Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trajna ljubav Starigrada i fanova Karla Maya i Winnetoua

27.09.2021. 11:55


Više od pola stoljeća nakon snimanja filmskog serijala o legendarnom poglavici Apača i njegovom »bljedolikom« prijatelju Oldu Shaterhandu duh indijanskog poglavice Winnetoua još živi na obroncima Velebita.
– Winnetou i Starigrad oko kojeg je najvećim dijelom snimljeno čak sedam od 11 filmova izvornog serijala ostaju u trajnoj ljubavi, istaknuo je turistički djelatnik Jole Petričević iz Starigrada.


Susreti nostalgije
Naime, u Starigradu se trenutačno nalazi veća grupa gostiju iz Njemačke i Austrije. Ljubitelji Karla Maya i filmova o Winnetou obilaze prekrasne lokacije na kojima su prije više od 50 godina snimani ti kultni filmovi.
– Dolaze kao grupa Nostalgietreffen, susreti nostalgije, i ovdje borave osam dana, rekao je Petričević, koji je bio domaćin i ovoj grupi.
Jole Petričević kao mladi turistički djelatnik s prvim ljubiteljima filmova se susreo još prije 40 godina.
– Već tada su ljubitelji Karla Maya i filmova o Winnetou dolazili i molili tko im može pokazati lokacije. Nije to bio problem jer su mnogi domaćini bili statisti u filmovima, a počesto odigrali i neku sporednu ulogu, prisjeća se Petričević.
Neposredno nakon Domovinskog rata počeli su dolaziti ponovno u znatno većem broju.


Propagandna i komercijalna niša
– Tada smo shvatili da bi to mogla biti sjajna priča i vrlo zahvalna propagandna i komercijalna niša. Uključili smo se vrlo ozbiljno mi hotelijeri, ali i ovdašnja Turistička zajednica, rekao je Petričević, naglasivši kako su mnogi strani mediji otkrili ovo područje.
– Čini mi se da ne postoji njemački, švicarski, austrijski i češki medij koji tu nije snimao reportaže ili pisao o tom fenomenu, hvaleći usput prekrasnu prirodu, dobre turističke usluge te vrsne turističke djelatnike. Sve je donijelo sjajnu reklamu Starigradu, zadarskom zaobalju, ali i cijeloj Hrvatskoj, naglasio je Petričević, jedan od inicijatora, začetnika i promicatelja turističkog proizvoda »Winnetou«.
Ljubitelji Karla Maya i filmova o Winnetou pod vodstvom Jole Petričevića obišli su više lokacija na kojima je sniman ovaj kultni filmski serijal: kanjon rijeke Zrmanje, mitski Rio Pecos, kanjon Paklenice, Tulove grede, Plitvice.




Prekrasne hrvatske lokacije
– U ovogodišnjem posjetu naglasak je na obilasku Zagreba i legendarnog filmskog studija Jadran film, podsjetio je još Petričević.
Jadran film, tada nazivan hrvatskim Hollywoodom, u to je vrijeme bio koproducent njemačkom Rialto filmu.
– Tada sjajno obavljen posao donio je slavu Jadran filmu i njegovim vrsnim filmskim djelatnicima svih profila, podsjeća Petričević.
Osim snimanja na prekrasnim lokacijama diljem Hrvatske u filmovima su tada glumili i mnogi tada naši ponajbolji glumci kao i najbolji europski kaskaderi Jadran filma.
– Jadran film je još uvijek sveto mjesto za sve ljubitelje filmova, a svim fanovima Karla Maya je obveza posjetiti ga barem jednom u životu kako bi se uvjerili u besmrtnost tog studija i njegovih ljudi, zaključio je Petričević.


Dobro pobjeđuje zlo
S Winnetou filmovima sam se susreo kao sedmogodišnjak početkom sedamdesetih godina. Zaljubio sam se u prekrasnu prirodu, sjajne glumce, predivnu glazbu i samu poruku filma da dobro pobjeđuje, senzibilitet prema ugroženima.
Ni sam ne znam koliko sam već puta bio na mjestima snimanja, a kanim dolaziti dok god budem mogao. Mi ljubitelji smo presretni da je glavnina mjesta snimanja ostala netaknuta, izgledaju kao i prije 50 ili 60 godina. Sjajno je to i hvala svima koji su tome doprinijeli, kazao je Rudi Ackerman, jedan od gostiju.


Zaljubljeni u hrvatsku zemlju i ljude
Godinama dolazim u Hrvatsku s grupama ili s prijateljima. Zahvaljujući sjajnim domaćinima baza nam je uvijek Starigrad. Odatle smo obišli sve lokacije širom Hrvatske. Sadašnja grupa od četrdesetak gostiju je htjela, svakako, posjetiti Jadran film i susresti se s legendarnim kaskaderima. Uspjeli smo u tome i svi smo presretni. Zaljubljeni smo u vašu zemlju i vaše ljude. A tek vaša hrana i vino, super, sa zadovoljstvom je rekao Sandro Florit, njemački specijalist za filmove i lokacije snimanja.