Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Zakon braće« odveo Bazen u četvrtfinale, trostruko-dvocifreni učinak Palčića

27.07.2021. 07:21


U petak i subotu odigrane su četiri utakmice trećeg kola Zadarske ljetne lige nakon kojih smo dobili nove sudionike četvrtfinala. Košarkaši Bazena su na krilima braće Jurjević u izravnom dvoboju za prolazak u drugi krug svladali Strožanac rezultatom 91:78, Kukljica je u utakmici bez natjecateljskog značaja upisala prvu pobjedu nadvisivši Tako lako Jadriju sa 86:77, Bokanjac je predvođen raspoloženim Dinom Palčićem svladao Kampo Kaštelo s 80:85, dok je Melada iznenadila Sabunjar (74:84) i izbacila Privlačane iz nastavka natjecanja.


Marino i Dragan
Nakon polovičnog učinka u prva dva kola, otvaranje »vikend-programa« u petak navečer donijelo je izravan okršaj košarkaša Bazena i splitskog Strožanca za mjesto među osmoricom najboljih. U otvorenoj utakmici prepunoj uzbuđenja u posljednjih deset minuta ušlo se s poravnatim rezultatom (68:68), no pobjedu su na koncu uzeli Zadrani koji su zahvaljujući dobroj obrani u četvrtoj četvrtini, u kojoj su primili samo deset poena, izborili mjesto u četvrtfinalu. Igrači Darka Frakina su bolje otvorili susret i već u šestoj minuti nakon trice Josipa Eleza otišli na tri posjeda prednosti (18:11). Gosti su uzvratili preko Nikole Batistića i Ivana Svaline, odbivši prvi nalet »Bazenaša« koji su u nekoliko navrata do odlaska na veliki odmor koketirali s dvoznamenkastom prednošću, no najbliže što su joj prišli bilo je na otvaranju druge dionice kada je Marino Jurjević pogodio za plus devet (30:21). Praktički sve do 27. minute gledali smo izjednačenu košarku, a onda je krenuo nalet Strožanca koji je u samo nekoliko napada vratio stvari na početak i nagovijestio veliku borbu do samoga kraja. Trica Svaline nakratko je okrenula rezultatsku klackalicu na gostujuću stranu, no kada je najviše trebalo razigrao se Marino Jurjević i s osam vezanih poena preokrenuo rezultat. Isti je igrač s nova četiri koša u razmaku od tridesetak sekundi odveo svoju momčad i do prve dvoznamenkaste prednosti na susretu (87:76), a kako je do kraja ostalo tek nešto više od dvije i pol minute bio je to signal da slavlje Zadrana može početi. Upravo je Marino Jurjević bio najefikasniji igrač susreta s 37 poena, a veliku je pomoć imao u bratu Draganu koji je dodao 26 koševa uz 11 uhvaćenih lopti, pa Splićanima nisu pomogla ni četvorica dvoznamenkastih koje je predvodio Batistić s 22 poena.


BAZEN 97 – STROŽANAC 78




(24:21, 22:18, 22:29, 23:10)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Josip Modrić, Frane Banović i Filip Rumora.
BAZEN: Bašura 2, D. Jurević 26, Perić, Bosnić, Bolić 10, Gluić, M. Jurjević 37, Ninčević, Elez 6, Lovrić 10. Trener: Darko Frakin.
STROŽANAC: Muše, Brzica 2, Bilić 2, Svalina 13, Barać 2, Batistić 22, Stipić, Z. Buljan 14, E. Buljan, Škaro 17, Udiljak 6. Trener: Kristian Stipić.


Počasna pobjeda Kukljice
Drugi susret večeri donio je okršaj Kukljice i Tako lako Jadrije, dviju momčadi koje su se već oprostile od plasmana u drugi krug pa smo na terenu vidjeli igru bez prevelikog pritiska u kojoj su se bolje snašli »Boduli« koji su na koncu slavili s 86:77. Pobjeda je mogla biti i puno uvjerljivija, tim više što su Kukljičani u jednom trenutku imali i visokih 25 razlike, no na koncu je došlo do manjeg opuštanja u redovima Dugandžićeve družine, što su Vodičani iskoristili da ublaže poraz. Otočani su izvrsno krenuli u susret i u manje od tri minute otišli na dvoznamenkastu prednost, što su do kraja prve četvrtine dodatno povećali, pa je semafor uoči drugih deset minuta pokazivao 15 poena viška za Kukljicu (25:10). Kada su Dugandžić i Paleka sredinom druge dionice odveli svoju momčad na plus 20 činilo se da ćemo do kraja gledati jednosmjernu utakmicu, no ekspresno su uzvratili Škugor i Ivić, nakratko pokazavši da i gosti iz Šibensko-kninske županije itekako imaju što za reći. Ipak, bio je to tek bljesak u inače tmurnoj partiji Jadrije koja je tek u posljednjim sekundama uspjela iskoristiti opuštanje Kukljice i svoj nastup na Zadarskoj ljetnoj ligi završiti s jednoznamenkastim porazom. »Bodule« su do počasne pobjede vodili Ivan Bais s 22 koša i osam skokova te Marin Jeličić sa 17 poena, devet asistencija i osam uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji u redovima gostiju bio Dominik Škugor s 28 koševa.


KUKLJICA  86 – TAKO LAKO J.  77


(25:10, 26:24, 20:16, 15:27)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Josip Modrić, Filip Copić i Lucija Štrmelj.
KUKLJICA: Meštrić 15, Paleka 6, Pestić 3, M. Dugandžić 8, J. Dugandžić 2, Kovačević 10, Radonjić 3, Bais 22, Jeličić 17. Trener: Mate Dugandžić.
TAKO LAKO J.: Gaćina, Ninčević 14, Urukalo 4, Škugor 28, Chiabov, Bobek, Reljanović, Peran, Ivić 8, Spahija 23. Trener: Krešimir Ivić.


