Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Akrobati iz Venecuele i Kolumbije na Morskim orguljama bicikliraju u zraku

27.07.2021. 11:14


Zadarske ljetne večeri nisu što su nekad bile. Grad je, uobičajeno do prošle godine, vrvio domaćim i stranim turistima te raznoraznim uličnim zabavljačima što je pridonosilo lijepoj atmosferi ljetnih večeri na Poluotoku, na Narodnom trgu, Kalelargi, Forumu, Pozdravu Suncu, šetnici i gradskim kaletama. Premda ih još uvijek ima, ipak je ove godine broj uličnih zabavljača manji.


Najopasnija izvedba
Najdojmljivije je bilo na Morskim orguljama. Turisti, ne samo da su tradicionalno pozdravljali Sunce na odlasku, već su mogli uživati u uličnoj predstavi cirkuskog dvojca iz Venezuele i Kolumbije. Akrobati su i birali dobrovoljce za asistenciju.
– Obožavamo Zadar. Dolazimo ovdje svake godine, no ne zadržavamo se. Imamo dozvolu boravka u Hrvatskoj 6 mjeseci i uglavnom boravimo u Zagrebu gdje zabavljamo prolaznike svojim akrobacijama na raskrižjima dok čekaju u prometnoj gužvi. Radimo performans za odrasle, ali voljeli bismo više raditi za djecu, kazao je simpatični Pepino, cirkuski akrobat iz Venezuele dodajući kako ovaj posao rade već 11 godina u cirkusu, ali kako zbog korone trenutačno nemaju tu mogućnost.
Dvojac Pepino i Juan Pablo, putuju po gradovima zabavljajući prolaznike svojim izvedbama koje uključuju i adrenalinsku pozadinu. Za svoju najopasniju točku, performans biciklom u zraku nad dobrovoljnim članom publike, zahtijevaju veliku podršku gledatelja i priznaju kroz osmijeh, kako se dobrovoljci, hostese i macho muškarci, zatresu.
– Publiku oduševljavaju ovakve egzibicije. Po svim svjetskim metropolama, ulični zabavljači su ti koji podižu večernji turistički sadržaj na otvorenom, kazao nam je jedan šetač.
Pričajući s prolaznicima doznali smo kako turisti vole ovakve atrakcije, no lokalne građane više brine održavanje mira i očuvanje kulturne baštine. Upravo zbog toga, neki se i usuđuju buniti zbog uličnih zabavljača jer, kako kažu, svojom pojavom i nepridržavanjem određenih mjera, narušavaju funkcioniranje drugih stvari u gradu. Tako su se i kod ovih performera zatekli djelatnici policije i redara koji su ih upozorili na adekvatno čuvanje kulturne baštine. Nadzor je prošao dobro za obje strane, a mi smo doznali kako uobičajeno nema ekscesnih situacija i kako ulični zabavljači uglavnom poštuju ono što im se kaže.


Iz Ukrajine u Zadar
Iz razgovora doznajemo kako bi ulični zabavljači ipak trebali tražiti dozvolu od Grada za obavljanje svojih aktivnosti na određenom dijelu grada.
Izuzev Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, zatekli smo još nekoliko uličnih zabavljača na Forumu. Tako smo se tamo mogli fotografirati s Pokemonima, papigom, Kleopatrom, sirenom Marinom.
– Došla sam iz Ukrajine na tri mjeseca u Zadar. Volim ovaj posao. U Ukrajini radim preko zime animirajući djecu, a ljeti spojim ugodno s korisnim te se kupam i radim. Zadrani su jako susretljivi, ali najviše se fotografiramo sa strancima. Animiranje prolaznika podiže atmosferu i svi su sretniji i nasmijaniji. S obzirom da zbog korone nema nekih sadržaja, ovo je izvrstan način da se ljude potakne na veselje, izjavila je Kleopatra iz Ukrajine.
Dok su ulični zabavljači optimistični glede svog posla i animiranja drugih, mnogi negoduju zbog ovakve vrste zabave. Prethodnih godina ovakvih animatora bilo je mnogo više. Zasigurno nije lako i po nekoliko sati biti u kostimu na visokim ljetnim temperaturama, pričajući s mnoštvom ljudi istovremeno zadržavajući stalno osmijeh na licu. No, kako doznajemo, oni toliko dugo rade ovaj posao i radosni su po prirodi pa im to nije teško.
– Ni privatno se ne prestajemo smijati ni uveseljavati ljude, valjda je to stvar karaktera, rekao nam je Pokemon kojeg smo pozdravili na kraju našeg večernjeg đira po gradu.