Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nezadovoljstvo i zbog mjesta u stalnim radnim tijelima Skupštine

27.07.2021. 07:32


Već prva točka dnevnog reda druge sjednice Županijske skupštine nije prošla bez nezadovoljstva oporbenih vijećnika i
to onih Akcije mladih. U ovoj točci raspravljalo se o Prijedlogu izbora članova stalnih radnih tijela Županijske skupštine, a vijećnici AM-a Akcije mladih prigovorili su, jer, kako su naveli, nisu bili pozvani na službenu sjednicu te su smatrali kako su zakinuti. Njihov prijedlog da se prva točka makne s dnevnog reda nije usvojen, pa je tako nakon stanke slijedila rasprava i prihvaćanje Prijedloga.
Predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja bit će Antonio Vučetić kojem to mjesto pripada po funkciji predsjednika Županijske skupštine, a njime će u Odboru biti Božidar Longin kao potpredsjednik, a članovi Šime Vicković, Željko Šoša, Mate Lukić, Dušan Herenda, Ivica Žuvela, Ivan Matić i Nenad Klarić. Predsjednik Odbora za financije i proračun je Željko Dilber, za školstvo i kulturu je Joso Nekić, za zdravstvo i socijalnu skrb Neven Birkić te je predsjednik Odbora za umirovljenike Branislav Jelenić. Domovinski pokret ima dvojicu vijećnika i jedan odbor. Nenad Klarić je predsjednik Odbora za poljoprivredu. Davor Čerkuč bit će predsjednik Odbora za europske integracije, Marko Klanac bit će predsjednik Odbora za pomorstvo i turizam, Milan Stojanov Odbora za koordinaciju s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Koalicija Srcem za Zadar daje predsjednike Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predsjednica je Vedrana Mišković, a Jure Zubčić bit će predsjednik Koordinacije za ljudska prava. Petra Žitko iz AM-a izabrana je za predsjednicu Odbora za gospodarstvo.
Četvrta točka dnevnog bila je Prijedlog odluke o naknadi vijećnicima Županijske skupštine, a prijedlog je i usvojen. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije naišao je na negodovanje oporbe, pa je tako SDP-ova vijećnica Helena Mikulandra ustvrdila da nije u redu što se dužnosnicima podiže plaća, dok to ne vrijedi za sve zaposlenike u Županiji. Upozorila je pritom na probleme na koji nailaze mladi prilikom zapošljavanja. Vesna Sabolić iz Reformista zahvalila je županu i drugim dužnosnicima koji su se odrekli svoje plaće u teškim vremenima. Na kraju je i ovaj prijedlog usvojen s 20 glasova za, sedam protiv te pet suzdržanih.


Izbačen sa sjednice
Nakon što je zakasnio na Sjednicu, Ante Rubeša odmah je počeo aktivno te je prvo predložio da se s dnevnog reda skine prva točka, a njegov prijedlog nije usvojen. Rubeša se tijekom Sjednice najviše javljao za riječ, a predsjednik Vučetić često ga je opominjao za upadanje drugim vijećnicima u riječ, kao i njemu samome. Nakon druge opomene Vučetić je Rubešu zamolio da se udalji sa sjednice.