Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Opremanje barokomorom nije u prioritetima zadarske bolnice

Autor: Siniša Klarica

26.08.2008. 22:00
Opremanje barokomorom nije u prioritetima zadarske bolnice

Foto: Filip BRALA



U ovom trenutku bilo bi preskupo održavati 24-satno dežurstvo zbog najvažnije indikacije, dekompresije. Barokomora se može koristiti u liječenju drugih bolesti, dijabetesa, kroničnih upala uha i dr., ali odluku o tome treba donijeti Ministarstvo zdravstva, kaže Vrančić
Od 1. lipnja troškove liječenja i tretmana u barokomori pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Jedina zadarska barokomora, ona u Klubu podvodnih aktivnosti Zadar, nije do sad bila predmet razgovora između KPA Zadar i zadarske Opće bolnice.
– Do sad nisu vođeni razgovori o korištenju ili opremanju zadarske bolnice barokomorom. To opremanje nije ni u prioritetima bolnice i u ovom trenutku bilo bi preskupo održavati 24-satno dežurstvo zbog najvažnije indikacije, dekompresije. Barokomora se može koristiti u liječenju drugih bolesti, dijabetesa, kroničnih upala uha i dr., ali odluku o tome treba li jedna barokomora biti između Rijeke i Splita, i to danas kad su komunikacije takve da pacijent u roku 15 minuta može biti zbrinut, treba donijeti nadležno Ministarstvo zdravstva, rekao nam je ravnatelj bolnice dr. Zvonimir Vrančić.
Barokomora omogućava boravak na povećanom tlaku, čime se stvaraju uvjeti za udisanje 100-postotnog kisika. čime se potiče stvaranje novih krvnih žila tamo gdje su stare bolesne ili začepljene, potiče ubrzano zacjeljivanje rana, poboljšava detoksikacija organizma, djelovanje antibiotika, učinkovitost radioterapije na tumore, smanjuje oticanje na ekstremitetima, organima i mozgu i dr.
U kombinaciji s drugim prihvaćenim metodama liječenja, iznosi u svom radu dr. Mario Franolić, hiperbarični kisik iznimno je moćan lijek kojim se učinkovito liječe ili ublažavaju sve bolesti u kojima su nedostatak kisika i loše stanje cirkulacije uzrok ili posljedica zdravstvenih teškoća, kao i sve upale, infekcije i brojnih drugih stanja, primjerice kronične i teškocijeleće rane svih vrsta (gangrena, dijabetičko stopalo, dekubitus, venski ulkus…), sve posljedice i komplikacije dijabetesa (dijabetičko stopalo, retinopatija, propadanje krvnih žila, zatajenje bubrega…), ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, trovanje dimovima i parama (ugljični monoksid i dr.) i dr.
Do 1. lipnja HZZO je podmirivao trošak liječenja samo za hitna stanja i poodmaklu bolest kad barokomora više nije mogla pomoći. Petstotinjak kuna, koliko košta svaka terapija, za gore navedene slučajeve pacijenti su prije morali sami izdvajati.
Zadarski gradonačelnik Živko Kolega nedavno se također zauzeo da se barokomora prebaci u krug Opće bolnice.
– Mislim da bi komora najbolje funkcionirala u sklopu Opće bolnice Zadar, što bi trebali dogoviriti Klub za podvodne aktivnosti i ravnatelj bolnice, rekao je Kolega na sjednici Gradskog vijeća.
Tajnik KPA Zadar Damir Velemir naglašava da je, unatoč tvrdnjama da zadarska barokomora, smještena u klupskim prostorijama na kupalištu Jadran, nije u funkciji, ove sezone organizirano dežurstvo za potrebe ronjenja.
– Barokomoru smo prošlog ljeta nabavili isključivo za svoje potrebe i koristimo je prema projektu Hrvatskog ronilačkog saveza. To znači da imamo dežurstva u kojem su tehničar i operater. Nakon turističke sezone, za otprilike mjesec dana obavit ćemo razgovore s nadležnima u zadarskoj bolnici i vidjeti na koji način se ona može iskoristiti i u medicinske svrhe. Naravno da nama ne pada na pamet nekog liječiti i svjesni smo da su troškovi održavanja veliki, ali barokomora nam je od lani poslužila za obuku triju škola ronjenja i jedne za operatere na barokomori, rekao je tajnik KPA Zadar Damir Velemir.