Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bogatstvo i ljepota dinarskih pjesama i plesova

Autor: Jelica Farkaš

26.08.2012. 22:00
Bogatstvo i ljepota dinarskih pjesama i plesova


Tijekom desetodnevne Ljetne škole hrvatskog folklora podučavali su se plesovi i pjesme hrvatskog dinarskog područja. Dakle, Like, Vrlike, otoka Paga i Pašmana, Ravnih kotara i Bukovice, šibenskog zaleđa i otoka, Dalmatinske zagore te plesovi Hrvata Bosne i Hercegovine, koji također pripadaju tom plesnom području


U subotu je u Biogradu na Moru upriličena Večer folklora iseljene Hrvatske.
Riječ je o priredbi u izvedbi polaznika i predavača Ljetne škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Biogradu održava već petu godinu zaredom.
U radu škole, koja je trajala deset dana, sudjelovalo je 50 polaznika, voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina iz više zemalja. Tako su u Biograd došli hrvatski folkloraši iz Kanade, SAD-a, Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije (Vojvodine) te Bosne i Hercegovine.
Dvije grupe polaznika
Tijekom desetodnevne Ljetne škole hrvatskog folklora podučavali su se plesovi i pjesme hrvatskog dinarskog područja.
Dakle, Like, Vrlike, otoka Paga i Pašmana, Ravnih kotara i Bukovice, šibenskog zaleđa i otoka, Dalmatinske zagore te plesovi Hrvata Bosne i Hercegovine, koji također pripadaju tom plesnom području.
Usporedno su se podučavale dvije grupe polaznika – folklorni plesači i svirači tambura.
Organizatore, goste iz iseljene Hrvatske i sve nazočne na biogradskoj rivi na Večeri folklora iseljene Hrvatske pozdravio je dogradonačelnik grada Biograda Marijan Stopfer.
Nazočnima se obratio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. On je ovom prilikom naglasio da je Ljetna škola hrvatskog folklora najbolji način za stvaranje zajedništva jer kroz nju mladi iseljene Hrvatske iskazuju svoju ljubav prema tradicijskoj kulturi, plesu i tamburama, te nošnjama krajeva iz kojih dolaze njihovi roditelji, bake i djedovi.
 Plesovi podvelebitskog kraja
Inače, cilj Škole je obrazovanje voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Njezin je voditelj profesor Andrija Ivančan, a predavači također vrsni hrvatski folklorni stručnjaci.
Što su sve polaznici za svega deset dana Škole naučili, moglo se vidjeti i čuti u programu Večeri folklora iseljene Hrvatske.
Publika je tako, između ostalog, imala priliku vidjeti plesove podvelebitskog kraja. Potom su se u nekoliko nastupa tamburaškog orkestra Ljetne škole hrvatskog folklora mogli čuti “Mjesec”, Subotičko kolo, Hercegovački ples, pjesme i plesovi otoka Ugljana kao i baranjske pjesme izvedene na tamburi samici.
Da se trud stvarno isplatio i da su tijekom deset dana zaista puno toga naučili, mladi su se hrvatski folkloraši iz svih krajeva svijeta najbolje mogli uvjeriti kad su na kraju večeri za svoje nastupe nagrađeni gromoglasnim pljeskom brojne publike.