Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ozlijeđeni Knežević zavapio: “Vozite nas, bilo gdje! Samo nas vozite!”

26.10.2011. 22:00
Ozlijeđeni Knežević zavapio: “Vozite nas, bilo gdje! Samo nas vozite!”


Svjedok Brezović je rekao kako je stekao dojam, kada su ih vozili na požarište, da prvi put vide helikopter. I on je posvjedočio kako vatrogasci nisu baš djelovali obučeno te da su bili veseli i “slikavali su mobitelima”. Informaciju da ima nastradalih, “njegov” je kapetan dobio u letu prema Kornatu


Nakon stradavanja, ja i još jedan sumještanin, nosili smo ozlijeđenog Marinka Kneževića. Nosili smo i Antu Crvelina na jedinim nosilima koje su imali. Moji su ga sinovi prepoznali jer su generacijski povezani. Treći ozlijeđeni vatrogasac je došao do moje kuće uz pomoć mog sina. Mogao je hodati. Ne znam tko je on bio, ali bio je fizički malo jači. Četvrti ozlijeđeni vatrogasac dovezen je u drugom helikopteru. Sjećam se da je bilo čak i prijepora oko toga treba li ozlijeđene vatrogasce vratiti na stajanku helikoptera, a onda je reagirao teško ozlijeđeni Marinko Knežević koji je doslovce zavapio: “Vozite nas bilo gdje! Samo nas vozite!” – ispričao je jučer u nastavku suđenja Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju i stradavanje 12 njegovih kolega, Snježan Rameša.
On na otoku Kornatu ima kuću i tog je dana, kada je čuo za požar, iz Murtera gdje živi, krenuo na otok u strahu za svoju imovinu. Na Kornat je tog stravičnog dana stigao oko 18.30 sati gdje je pomogao u akciji spašavanja, tako da su on i njegovi sinovi i još nekolicina Kornatara nosili stradale do uvale, odnosno mjesta gdje ih je dalje trebao prevesti policijski brod do bolnice.
– Kada smo uočili da nas nadlijeće vojni helikopter shvatili smo da nešto nije u redu i počeli smo trčati u njegovom smjeru. Vidio sam toga dana dva, tri slijetanja helikoptera na isto mjesto. Netko od nas je tada nazvao policijski brod zbog prijevoza stradalih – posvjedočio je Rameša.
Majka Marka Stančića zvala tajnika DVD-a Tisno
Slavko Marov, tajnik DVD-a iz Tisnog prisjetio se kako ga je toga dana nazvala majka pokojnog, maloljetnog Marka Stančića i pitala ga zašto su joj sina poslali u gašenje na Kornat.
– Uputio sam je na njihovog zapovjednika Sinišu Salamuna. Inače, nije mi poznato da su maloljetnici išli na požare. Kada me nazvala Markova majka ona nije tražila od mene da on ne ide. Ja sam to shvatio više kao njezin komentar da ga nije trebalo pustiti. Odgovorio sam joj da o tome ne odlučujem ja. Nitko nije očekivao da će se nešto takvo dogoditi jer na Kornatu nema što goriti, osim trave. Nismo nikad raspravljali o tome da maloljetnici ne bi trebali ići na tečaj za vatrogasce – dio je svjedočkog iskaza Slavka Marova.
Zrakoplovni tehničar Ivica Škrlec ispričao je trenutak kada su ugledali stradale vatrogasce. Rekao je kako je vidio da leže na tlu, a jedan im je mahao. Potvrdio je kako se nije mogao oteti dojmu kako vatrogasci nisu bili dovoljno obučeni, spremni i organizirani.
– Bili su raspoloženi i veseli. Nisu mi djelovali ni uplašeno, ni zabrinuto. Čak je jedan od njih, stariji vatrogasac komentirao zbog dužine fronte požara kako tu ima posla za tri dana. Nije mi se činilo da je izrazio zabrinutost, već kao da mu je bilo drago što će na toj lokaciji ostati tako dugo – zaključio je svjedok.
Anđelo Knežević, zrakoplovni tehničar na kanaderu, prepričao je kako su u tri navrata bacali vodene bombe na Kornat, a tek oko 20 sati tragičnog dana od kopilotkinje helikoptera Antonele Marinov, čuo je termin “stradali”. Čuo ju je kako govori da izvlače mrtve i ranjene te je dometnuo da su se u tom trenutku pilot i on “u čudu pogledali”.
Mislili da idu po vatrogasce kako bi ih vratili kući
U helikopteru oznaka H202 bio je tog dana Danijel Brezović, kao dio posade, koja je iz Šibenika prevezla vatrogasce na Kornat. Nakon što su iskrcali vatrogasce zbog konfiguracije tla, u trenutku kada su “zalebdili” oštetila im se guma na helikopteru nakon čega su se oko 14.50 sati vratili u bazu Divulje kako bi im se popravila guma.
– Dok su još mehaničari popravljali gumu, kapetanu Brozoviću je zazvonio mobitel i dobili smo naredbu da se vratimo na Kornat. U zraku samo saznali da ima stradalih i da moramo izvući vatrogasce. Kada smo ih nadletjeli vidjeli smo šest, sedam osoba na tlu. Jedna je osoba stajala, a ostali su ležali. Rekao sam kapetanu kako bi trebali ići po pomoć GSS-a, međutim, u međuvremenu smo dobili naredbu da idemo u Lošinj po pomoć vojnika. Dvojicu su potom izvukli GSS-ovci, ali mi ih nismo vozili u bolnicu jer nam je rečeno kako će biti prevezeni brodom što je meni bilo čudno – rekao je Brezović te je i on potvrdio kako je stekao dojam, kada su ih vozili na požarište, da prvi put vide helikopter. I on je dodao kako nisu baš djelovali obučeno te da su bili veseli i da su se “slikavali mobitelima”. Informacija koju su imali prilikom polijetanja iz Divulja bila je da idu “pokupiti” vatrogasce tamo gdje su ih i ostavili.
– Informaciju da ima nastradalih, kapetan je dobio u letu prema Kornatu. Kada smo došli na mjesto nesreće zatekli smo strašnu sliku. Nisu bili tamo gdje smo ih ostavili i s njima nismo mogli uspostaviti vezu. Nismo se mogli spustiti i nismo imali opremu za izvlačenje. Nakon što smo ih uočili na tlu, kapetan je obavijestio o tome što smo vidjeli, ali ne znam koga – rekao je na kraju svog svjedočenja Danijel Brezović.
Suđenje se nastavlja sredinom studenog.


Reakcija Slavičinog branitelja Čede Prodanovića




Prije početka rasprave, odvjetnik Prodanović zatražio je da se zbog uvrede upućene Draženu Slavici dan ranije u sudnici, opomene majka poginulog Karla Ševerdije. Ona jučer nije bila u sudnici, a i inače je bilo manje roditelja stradalih vatrogasaca nego inače.
– Molim da Sudsko vijeće izrekne opomenu oštećenici koja je izazvala incident u sudnici i izvrijeđala optuženog. Sada je ne vidim u sudnici, ali molim da se upozore svi nazočni na pristojno ponašanje, jer mi ovo doživljavamo kao izravan pritisak na sud i obranu u ovom slučaju – zaključio je Prodanović. Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić prihvatio je njegovu primjedbu te i sam opet zamolio sve nazočne u sudnici da se primjereno ponašaju i da ne dopuštaju emocijama da vode sudski postupak.