Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pooštravaju se uvjeti držanja opasnih pasa

Autor:

26.08.2008. 22:00
Pooštravaju se uvjeti držanja opasnih pasa


Izmjenama Pravilnika o opasnim psima, koje je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ovih dana uputilo u javnu raspravu, pooštravaju se uvjeti držanja niza pasmina, a po prvi se puta u kategoriju opasnih pasa svrstavaju sve pasmine tipa “bull” te njihovi križanci. Opasnima se, osim “bullova”, smatraju svi psi bilo koje pasmine koji su ničim izazvani napali čovjeka ili drugog psa i nanijeli im tjelesne ozljede ili ih usmrtili. Oznaku “opasan” morat će nositi i svi psi koji su zatečeni u organiziranoj borbi s drugim psima ili su u tu svrhu uzgajani i dresirani.
Promjene se, osim pasa, tiču i vlasnika, pa tako izmjenama Pravilnika vlasnici opasnih pasa neće smjeti biti mlađi od 21 godine. Do sada je bilo omogućeno da takve pse posjeduju svi punoljetni građani, ali su i ranije morali biti nekažnjavani i radno sposobni. Novim se pravilnikom predlaže da vlasnik opasnog psa ne smije biti osuđen za mučenje životinja, nedjela protiv “života i tijela čovjeka”, zloporabu droga ili kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja.
Isto tako, kao rizične osobe u čijim bi rukama opasan pas mogao biti zloupotrebljen navode se i uživatelji alkohola, droga i omamljujućih sredstava, osobe poremećenih obiteljskih odnosa te agresivnog ili ekscentričnog ponašanja. O opasnosti određenog psa odlučivat će veterinarski inspektor, a vlasnici će ih će ih, kao i do sada morati čipizirati i kastrirati. U šetnju će i dalje smjeti samo s brnjicom, dok će ostatak dana morati provoditi iza zaključanih vrata, odnosno u prostorima iz kojih ne mogu sami izaći. Najstroža kazna – eutanazija predviđena je jedino u slučaju da usmrte čovjeka.
Za razliku od starog Pravilnika koji je na snazi od 2005. iz novog je izbrisana kategorija “moguće opasan pas”. U tu su kategoriju, naime, osim službenih pasa (na kojega se odredbe novog Pravilnika ne primjenjuju) spadali svi “bullovi” iz kontroliranih uzgoja, sada ocijenjeni kao “opasni”.