Foto: A. SITNICA
Puni banci rijetko se isprazne tijekom dana, ali veći dio preostale robe nosi se kući. Osim u iznimnim prilikama, kada je riječ o prezrelim plodovima i slično, voće i povrće se kao nekad pred kraj radnog vremena ne prodaje po nižim cijenama
Među one koji se raduju ljetu i turističkoj sezoni u Biogradu svakako spadaju ribari te poljoprivredni proizvođači, koji svoje proizvode ili, kako kažu, višak proizvoda prodaju na tržnici. Tako je tijekom ljetnih mjeseci na biogradskoj tržnici svaki banak popunjen, ponuda velika i raznovrsna, a cijene prilično ujednačene i ne baš niske.
– Veća ponuda nekada je značila i niže cijene, prisjećaju se kupci.
No, čini se, to danas više nije pravilo.
Puni banci rijetko se isprazne tijekom dana, ali veći dio preostale robe nosi se kući. Osim u iznimnim prilikama, kada je riječ o prezrelim plodovima i slično, voće i povrće se kao nekad pred kraj radnog vremena ne prodaje po nižim cijenama.
Najtraženije povrće su rajčice i paprike, koje se prodaju za deset kuna po kilogramu, a toliko košta i kilogram kapule te tikvice i blitve.
I krumpir već duže vrijeme drži cijenu od četiri do pet kuna po kilogramu, dok se krastavci, kelj i karfiol prodaju po cijeni od deset do 15 kuna.
Zelena salata i mahune stoje 15 do 20 kuna te su najskuplje sezonsko povrće, a za vijenac češnjaka potrebno je izdvojiti oko 70 kuna.
Voće koje se nudi većim dijelom je domaće, a to su uglavnom šljive, breskve, nektarine i to po cijeni od deset do 15 kuna. Ljubitelji grožđa će za kilogram ovog voća morati pak izdvojiti 20 kuna. Jabuke su po 12, a smokve od 15 do 20 kuna. Toliko košta i kilogram krušaka, dok se najskuplje marelice prodaju po cijeni od 22 do 25 kuna po kilogramu. Lubenice, kojih je nekada bilo na velikim hrpama, danas je puno manje, a cijena im je od četiri do pet kuna po kilogramu. Što se ribe na ribarnici tiče ponuda je solidna, a cijene također. Naime, znatnije se nisu mijenjale već duže vrijeme.
Tako se primjerice brancin prodaje po cijeni od 80 do 120 kuna, lignje su po sto kuna, a orade po 80. Po cijeni od 50 do 80 kuna nudi se oslić, lignjuni su 30 kuna, mušuni 25, a sitnije trlje 20, koliko stoji i kilogram dagnji.
Škampi veliki imaju i takvu cijenu – od 150 do 250 kuna. No i oni kao sitnije i jeftinije vrste imaju svoje kupce pa se ovih dana na ribarnici proda gotovo sve što se nudi.
najnovije
najčitanije
Županija
TURISTIČKE LASTE
“Prirodno i kulturno blago te aktivni turizam, čine Nin kraljevskom destinacijom”
Županija
PONOSNI NA TRADICIJU
Stoljetna pomorska baština Vrsi “plovi” u Interpretacijski centar
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar