Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Zadar subvencionira postupak, trošak katastarske izmjere – najviše četiri tisuće

28.09.2018. 08:00
Grad Zadar subvencionira postupak, trošak katastarske izmjere – najviše četiri tisuće


Grad Zadar je relativno davno, na razini na kojoj to omogućuju zakonski propisi, odlučio da će na cijelom svom području u određenoj mjeri subvencionirati postupak katastarske izmjere. Ona, katastarska izmjera, podloga je za cjelovito rješavanje imovinskopravnih odnosa, a Grad Zadar je nedvojbeno među prvim gradovima u Republici Hrvatskoj koji je "otvorio" taj postupak.
– Svojedobno je Geodetska državna uprava obavila snimanje terena, pa je to napravljeno i na području Grada Zadra, dakle u prostoru svih mjesnih odbora. Zbog određenih kadrovskih poteškoća u nekom je trenutku GDU zastao u postupcima. Grad Zadar je upravo zbog toga i u interesu građana i da već napravljene snimke ne odu u vjetar poduzeo određene mjere, pa je Gradsko vijeće 2011. donijelo odluku da će, koliko zakonski propisi dopuštaju, taj postupak biti subvencioniran – govori Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika Branka Dukića, inače diplomirana pravnica.
Dio ovdašnje javnosti izražava iznenađenje što su nekim vlasnicima parcela dostavljene uplatnice, a ima i tvrdnji da su iznosi previsoki.
– Zakon ne dopušta da jedinice lokalne samouprave podmiruju troškove sređivanja privatnih imovinskopravnih odnosa. Dakle, sve da neka jedinica lokalne samouprave i donese takvu odluku, ona bi odmah trebala biti opozvana. Grad Zadar u interesu građana donio je odluku o tomu da će sudjelovati u nekim troškovima pripreme postupka što jest svojevrsna pomoć jer se opći trošak za vlasnike i/ili suvlasnike smanjuje. Valja znati da osoba xy u ovom postupku može troškove katastarske izmjere platiti najviše četiri tisuće kuna pri čemu je bitno da će joj to omogućiti da jednom za svagda riješi te odnose. Kad bi netko samostalno odlučio sve riješiti, samo geodeta za jednu parcelu platio bi oko dvije i pol tisuće kuna, a da ne govorimo o troškovima odvjetnika, možebitnih sudskih parnica, itd. Pojednostavljeno, onaj tko ima dvije, tri, četiri, pet… parcela neće platiti previše, ističe Surać dodajući kako u postupak ulazi i sređivanje imovine na cijelom području grada.
Što to znači? Karikirano – netko iz Bokanjca ili Dikla ili Petrčana ili sa Silbe riješit će i pitanje stana koji posjeduje na Poluotoku. Dolaze li se ljudi informirati oko svega?
– Da, ima pojedinaca, a ima i predstavnika mjesnih odbora koji su dolazili ili gradonačelniku Branku Dukiću ili meni. Mi ih informiramo sa svime što je Grad Zadar odlučio na temelju zakona i u interesu svih građana. Sve odluke i odredbe unatrag niza godina što ih je u kontekstu katastarske izmjere donosio Grad Zadar prošle su 'sito' ovlaštenih instanci i ni na jednu takvu odluku nitko nije negativno reagirao. Da je bilo nepravilnosti ili kakvih nezakonitosti, sigurno bi.