali, velik broj roditelja neupisane djece žalio se jer su, prema njihovim riječima, imali dovoljan broj bodova za upis, i nije im jasno zbog čega njihova djeca nisu upisana.


Ulaganje u vrtiće
– Ove godine došlo je nešto više žalbi nego prethodnih godina. Dječji vrtić Sunce zaprimio je 9 žalbi, a DV Radost 43 žalbe. Na zaprimljene žalbe će prvostupanjsko tijelo pri vrtićima odgovoriti prijaviteljima putem rješenja, odgovorili su nam iz Grada Zadra na upit o tome koliko su dobili žalbi i koja je daljnjega procedura.
Istaknuli su kako Grad Zadar svake godine sustavno radi na poboljšanju materijalnih uvjeta u gradskim vrtićima, poboljšanju materijalnih uvjeta zaposlenika (potpisan i kolektivni ugovor 29. svibnja 2018. godine), kao i proširenju vrića radi što većeg obuhvata djece rane i predškolske dobi.
– U fazi smo izrade projektnih planova za područni objekt Duga (DV Sunce), područni objekt Višnjik (DV Radost) i nakon preseljenja DV Latica, PO Duga (DV Radost) koji će se srušiti te će se izgraditi potpuno novi objekt.
Do realizacije navedenog, kao privremeno rješenje, Grad Zadar će zajedno s DV Radost i DV Sunce, napraviti organizacijske pomake kako bi prihvatili određeni broj trenutno neupisane djece i taj pritisak smanjili na minimum, pojasnio je u pismenom odgovoru Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra.


Višestruke prijave
Dodao je kako broj neupisane djece u dječje vrtiće Grada Zadra nije stvarni broj neupisane djece budući da roditelji nemaju ograničenja oko broja prijava pa stoga imaju višestruke prijave u vrtićima drugih osnivača i gradskim vrtićima.
– Slijedom praćenja podataka proteklih godina, bez obzira na trenutni pritisak oko broja neupisanih, zadovoljni smo obuhvatom budući da je iz godine u godinu sve veći. Prije desetak godina iznosio je oko 30% dok smo danas prešli preko 80% te smo time nadohvat dostizanja tzv. Barcelonskih ciljeva (90% djece od 3 godine i 33% djece do 3 godine). Nadamo se da ćemo organizacijskim unaprjeđenjima broj neupisane djece dodatno smanjiti početkom pedagoške godine i da će većina njih biti upisana u vrtić, zaključio je Nekić.