Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iskupljenje se traži protiv Obradovića i njegove družine

27.09.2021. 07:08


Prvi protivnik košarkašima Zadra u novoj regionalnoj sezoni je možda i najjača momčad cijele lige, beogradski Partizan. Susret se igra danas u Krešinoj dvorani od 18 sati pred maksimalnih dvije tisuće gledatelja koliko je dopušteno po važećim epidemiološkim pravilima, ali će zato godišnji pretplatnici od prošle sezone imati slobodan ulaz uz svoju godišnju ulaznicu. Podrška s tribina sigurno će biti potrebna domaćim košarkašima u srazu s abaligaškim gigantom jer su se pošteno izblamirali prekjučer u premijerligaškom dvoboju kod Škrljeva, što je svlačionicu koju pod sobom od ove sezone drži Ivan Perinčić poprilično uzdrmalo.


Malo vremena za pripremu
Ta loša kvarnerska uvertira ne mora pak značiti smak svijeta, možda čak bude poticaj sastavu koji je najmanje mijenjao roster u cijeloj ligi u odnosu na prošlu sezonu, no teško će se moći parirati moćnoj beogradskoj družini bez prave energije i požrtvovnosti. Taj dosta puta presudan segment priželjkuje naravno i trener Zadra, svjestan da će mu za razliku od Škrljeva sama snaga ovosezonskog Partizana s velikim Željkom Obradovićem na kormilu olakšati posao po pitanju dodatne motivacije njegovih igrača.
– Dva dana nakon utakmice protiv Škrljeva dolazi nam Partizan. Ne treba puno govoriti o njima jer se radi o vrhunskoj momčadi koja je posložena za najviše ciljeve, a sve potvrđuje što ih od ove sezone s klupe predvodi možda najbolji europski trener u povijesti, Željko Obradović. Poseban će biti osjećaj i gušt igrati protiv njih. Žao mi je što nismo imali vremena za pripremu jer smo u subotu igrali utakmicu, i jučer smo tek imali taj jedan dan za pripremu, a mislim da je to premalo vremena jer Partizan zahtjeva puno bolju pripremu. Ali, igramo kod kuće i ovo je izuzetno dobra prilika svima nama da vidimo gdje smo u odnosu na momčad koja ima cilj igrati Euroligu. Trebat ćemo biti prava momčad, moramo biti na 150 posto svojih mogućnosti da bi bili u prilici dobiti utakmicu. Kad se pogledaju njihove utakmice od prve protiv Cibone do zadnje protiv Ulma razlika u kvaliteti njihove igre je ogromna – najavio je susret Ivan Perinčić koji i nema pravo razmišljati drugačije. Najbolji primjer je onaj iz Čavla u subotu kojeg je osjetio baš na svojoj koži. Tada je autsajder Škrljevo dočekalo izrazitog favorita Zadra, a tijek i epilog tog susreta je jako dobro poznat strategu momčadi s Višnjika kao i njegovim igračima.


Zadar kao Škrljevo
Može li danas u Krešinom domu Zadar odigrati na isti način kao što je Škrljevo sa Zadrom pitanje je na koje će morati dati odgovor Perinčićev sastav, ali je jedno sigurno da protivnik s Obradovićem na čelu sigurno neće podcijeniti svog domaćina kao što su Zadrani podcijenili svoje u subotu. Partizan je ove sezone ozbiljno najavio povratak na abaligaške staze slave što znači da neće imati popusta prema nikome, a prvenstveno je x-faktor u cijeloj priči angažman Željka Obradovića, a onda i brojna pojačanja s kojima će sigurno moći parirati svojim vječnim rivalima, C. zvezdi u regionalnoj bitci za Euroligu. U crno-bijelim redovima došlo je do potpunog rebuildinga svlačionice, pa je klub preko ljeta napustilo čak 10 igrača koje je Obradović zamijenio devetoricom novih, a mnogi od njih su etablirani igrači, neki čak i s golemim NBA iskustvom. Prije svih je tu Rodion Kurucs koji je prošao mnoge NBA klubove, a najvći je trag ostavio u Brooklyn Netsima. Radi se o vrhunskom šuteru koji će biti veliko osvježenje za ABA ligu, a Latvijcu će društvo praviti i dvojica igrača koja su prošle sezone igrali na Final fouru Eurolige, Kevin Punter i Zach Leday pristigli iz Olimpije Milano. Pored njih našlo se mjesta za još jednog bivšeg NBA igrača Alena Smailagića koji je bio član, iako praktički neaktivan, Golden State Warriorsa od 2018. do 2021. godine. Visoku liniju uz LeDaya i Smailagića Obradović je popunio s centrom Balšom Koprivicom dok su vanjske pozicije ojačane Amerikancem Mooreom i Avramovićem koji je stigao iz Estudiantesa. Na papiru to izgleda uistinu strašno, no Zadar se uz pravo lice na parketu može pouzdati i u tradiciju koja govori da na svom terenu ima pozitivan ishod s crno-bijelima, od 16 utakmica dobili su 10, dok je ukupni omjer ova dva kluba u regionalnim okvirima 12-22.




Rodions Kurucs pozitivan na Covid-19
Momčad Partizana je prema Zadru krenula oslabljena, jer im se izvan tima nalazi jedno od najzvučnijih pojačanja u prijelaznom roku, Latvijac Rodions Kurucs koji je posljednje četiri sezone i to vrlo aktivne proveo u NBA ligi (Brooklyn Netsi, Houston Rocketsi i Milwaukee Bucksi). Na redovnom PCR testu po povratku s atenskog pripremnog turnira, Kurucs je bio pozitivan na Covid-19 i odmah je poslan u izolaciju.


Željko Obradović: Morat ćemo biti vrlo koncentrirani
Igrači i stručno vodstvo Partizana stigli su u Zadar jučer, a u Dalmaciji će se zadržati sve do petka jer im je utakmica drugog kola regionalne lige protiv Splita na programu 30. rujna na Gripama. Ta svojevrsna dalmatinska turneja Partizanovcima kreće iz Višnjika, a njihov trener Željko Obradović prvenstveno priželjkuje fokus svojih igrača na tradicionalno vrućem terenu.
– Specifična utakmica zato što je prva. Mislim da igrači s velikom željom iščekuju početak ABA lige. Odradili smo posljednji tjedan vrlo dobro i sada je to najbitnije i pokazati na terenu. Gledali smo i analizirali Zadar, kojeg u svakom pogledu poštujemo i morat ćemo igrati vrlo koncentrirano ako želimo ostvariti dobar rezultat na otvaranju regionalnog natjecanja – poručio je Obradović prije utakmice sa Zadrom.


ABA liga, 1. kolo
Rezultati: Zadar – Partizan (danas, 18 sati), Mornar – Cibona 77:87, C. zvezda – Split 97:61, Igokea – Borac 91:89, Cedevita Olimpija – Krka 88:56, Mega Basket – SC Derby 101:68, Budućnost – FMP (igrano sinoć).