Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BENKOVAČKI AKTUALAC Jere Ledenko (HSP) u drugom pokušaju zamijenio vijećnika Branka Kutiju (HDZ)

27.09.2019. 14:10
BENKOVAČKI AKTUALAC Jere Ledenko (HSP) u drugom pokušaju zamijenio vijećnika Branka Kutiju (HDZ)


Iako se Boris Erceg, predsjednik Gradskog vijeća, na početku nedavne sjednice ispričao zbog učinjenih propusta na prethodnoj sjednici u svezi zamjene vijećnika Branka Kutije (HDZ), bivšeg gradonačelnika i saborskog zastupnika, s Jerom Ledenkom (HSP), vijećnici s Nezavisne liste Frane Tokića redom su iskazivali nezadovoljstvo učinjenim propustom i odgovorom Ministarstva uprave koje je pravno neutemeljenom proglasilo točku dnevnog reda s prethodne sjednice »Prijedlog Odluke o zamjeni člana HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Benkovca«.
Potom je Krešimir Marić (HDZ), predsjednik Mandatnog povjerenstva, pročitao Izvješće mandatnog povjerenstva o prestanku mandata članovima Vijeća Branku Kutiji i Mariji Orlović nakon čega su prisegu za nove članove vijeća potpisali Jere Ledenko (HSP) i Dragan Balukčić (HDZ).
Naime, Gradski odbor HDZ-a Benkovac odlučio je da zamijenjeni vijećnik bude bivši benkovački gradonačelnik i saborski zastupnik Branko Kutija, te je Jerko Ledenko iz HSP-a na sjednici Vijeća u srpnju dao vijećničku prisegu. Kako je vijećnički mandat nije opoziv prisega je postala ništave te je Ledenko morao i drugi put prisegnuti, ovog puta pravovaljano, jer je Kutija u međuvremenu mandat stavio u mirovanje


Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH
Na aktualnom satu koji je protekao u burnom tonu pitanja su upućena gradonačelniku Tomislavu Buliću, njegovim zamjenicima i pročelnicima.
Vijećnika Nikolu Šegotu (HDZ) zanimalo je kada će biti pokošeni poljski putovi u Proviću te dokle se došlo s renoviranjem ispraćajne dvorane u Vukšiću.
Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, kazao je kako je izrađen troškovnik za sanaciju ispraćajne dvorane u Vukšiću te dodao da su pristigle dvije ponude i da će se nakon razmatranja pristupiti odabiru ponuđača i sanaciji iste. Što se tiče sanacije poljskih puteva, kazao je kako je komunalno poduzeće Benković kupilo još jedan malčer kojim će se moći pristupiti sanaciji užih ulica.
Vijećnicu Katarinu Djuka Vrcelj (SDSS) zanimalo je u kojoj je fazi donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.
Mile Marić, v.d. pročelnika za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti, kazao je kako je program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem trenutno u fazi pribavljanja mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
Drugo pitanje uputila je zamjeniku gradonačelnika Klarici, jer je zanimalo zašto su stali i kada će se nastaviti radovi na postavljanju javne rasvjete u Bukoviću.
Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika je odgovorio kako će se nastavku radova pristupiti čim se osiguraju sredstva iz proračuna početkom iduće godine.


Hoće li biti naknade za poljoprivrednike?
Novi vijećnik Jere Ledenko upitao je što se radi po pitanju ublažavanja posljedica elementarne nepogode i hoće li biti naknade za poljoprivrednike.
Gradonačelnik Bulić kazao je kako je izvršeno evidentiranje i procjena šteta što je sve dostavljeno Županiji te da se sada očekuje odgovor Vlade RH.
Vijećnik Jure Prgomet (Nezavisna lista Frane Tokića) upitao je zašto se ništa nije napravilo po pitanju sanacije spremnika fekalija u Benkovačkom Selu te je zatražio da se tom problemu prioritetno pristupi.
Gradonačelnik Bulić kazao je kako je upoznat s problemom o navedenim spremnicima te da je u tijeku projektiranje, upis cesta i rješavanje imovinskopravnih odnosa te da se paralelno s time radi na rješavanju tih fekalija kroz sustav odvodnje.
Vijećnik Prgomet također je upozorio na slab odaziv vijećnika prilikom odavanja počasti i polaganja vijenaca poginulim braniteljima i civilima te je sugerirao da se ubuduće okupljaju u što većem broju sukladno njihovim mogućnostima.
– Je li vijećniku Jeri Ledenku isplaćena vijećnička naknada za proteklu sjednicu GV-a s obzirom da je očitovanjem Ministarstva uprave rečeno da je učinjen propust i da imenovanje vijećnika Ledenka nije bilo u skladu sa zakonom, upitao je Prgomet, a Ljiljana Čerina Bljaić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, rekla je kako će o svemu biti izvješten u pisanom obliku.




Vrtić u Smilčiću
Vijećnik Branko Arbanas (HDZ) upitao je u kojoj su fazi pripremne radnje za otvaranje vrtića Smilčiću u prostoru područne škole te kakav će se program u njemu održavati.
– Za vrtić u Smilčiću potrebno je osigurati sve pedagoške uvjete kako bi djeca mogla biti u vrtiću, osigurati program od pet i pol sati i deset sati, istaknuo je gradonačelnik Bulić.
Vijećnik Branko Guzić (Nezavisna lista Frane Tokića) upitao je gradonačelnika je li istina da je komunalno poduzeće Benković podignulo kredit u HPB u iznosu od 700.000 kuna, a gradonačelnik Bulić kazao je kkako to po prvi put čuje i kako se Benković ne može i ne smije zadužiti bez znanja vlasnika.
Vijećnika Kambera također zanimalo je što je s cestom Vrana-Radašinovci koja vodi do Kamenjaka i je li se išta poduzelo da se ona proširi ili rekonstruira.
Gradonačelnik Bulić je rekao da je upućen zahtjev prema ŽUC-u jer se radi o cesti u njihovoj ingerenciji i da će se do određene točke ona sanirati u ovoj godini, a da ostatak čeka osiguranje financijskih sredstava.
Vijećnik Zoran Ledenko (Nezavisna lista Frane Tokića) upitao je kada će se asfaltirati put do seoskog bunara.
Gradonačelnik Tomislav Bulić kazao je kako se mještani moraju strpjeti kada je riječ o asfaltiranju jer je sada prioritet vodovodizacija Vukšića te da se nada da će uskoro biti dobivena dozvola.
Nakon iscrpnog aktualnog sata u nastavku sjednice donesene su brojne odluke. Vijećnici su donijeli i odluku o prihvaćanju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Benkovca za 2019. godinu, i Odluku o imenovanju ulice 134. Domobranske pukovnije u Benkovcu.