Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Porculanska skulptura kao simbol prijateljstva

27.07.2021. 11:18


Nakon što je Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko – kineska godina kulture i turizma postavljanjem izložbe »Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana«, iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu 2019. godine kineski umjetnik Zhong Fuhong muzeju je donirao vrijednu skulpturu kao znak poštovanja prema suradnji dviju zemalja. Velika vrijednost ovog projekta vidljiva je i u činjenici da je u Muzeju antičkog stakla u Zadru 9. listopada 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Hrvatske i Kine.
Kao nastavak suradnje Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Fuhonga, donira Muzeju antičkog stakla u Zadru vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana. Kustosicu Muzeja antičkog stakla Jadranku Belevski kontaktirali smo kako bi nam rekla nešto više o ovoj iznimnoj donaciji.
– Skulptura je već stigla u muzej, ali neće biti dijelom našeg stalnog postava. Svi se nadamo da ćemo skulpturu izložiti u neko buduće vrijeme jer ona nije samo izniman primjerak tradicionalne kineske tehnike izrade porculana, već i dokaz kvalitetne i dugoročne suradnje između kulturnih institucija u Kini i Hrvatskoj, kazala je Belevski.
Umjetnik Zhong Fuhong je rođen upravo u Jingdezhenu i slovi za jednog od velikana kineske umjetničke scene i predvodnika u očuvanju kineske tradicije izrade porculana. Član je Kineske umjetničke akademije i umjetnik s više od 20 godina rada. Zhong Fuhong je trebao posjetiti Zadar i demonstrirati svoj rad uz otvorenje izložbe u Muzeju antičkog stakla 2019. godine, ali je bio spriječen. Velika želja ovog umjetnika tako je postala da se njegov rad trajno pohrani u Muzeju antičkog stakla, muzeju koji čuva predmete još iz antičkog vremena i nalazi se u Zadru, jednom od najstarijih europskih gradova.
– Iznimno smo zahvalni umjetniku na ovoj gesti. Njezinom je simbolikom umjetnik pokazao kako želi nastaviti njegovati dobre prijateljske odnose i nastaviti umjetničku suradnju. Skulptura je predivna, visoka je oko 16 centimetara i promjera je oko 15 centimetara. Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti, zaključila je Belevski.