Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predstava Gilgameš umjetnice Filipe Bavčević pokazala se kao zrelo plesno ostvarenje

27.08.2021. 09:05


Sinoć, u Kazalištu lutaka Zadar na četrvtom danu festivala Monoplay u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, prije predstave Gilgameš, održan je informativan i opušten razgovor koji je vodila Josipa Štulić s članovima i suradnicima Udruge slijepih i slabovidnih Zadarske županije. Tema je bila audiodeskripcija plesnih predstava i predstava o tome koliko takav pristup može biti zanimljiv osobama oštećenog vida. O tome su govorile Petra Tunić, narator, i Sunčica Sodar, dramaturginja. Izloženi su i nadasve zanimljivi radovi nastali na radionicama izrade gline koja je nastala nakon održanih radionica osvještavanja pokreta. Predstava Gilgameš zadarske plesne umjetnice Filipe Bavčević pokazala se kao zrelo plesno ostvarenje koje potvrđuje da je autorica, osim što je odličan plesač, ujedno i sjajan autor koncepta i koreograf. Vrlo promišljeno, poštujući kanone suvremene plesne umjetnosti, publika je imala priliku vidjeti životni put i sve dvojbe kralja Gilgameša, glavnog lika najstarijeg epa na svijetu.
Večeras, 27. kolovoza program započinje u 19 sati u dnevnom boravku festivala prezentaciom knjige teoretičarke Une Bauer o radu umjetničke grupe BADco „ Vježbanje nemogućeg˝. „U polju hrvatske humanistike ovakvog pristupa još nema, a njegova prednost, osim metodološke i epistemološke svježine, leži i u pedagoškoj poticajnosti: i studenti i zainteresirana publika ovime stječu uvid u same procedure proizvodnje umjetnosti, u refleksiju o toj proizvodnji, kao i u estetske prosudbe samih umjetnika i umjetnica o svome radu. Vježbanje nemućeg u formalnom i sadržajnom smislu predstavlja izuzetno vrijedan doprinos domaćoj humanistici u polju studija izvedbe“ (iz recenzije dr.sc. Gorana Pavlića). Uz autoricu će o knjizi govoriti Ivana Ivković. Gost iz Mađarske, poznati koreograf i plesni umjetnik Ferenc Fehér nastupit večeras će zbog velikog interesa publike u dva navrata: u 20:30 i 21:30 sati na velikoj pozornici Kazališta lutaka. On poručuje: „Malo egzibicionizma potencijalno je dobro za svakoga, no možda ga netko ima i previše. Naše je tijelo prekrasno stvoreno djelo koje instiktivno volimo i želimo pokazivati.“ Njegova plesna estetika opisuje se kao jednostavan i ekspresivan freestyle u kombinaciji s uličnim i suvremenim plesom i animalnim pokretima. Nakon Monoplay foruma by Mario Županović , publiku i goste festivala zabavljat će do ponoći DJ Grgur Kovačić.
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička Zajednica grada Zadra i Zaklada Kultura nova. Partneri su Kazalište lutaka Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar i pivovara Brlog.