Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Simpozij za izmjenu iskustava mediteranskih znanstvenika

26.10.2010. 22:00
Simpozij za izmjenu iskustava mediteranskih znanstvenika


U Zadru je danas započeo 11. Međunarodni mediteranski simpozij o Međusobnom utjecaju stočarstva i okoliša na Sredozemlju. Organizator simpozija je Sveučilište u Zadru, Odjel za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja u suradnji sa međunarodnim udruženjima EAAP-om, ICAMAS-om i FAO-om. Simpozij je otvorio Stjepan Mikolčić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
– Zadovoljstvo mi je otvoriti ovaj međunarodni skup, velika je čast što se ovaj simpozij odvija u Zadru. Smatram da je ovaj jedanaesti mediteranski simpozij od osobite važnosti za našu zemlju. U vrijeme kada Hrvatska traži nove načine za uspostavljanje učinkovite proizvodnje hrane, tema simpozija – interakcije životinja, proizvodnih sustava i okoliša bitno će doprinijeti našim naporima u potrazi za najboljim rješenjima, rekao je Stjepan Mikolčić.
Na simpoziju sudjeluje preko 200 sudionika, iz gotovo svih mediteranskih država. Predavanja će održati eminentni stručnjaci iz SAD-a, Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije, Izraela i Hrvatske.    
Program simpozija sastoji se od četiri sekcije: interakcija životinja i mediteranskog okoliša, utjecaj čovjekovih aktivnosti na mediteranski okoliš i sustav stočarske proizvodnje, održiva stočarska proizvodnja u mediteranskim ekosustavima, i akvakultura; interakcija životinja s vodenim okolišem. Sekcija „akvakultura” po prvi puta se pojavljuje na ovom simpoziju, a u čemu Zadarsko područje ima dugu tradiciju.
Dr. sc. Jozo Rogošić, pročelnik odjela za Poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja, Sveučilišta u Zadru i predsjednik Hrvatskog organizacijskog odbora, istaknuo je u svom obraćanju kako će učesnici prisustvovati vrlo zanimljivom znanstvenom programu u četiri različita polja.
– Veliki broj sudionika, okrugli stolovi i znanstvene rasprave o zadnjim i posebno bitnim otkrićima na području životinjskih znanosti i upravljanja prirodnim resursima te akvakulture učinit će simpozij posebnom šansom za izmjenom ideja i iskustava među znanstvenicima mediteranskog bazena. Očekujemo da će zaključci simpozija doprinijeti daljnjem razvoju znanstvenog istraživanja na našem odjelu u skladu sa međunarodnim standardima. Simpozij je odlična prilika za hrvatsku znanstvenu zajednicu da ostvari direktan kontakt sa europskim kolegama i podijeli sa njima znanstvena dostignuća, iskustva i najvažnije ciljeve za budući razvoj, kazao nam je prof.dr.sc. Rogošić, i dodao kako smatra da će simpozij povoljno utjecati na stvaranje nacionalnih strategijskih planova i programa usmjerenih očuvanju i održivoj uporabi prirodnih mediteranskih bogatstava.     
Organizatori su pored predavačkog dijela program obogatili i stručnim izletima na otok Pag te u nacionalni park Kornati.
Pokrovitelji simpozija su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, supokrovitelji su: Zadarska županija, Grad Zadra te Splitska županija.