Stjepan Mesić: Žrtve fašističkog terora ne smiju se relativizirati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Malom Ižu obilježena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma
Od 1287 stanovnika otoka Iža tijekom Drugog svjetskog rata, partizanskom pokretu pridružilo se njih 415, mnogi su stradali tijekom borbi, a 67 Ižana poginulo je u poznatoj bitki na Sutjesci
Bojan BOGDANIĆ
Obilježavanje 80. godišnjice Maloiškog ustanka uz državne počasti

Na otoku Ižu u mjestu Mali Iž jučer je obilježeno osamdeset godina od ustanka protiv fašističke okupacije i fašističkog režima. Događaju su prisustvovali predstavnici brojnih udruga i državnih tijela, između ostalih Miljenko Letinić, predstavnik Udruge antifašista grada Zadra, umirovljeni general i predsjednik udruge veterana domovinskog rata i antifašista Luka Džanko, Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske te Bartol Šimunić predstavnik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Ceremonija je održana kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

- Ponosan sam što sam danas ovdje s vama da se možemo pokloniti žrtvi onih bez kojih mi danas Hrvatsku ne bi imali. Mi s ovog mjesta šaljemo i poruku. Poruku onima koji još ne razumiju o čemu se radi. Ima onih koji ne razumiju što je to nacizam i fašizam. Ovdje su žrtve nacizma i fašizma. Moramo biti svjesni da nacizam i fašizam nisu mega ideja, to je zločinačka ideja, ali koja se stvara u maloj sredini s tendencijom širenja i zato je opasna. Zato kažem da s ovakvih mjesta se moraju slati poruke. Nikada više fašizam nikada više nacizma, izjavio je Stjepan Mesić.

Revizionistički pokušaji

Mesić je također naglasio da kao posebno opasnu prijetnju vidi revizionističke pokušaje stvaranja novih verzija povijesti i relativiziranja žrtava fašističkog terora, te da je obilježavanje događaja poput Iškog ustanka od civilizacijske važnosti. O strahu od revizionizma i zaboravljanju uloge koju su stanovnici Hrvatske imali u borbi protiv fašizma i nacizma govorio je i umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Džanko, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.

- Skupili smo se od Istre, preko Korčule, Lastova, Šolte, Sinja, Splita i drugih mjesta da bi sa velikim zadovoljstvom došli ovdje. Hrvatska vojska u drugom svjetskom ratu su bili partizani. Ovo sam rekao zbog zagađenog javnog prostora, zbog revizije povijesti jer istina je postala neistina i mi to ne smijemo dozvoliti, kazao je Džanko i dodao da je velik problem način na koji se o Drugom svjetskom ratu uči u školama te na koji način je predstavljena Narodnooslobodilačka borba i uloga Hrvata tijekom tih povijesnih zbivanja.

Ceremoniji obilježavanja Iškog ustanka također je prisustvovao i veteran Drugog svjetskog rata Jakov Jukić koji je sudjelovao u borbama s fašistima na području Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske.

- Ja sam inače bio član saveza antifašističkih boraca još za vrijeme Jugoslavije, a odmah nakon što je oformljen NOP sam se uključio. Na ovome skupu osjećam se jako ponosno što sam dio ovih ljudi koji su ostavili svoje kosti ne samo u Zadarskoj županiji, ne samo u Hrvatskoj nego širom bivše nam, zajedničke države Jugoslavije, istaknuo je Jukić.

Pomoć i zaštita slabijih

Jukić je partizanskom pokretu pristupio sa samo 15 godina, sudjelovao je aktivno u različitim zadacima, spričao je da su ga na pridruživanje partizanima i borbi natjerale okolnosti, ali da je uvijek ostao dosljedan pomaganju i zaštiti slabijih i naporima u oslobađanju zemlje od fašista.

Iški ustanak i danas se slavi kao poseban događaj tijekom Narodnooslobodilačkog rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Kao i većina područja Dalmacije i Istre otok Iž našao se početkom Drugog svjetskog rata pod vlašću fašističke Italije.. Stanovnici Iža tijekom okupacije bili su izloženi stalnom pljačkanju, zabrani hrvatskog jezika i raznim drugim oblicima ograničavanja slobode, a oružana akcija koju su poduzeli 26. srpnja 1942. godine jedna je od prvih akcija te vrste usmjerenih protiv fašista na moru i zadarskim otocima. Nakon što su pripadnici talijanske policije poslani na Iž radi kontroliranja stanovništva zaplijenili velike količine maslinovog ulja i drugih dobara i na taj način izravno ugrozili preživljavanje otočkog stanovništva, Ižani su se organizirali i u noći 26. srpnja provalili u uljaru. Odmah nakon akcije uslijedila je talijanska odmazda kada su brodom »Sofija« iz Velog Iža doplovili pripadnici talijanskih postrojbi koji su stanovništvo Malog Iža okupili u uvali Knež gdje su zatražili prokazivanje počinitelja noćnog napada na uljaru. Veći broj muškaraca i žena skupljenih u uvali Knež trebao je biti deportiran u zatvor u Zadru, ali je na brodu kojim su trebali bit prevezeni uslijedila nova akcija tijekom koje su Ižani razoružali Talijane, preuzeli kontrolu nad brodom i potražili sigurnost na obalama Dugog otoka gdje su ih nakon nekoliko dana spasili kaljski ribari osiguravši im prijevoz na kornatsko područje. Stanovnici otoka Iža kasnije su formirali Iški bataljon koji je bio veoma aktivan tijekom Drugog svjetskog rata. Od 1287 stanovnika Iža tijekom Drugog svjetskog rata, partizanskom pokretu pridružilo se njih 415, mnogi su stradali tijekom borbi, a 67 Ižana poginulo je u poznatoj bitki na Sutjesci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno