Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prekinuti dolasci austrijskih umirovljenika u Iliriju

26.09.2010. 22:00
Prekinuti dolasci austrijskih umirovljenika u Iliriju


Umjesto 30.000 noćenja u Iliriji d.d. Biograd, nakon prve grupe od 933 austrijska umirovljenika, ostalo nepokriveno 230.000 eura i osjećaj gorčine i prevare
Prekinut je daljnji dolazak i boravak novih grupa austrijskih umirovljenika u hotelima Ilirije d.d. u Biogradu na Moru, uz osjećaj gorčine i prevare, i pisma koja su odaslana na sve strane od Veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj Jana Kickerta do ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske Damira Bajsa.
Ilirija očekuje da joj se za realizirani prvi tjedan i smještanje 933 austrijska umirovljenika isplati 230.000 eura.
Od velebne najave do – prekida
Prošlih smo tjedana najavili, a potom i prethodnog vikenda popratili dolazak prve grupe od 1.000 umirovljenika iz Austrije u Ilirijine hotele. Pritom se isticalo zadovoljstvo dobrim produljenjem posezone, jer se očekivalo 5.000 Austrijanaca s oko 30.000 noćenja u razdoblju od kraja rujna do prvih tjedana listopada.
– Od ovog vikenda 25. rujna 2010. godine, prekinut je daljnji dolazak i sedmodnevni boravak organiziranih grupa austrijskih umirovljenika u hotelima Ilirije d.d., kao i u ostala dva hotela u Biogradu na Moru, i to odlukama organizatora dolaska grupa umirovljenika u Biograd na Moru, tj. Udruge umirovljenika Austrije (Pensionistenverband Österreich), odnosno ljubljanske agencije Tirtur, stoji u priopćenju Ilirije koji potpisuje Jasmina Kulaš, voditeljica Ureda direktora, korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću.
Gluhi telefoni
Sigurno kao jedan od razloga u Iliriji d.d. navode činjenicu da agencija koja je zastupala poslovne interese udruge umirovljenika nije platila niti prvi već izvršeni organizirani sedmodnevni boravak od 18. do 25. rujna 2010. niti su dobili garanciju da će i biti plaćen kako od agencije, koja zajedno s Udrugom umirovljenika Austrije djeluje već preko 15 godina, tako niti od samog organizatora Udruženja umirovljenika Austrije (Pensionistenverband Österreich) i njihovih čelnika.
– Odluku o daljnjem nedolasku preostalih grupa umirovljenika donijeli su čelni ljudi Udruge umirovljenika Austrije, što nažalost do pisanja ovog priopćenja danas do 10 sati možemo samo i pretpostaviti, stoji nadalje u priopćenju.
Štoviše o nedolasku daljnjih grupa umirovljenika od strane Austrijanaca službeno nitko i nije obavijestio vodstvo Ilirije, već su to zaključili iz ponašanja njihovih predstavnika u posljednja dva dana njihova boravka.
Predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević uputio je i službeni dopis o navedenim okolnostima čelnim ljudima Udruge umirovljenika Austrije Karlu Blechu, predsjedniku Udruge, i Heinzu Hillingeru, potpredsjedniku Udruge te na znanje dr. Hilde Hawlicek, dr. Alfred Zupancic i Christian Faula, na koji do pisanja priopćenja nisu dobili nikakav odgovor.
Šok i nevjerica
– Vodstvo Ilirije ovakvo ponašanje drži krajnje neprofesionalnim i neodgovornim i usmjerenim u cijelosti na nanošenje velike poslovne štete tvrtki, koja je sve svoje hotelske kapacitete još od prosinca 2009. godine stavila na raspolaganje Udruzi umirovljenika Austrije, koja kao što je poznato broji preko 400.000 članova. Štoviše, držimo i osjećamo se kao žrtve unaprijed dobro organizirane namjere za prijevaru, navodi Ražnjević.
– Ilirija je uložila maksimalne napore da sedmodnevni boravak prve grupe umirovljenika protekne najbolje što je moguće, a za to smo dobili i potvrdu mahom od sva 933 gosta koji su bili oduševljeni boravkom u Biogradu na Moru i hotelima Ilirije, posebice ponašanjem i gostoljubivošću cijelog osoblja. Vodstvo i Uprava Ilirije ipak očekuju da im se plati smještaj i boravak prve grupe umirovljenika u iznosu 230.000,00 eura.
– Naša savijest u potpunosti je mirna jer smo uložili maksimalne napore da riješimo postojeću situaciju na obostrano zadovoljstva, do čega nažalost nije došlo, navode iz Ilirije.
 


150 sezonaca ostalo bez posla


Ostavili su samo hotel Iliriju otvorenim, dok su ostali hoteli već zatvoreni.
– Na žalost je 150 radnika sezonaca, koji su trebali raditi mjesec i pol dana duže jer su svi hoteli trebali raditi, ostalo bez posla, jer tog posla nema, kazao nam je predsjednik uprave Goran Ražnjević.