Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sam plasman u Peking je kao medalja

Autor: Viktor Bogut

26.08.2008. 22:00
Sam plasman u Peking je kao medalja

Foto: AP



To što smo u većem dijelu turnira nastupili bez Popovića bio je strašan hendikep za nas. On je naš vođa i igrač koji uvijek potegne kada ostatku momčadi stane. Na kraju se ispostavilo da nismo imali zamjenu za njega. Nismo mogli kompenzirati nedostatak vođe – kaže Banić
Marko Banić se ovih dana odmara u rodnom gradu. Nakon napornog ljeta, u kojemu su hrvatski košarkaški reprezentativci morali odraditi pripreme za kvalifikacijski turnir u Ateni pa same kvalifikacije za Olimpijske igre, da bi se nakon toga na Rogli pripremali za nastup u Pekingu, a na kraju sudjelovali na Olimpijskim igrama, logično je očekivati da se u čovjeku nakupi “doza” umora.
– Umoran? Malo jesam. Više psihički. Fizički sam u redu – objasnio je Banić, koji će, nakon nekoliko dana aktivnog odmora, krenuti s laganim treninzima.
– Vraćam se u Bilbao 5. rujna. Odmarao sam se ovih dana. Posjetio prijatelje, rođake. Ali počeo sam lagano trčati, raditi u teretani. Ne smijem sebi dopustiti da se zapustim.
Hrvatska reprezentacija nakon 12 godina sudjelovala je na velikom natjecanju. Četvrtfinale Olimpijskih igara odličan je rezultat.
– Za nas je sam odlazak na Olimpijske igre bio kao da smo osvojili medalju. Sama činjenica da sam bio dio te momčadi, tog projekta, za mene je velika čast. Osjećali smo određen pritisak pred nastup u kvalifikacijama, ali kada smo to prošli, u Pekingu je bilo lakše igrati. Nakon mnogo teških godina za hrvatsku košarku, vratili smo se u sam vrh svjetske košarke.
Pred poraz u četvrtfinalu, momčad je ostala bez Marka Popovića, a niti Zoran Planinić nije bio potpuno spreman.
– To što smo u većem dijelu turnira nastupili bez Popovića bio je strašan hendikep za nas. On je naš vođa i igrač koji uvijek potegne kada ostatku momčadi stane. Na kraju se ispostavilo da nismo imali zamjenu za njega. Nismo mogli kompenzirati nedostatak vođe.
No, ova momčad u budućnosti ima još mnogo za pokazati?
– Sigurno. Izrazito sam optimističan što se tiče ove reprezentacije. Mogli bi u idućim godinama napraviti nešto veliko. Imam taj osjećaj da hoćemo.
Važan je kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima?
– Najvažniji. Sada smo napravili veliki korak, no nikako ne smijemo stati. Već za godinu dana ćemo biti iskusniji, ali i bolji. Većina igrača još nije dostigla svoje najzrelije košarkaške godina, što znači da ima još mnogo prostora za napredak.
Ostanak Jasmina Repeše na kormilu reprezentacije bila bi velika stvar?
– Da, ali skeptičan sam u svezi s tim. On je ipak čovjek u godinama, koji se mora potpuno posvetiti klubu koji trenira, a nakon toga i reprezentaciji. Možete samo zamisliti koliko onda pati obitelj. I njemu ipak treba odmor.
Bilbao Basket je prošle godine bio najugodnije iznenađenje španjolskog prvenstva. Mnogo se očekuje od vas i u novoj sezoni?
– Neće biti jednostavno. Ostali smo bez Marcelinha Huertasa, koji nam je bio jedan od najvažnijih igrača, no doveli smo nekoliko kvalitetnih pojačanja. Ove sezone ćemo nastupati i na dva fronta, tako da nas u svakom slučaju očekuje zanimljiva sezona.
Već si u nekoliko navrata govorio kako ti je dobro u Bilbaou?
– Kao kući, a možda i još bolje. Osjećam se odlično u tom gradu, tako da se radujem povratku.