Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nastala je prometna gužva, no radovi se ne mogu odgađati

27.07.2021. 08:32


Zbog izvođenja radova društva Lavčević Zadar d.o.o. na rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana, od jučer je na snazi privremena regulacija prometa u dijelu Ulice dr. Franje Tuđmana od raskrižja s ulicom Put Murvice do Puta Stanova.


Do prosinca
– Izrađena je privremena prometna regulacija, trudili smo se, kako je već rečeno, ne zatvoriti promet. S druge strane, ne možemo više odgađati radove izvan kolnika. Privremena prometna regulacija bit će na snazi do prosinca, govori Ante Ćurković, pročelnik za EU fondove.
Dakle, u dijelu Ulice dr. Franje Tuđmana između Puta Murvice i Puta Stanova zatvorio se jugozapadni kolnički trak. Promet se odvija jednosmjerno i to od Puta Stanova u smjeru istoka prema Bulevaru, a promet u smjeru zapada (Borik, Petrići) preusmjerava se obilazno na Put Murvice i Zrinsko-frankopansku ulicu.
– Radimo, u suradnji s Nasadima, na presađivanju stabala koja su unutar trase. Oni su jučer pristupili rezanju krošnji, pažljivo su iskopali korijenje i stabla idu u rasadnik Cerodol, kazuje Ćurković i podsjeća da je princip da se sve što je moguće i izvedivo, presadi na svakom gradilištu.
Od tri faze koje su najavljene na Javnom kolegiju, ovo je treća faza.
Podsjećamo, realizacijom 35 milijuna kuna vrijednog projekta »Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS«, financiranim kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) Grad Zadar se pridružuje skupini gradova koji na pametan način planiraju život grada i građana. Rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana, predstavlja ključnu komponentu projekta, koji ima za cilj povećanje učinkovitosti prometnog sustava grada Zadra.


«Prometna žila kucavica«
Ulica dr. Franje Tuđmana središnja je glavna gradska prometnica te kao takva najopterećenija prometom koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada i u koju se ulijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obratno. Upravo zbog navedenog, rekonstrukcija i poboljšanje ove »prometne žile kucavice« Zadra nameće se kao nužnost i višegodišnja potreba.
Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890 metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućit će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.
Jučerašnji dan pokazao je značaj ove »prometne žile kucavice«. Naime, zbog oblačnog vremena turisti su bili usmjereni ka centru grada, a i domaći su koristili automobile za obavljanje svakodnevnih potreba.
Uz očito nepoznavanje nove prometne regulacije, rezultiralo je to i velikom prometnom gužvom.




Presađivanje stabala iz zone obuhvata radova
S predstavnicima Nasada d.o.o. Zadar dogovoreni su detalji oko premještanja stabala kod City Gallerie te stabala na jugozapadnom dijelu Ulice dr. Franje Tuđmana (preko puta zgrada TIZ-a), kako bi se na tim dijelovima prometnice moglo pristupiti izvođenju planiranih radova. Djelatnici zadarske tvrtke Nasadi d.o.o. reduciraju krošnje stabala kako bi se omogućio lakši iskop, vađenje i odvoz stabala u rasadnik gdje će se presaditi i očuvati. U skladu je to s projektom koji također predviđa i sadnju čak 70 novih stabala.