Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Ja sam Kunle, bodul s Dugog otoka!”

27.08.2019. 10:41
“Ja sam Kunle, bodul s Dugog otoka!”


Ako se odlučite posjetiti čuvenu špilju Strašna peć na Dugom otoku, koju je zbog iznimne privlačnosti davne 1904. godine sa svojom svitom i obitelji posjetio car Franjo Josip I., na ulazu će vas dočekati – crnac. Vodič kroz dugootočnu Strašnu peć je simpatični 61-godišnji Nigerijac Oyekunle Oyerogba koji je iz grada Abeokuta došao u Hrvatsku još u 80-im godinama prošloga stoljeća. Abeokuta je glavni grad savezne države Ogun u jugozapadnoj Nigeriji. Prema nekim procjenama ovaj nigerijski grad ima više od 800 tisuća stanovnika, a iz njega potječu tamošnji poznati književnik Wole Soyinka i političar Olusegun Obasanjo.
Oyekunle, kojega boduli zovu Kunle, studirao je 80-ih godina i diplomirao strojarstvo na zagrebačkom fakultetu, a nakon stjecanja diplome Sveučilišta u Zagrebu više se nije vraćao za stalno u rodnu Nigeriju koja je još i danas zahvaćena problemima terorizma i međuetničkim sukobima.


Ne radi ono što mu se ne sviđa
U kratkoj subotnjoj ćakuli prije ulaska u Strašnu peć, ispričao nam je na izvrsnom hrvatskom jeziku kako je nakon svršetka fakulteta oko dvije godine radio u Montmontaži, a kada je ta firma propala mijenjao je poslove. Tako je dospio i na zadarsko područje gdje je, prije sadašnjeg posla turističkog vodiča po špilji, jedno vrijeme živio u Ninu radeći u tamošnjem kampu. U Nigeriju ipak ode ponekad, tamo ima dvije sestre, nešto rodbine, ali je svoj život čvrsto vezao za Hrvatsku. Možda se jednoga dana, pred kraj života vrati u svoju Abeokutu. Bio je, kaže, i oženjen, ima kćer, a na naše pitanje sviđa li mu se posao vodiča u špilji Strašna peć, kao iz topa ispaljuje: »Ja ne radim ono što mi se ne sviđa!«
Naš nigerijski bodul s Dugog otoka pokazao nam je i svoje tehnike i vještine ophođenja s posjetiteljima špilje. Izvrsno govori engleski, francuski, ali se šali na – hrvatskom. Kada nam je koncesionar Strašne peći Vlado Šarunić dao kratki prikaz povijesti špilje spomenuvši, između ostalog, jednu poznatu damu koja ju je davno posjetila, ali se poskliznula i pala, Kunle se odmah nadovezao: »E, ja taj podatak ne iznosim, jer sam jednom to ispričao nekim turistkinjama pa su se preplašene okrenule i odustale od ulaska u špilju«– nadovezao se špiljski vodič koji s ležernom lakoćom i duhovitošću zabavlja goste koji se nakon 2,8 kilometara vožnje ili pješačenja od glavne dugootočne ceste do Strašne peći dokopaju ulaza u ovo fantastično djelo prirode na središnjem dijelu Dugog otoka, na području Savra, na 65 metara nadmorske visine i 150 metara od mora.


Najprije da riješimo »kuniće«, pa razgled…
Na rastanku, Kunle nas srdačno pozdravlja poručujući kroz šalu: »Izbrojao sam koliko ste me puta fotografirali. Svaka fotka puta 50 kuna i to je to, ljudi smo, dogovorit ćemo se. Kad se vidimo u Zadru…«
Mi odlazimo, baš u trenutku kada nailazi jedna grupa od osam turista. Kunle ih poziva: »Ajmo, dođite najprije u moj ured.« A ured mu je par škalina niže od ulaza, sjedne na jednu od njih, otvori metalnu kutijicu, izvadi blok računa i kaže: »Najprije da riješimo ‘kuniće’, pa razgled…«
Vraćajući se autom od Strašne peći prema glavnoj cesti pala nam je napamet naša diplomatkinja Elizabeta Mađarević koja je zbog sramotnih rasističkih izjava na svom FB profilu stvorila dojam u njemačkoj javnosti kao da smo mi neka rupa od države u kojoj vladaju rasizam i ksenofobija.
Bilo bi dobro da gospođa Mađarević koja favorizira i propagira »bijelu Europu«, sada kada je suspendirana iz diplomacije, posjeti Strašnu peć na Dugom otoku i da se uvjeri kako crnac iz Nigerije, naš bodul Kunle, radom i znanjem doprinosi hrvatskome turizmu.