Palčić za povijest
Prvi susret subotnjeg programa između Kampo Kaštela i Bokanjca nije imao rezultatski značaj jer su momci s Poluotoka već ranije izborili plasman u četvrtfinale, dok su »Brabori« nakon dva poraza bili bez teoretske šanse za prolazak u drugi krug, no to nije spriječilo mladiće s obje strane da nam prirede 40 minuta otvorene i zanimljive košarke. Samo otvaranje je proteklo u znaku Bokanjca koji je čvrsto ušao u susret i u prvih pet minuta primio samo tri poena (trica Gabriela Majice), što su momci Mate Kanjera iskoristili da se vrlo rano odvoje na dvoznamenkastu prednost. Kako je vrijeme odmicalo Kampo je polako počeo hvatati priključak, a u igri na koš više je preko svoj dinamičnog dua Barbaroša-Bašić sredinom druge dionice nakratko i preokrenuo (35:32). Bila je to dobra opomena »Braborima« koji su ozbiljno shvatili ovosezonski oproštaj od Zadarske ljetne lige i do poluvremena povisili na 41:49, nagovijestivši zanimljiv nastavak susreta. I bi tako. Nakon što su Tarčukijevi momci sredinom treće četvrtine uhvatili priključak uslijedilo je pet minuta izjednačene košarke, da bi otvaranje posljednje dionice donijelo pravu »simultanku« Dina Palčića. Kapetan Sonik Puntamike povezao je 13 poena i vratio svoju momčad na plus osam, a kada su mu se priključili Roko Alavanja i Antonio Krizman semafor je pokazivao okruglih deset razlike za Bokanjac (67:77). »Kampovci« su se u preostale četiri i pol minute pokušali vratiti u susret, no najbliže što su stigli bilo je na minus četiri (80:84), za kakvu takvu utjehu Bokanjanima koji su pobjednički završili nastup pod otvorenim nebom Višnjika. Izvrsnu utakmicu je odigrao Dino Palčić koji je upisao trostruko-dvocifreni učinak s 29 koševa, te po 12 skokova i asistencija, dok je s druge strane briljirao Vito Barbaroša s 38 poena, uz osam uhvaćenih lopti i šest asistencija.


KAMPO K. 80 – BOKANJAC 85


(17:24, 24:25, 20:15, 19:21)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 115. Suci: Josip Modrić, Filip Coprić i Filip Rumora.
KAMPO K.: Popović, Bašić 21, Ivičić 4, Vidov 2, Višić 3, Barbaroša 38, Hordov 3, Dijan 6, Peroš, Grganović, Majica 3. Trener: Martin Tarčuki.
BOKANJAC: Krizman 4, Mrkić 11, Palčić 29, Alavanja 9, Baždarić, Gazić 14, Buterin, Pulja 18, Pestić. Trener: Mate Kanjer.


Iznenađenje za kraj
Druga subotnja utakmica donijela je dvoboj Sabunjara i Melade u kojem su Privlačani tražili pobjedu koja bi ih odvela u četvrtfinale, dok su se Zadrani željeli dostojno oprostiti od nastupa u Ljetnoj ligi. Premda je rezultatski motiv nedvojbeno bio na strani Grbićevih momaka, dva boda su nakon velike borbe pripala mladićima s Melade koji su na koncu uzdignutih ruku napustili teren. Nakon tvrdog otvaranja u kojem smo vidjeli malo prave košarke početak druge dionice donio je bolju igru s obje strane, a »prvi udarac« su zadali igrači Sabunjara koji su se u 14. minuti odvojili na 23:15. Zadrani su uzvratili preko Nike Grila koji je do velikog odmora ubacio 12 poena, pa se na predah otišlo s otvorenih 32:33. Nastavak je donio izjednačenu košarku u kojoj se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti na više od dva posjeda prednosti pa se u odlučujuću dionicu ušlo s minimalnom prednošću Privlačana (58:57). Sve je govorilo da će se o pitanju pobjednika odlučivati u posljednjim minutama, no s time se nije složio Luka Sunara koji je uzeo loptu u svoje ruke i s 11 poena zatrpao koš Sabunjara za velikih i, pokazat će se, nedostižnih 67:78. Privlačani su izgubili konce napadačke igre i upali u suparnički mlin iz kojeg više nije bilo povratka, za veliko iznenađenje na kraju trećeg dana posljednjeg kola po skupinama. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Luka Sunara s 25 koševa i 11 skokova, dok je Niko Gril dodao 16 poena i osam uhvaćenih lopti. Sabunjar je predvodio iskusni Ivan Svoboda s 27 koševa, no ni njegova dobra partija na koncu nije bila dovoljna za pobjedu vrijednu drugoga kruga.


SABUNJAR 74 – MELADA 99 84


(14:12, 18:21, 26:24, 16:27)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 212. Suci: Neven Jurjević, Filip Copić i Frane Banović.
SABUNJAR: Jošić 5, Grbić, Mišić 4, I. Begonja 20, Kinda, B. Begonja, Svoboda 27, Keserović 18, Glavan. Trener: Tomislav Grbić.
MELADA 99: Petković 2, Gril 16, Žužul 11, Bušić 13, Cicero, Petani, Skelin 11, Sunara 25, Knežević, Bilić. Trener: Domagoj Cicero.