Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Želim troskok učiniti zadarskom disciplinom

27.09.2021. 07:23


Paola Borović dočekala je prošli četvrtak na atletskom EAP Zadar mitingu trenutak koji će posebno pamtiti. Teško je bilo zaustaviti emocije kada je počelo natjecanje u troskoku u kojem je Borović s 13.27 metara osvojila prvo mjesto.
– Nastupati u Zadru na međunarodnom atletskom mitingu za mene je oduvijek bila želja. Kada sam trenirala u Zadru na starim Baninama to je izgledalo kao nešto nemoguće. Međutim, nikad ne reci nikad. Kada sam saznala za EAP miting rado sam se odazvala jer je to bila prilika koja se ne propušta. Organizator mitinga Duje Bonacci rekao mi je da atletski miting u Zadru bez mene ne bi imao smisla, a ja mislim da svakom zadarskom atletičaru propustiti miting na domaćem terenu ne bi imalo smisla – kaže Borović i dodaje:
– Neposredno prije početka natjecanja susrela sam Stipu Žunića koji mi je rekao kako mu je oduvijek bila želja bacati u Zadru, nažalost nije mu se ostvarila, ni njemu kao ni brojnim odličnim zadarskim atletičarima prije njega. Stvarno sam sretna jer sam ja tu priliku ostvarila te se nadam da je ovo samo početak. Natjecanje i atmosfera su bili prekrasni, iznenadilo me koliko je puno ljudi došlo, što samo pokazuje koliko zadarska publika voli atletiku i željna je ovakvih događanja.
Bilo je puno onih koji su došli vidjeti Paolu.


Veronika Šokota
– Među publikom su bili i moji roditelji, mama koja me prvi puta u životu imala priliku gledati kako skačem, ali i prijatelji kojima i dalje nije jasno kako toliko daleko skočim. Sve je za mene bilo jako emotivno od velike podrške s tribina popraćene s pljeskom do toga da sam pobijedila i ostvarila najvrjedniji rezultat natjecanja. Također, na natjecanju me pratila i moja prva trenerica Petra Peričić s kojom sam i napravila svoje prve troskoke. Moj trener Siniša Ergotić nije mogao doći jer organizira Grand Prix u judu koji se ovaj vikend održava u Zagrebu i bilo mu je jako žao, ali znao je da sam u dobrim rukama. Iskreno se nadam da je ovo samo početak atletskih natjecanja u Zadru jer on je grad prepun perspektivnih atletičara i svi oni zaslužuju doživjeti ovo što sam ja.
Ipak, nisu svi zadarski atletičari mogu sudjelovati na mitingu.
– Naravno, ne smije se zanemariti činjenica da priliku za natjecanje nemaju zadarski bacači među kojima i naša talentirana Veronika Šokota, voljela bih da se ta situacija riješi što prije kako bi Veronika mogla postati prva Zadranka koja je bacila koplje preko 60 metara pa da zadarska publika ima priliku uživati u tom.
Nastup na Višnjiku označio je i završetak sezone.
– Ova sezona za mene je bila najteža od svih. Jedino dobro u cijeloj priči je bio njen kraj koji je uključivao nastup na Hanžekovićem memorijalu gdje sam skočila rezultat sezone, tri cm do osobnog rekorda te ovaj miting u Zadru. Zimske pripreme su protekle odlično, međutim dva tjedna prije početka dvoranske sezone završila sam u samoizolaciji i to je poremetilo sve. Kada ste kao vrhunski sportaš zatvoreni u četiri zida to je za vaše tijelo koje je naviklo na konstantan rad veliki šok. Pokušala sam izvući najbolje što mogu, obranila sam naslov prvakinje države i bila peta na Balkanu, međutim fizički sam bila daleko od najboljeg.


Ozljede
Uslijedile su pripreme za ljetnu sezonu.
– Pripreme su išle super, odradila sam pripremni kamp u Antaliji u jednom od najboljih sportskih centara zajedno sa skupinom Slovenaca. Sve je bilo super do početka šestog mjeseca kad su krenuli bolovi u tetivi. Državno sam odradila pod bolovima, nakon toga sam išla s reprezentacijom na Kup Europe gdje sam cijelo zagrijavanje skratila kako bi noga izdržala. Reprezentacija nije imala zamjenu za mene, stisnula sam zube i na kraju osvojila četvrto mjesto i skupila dosta bodova za ekipu. Međutim, tjedan dana nakon na Prvenstvu Balkana noga je rekla ne, nikada ne odustajem i uvijek se borim do kraja, ali tada jednostavno više nisam mogla. Nakon tri serije nisam mogla stati na nogu i morala sam se odjaviti s natjecanja. Za mene je to bio kraj svijeta, iako mi je taj dan bio rođendan. Pustila sam nekoliko dana da se malo smirim te se dogovorila s trenerom da je najbolje da odem u Zadar i zaliječim sve. Cijeli sedmi mjesec sam išla na rehabilitaciju u Proprio centar čiji mi je tim na čelu s Grgurom Kovačićem puno pomogao. S normalnim treningom sam počela tek sredinom osmog mjeseca tako da su me jako dobri rezultati u devetom mjesecu iskreno iznenadili.




Europsko prvenstvo
Za Paolu slijedi odmor kod obitelji u Zadru.
– Nakon toga vraćam se u Zagreb, sredinom listopada mi počinju predavanja. Završila sam prvu godinu doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i sada sam upisala drugu. Također, počinjem i s pripremama za sljedeću sezonu. Čeka me još puno posla i ne mislim odustati. Želim troskok učiniti zadarskom disciplinom, Zadranin Đorđe Kožul ima seniorske rekorde u troskoku u dvorani i na otvorenom. Meni još fali onaj vani kako bih imala sve rekorde u troskoku u svim kategorijama. Kada sam tako blizu bilo bi šteta odustati.
Sljedeće godine je Prvenstvo Europe u Münchenu.
– Uveden je novi sustav po kojem se ulazi i po rankingu (boduje se pet najboljih rezultata u zadnjih godinu dana te se računa njihov prosjek). Za skakačke discipline kvota je 26 skakačica, ja sam ove sezonu završila po bodovima na 32. mjestu iako su mi unutra dva rezultata koja sam odradila po velikim bolovima (državno i Kup Europe), tako da samo zdravlja dogodine i mislim da je odlazak na Europsko ostvariva želja.


Đorđe Kožul dvostruki rekorder
Oba hrvatska seniorska rekorda u troskoku drži Zadranin Đorđe Kožul koji je 28. lipnja 1987. u Göteborgu (Švedska) na otvorenom skočio 17,11 metara. Dvoranski rekord iznosi 16,90 m, a Kožul je taj rezultat ostvario 27. veljače 1988. u Budimpešti (Mađarska). Kod žena seniorski rekord u troskoku na otvorenom drži Riječanka Silvija Mrakovčić, a iznosi 13,71 m. Rekord je aktualan od 21. svibnja 1995.


Sedam rekorda u troskoku i dva u dalju
Borović u troskoku drži čak sedam hrvatskih rekorda. Na otvorenom je to u kategoriji mlađih seniorki (13,43), juniorki (13,17) i mlađih juniorki (12,83). Kad je riječ o dvoranskim nastupima Borović ima najbolji seniorski rezultat (13,55), kao i u konkurenciji mlađih seniorki (13,39), juniorki (13,04) i mlađih juniorki (12,72). Kako se donedavno osim u troskoku natjecala i u skoku u dalj i u toj disciplini ima još dva aktualna rekorda, oba među kadetkinjama, na otvorenom (5,89) te u dvorani (5,72 m).