Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrijednost radova 50 milijuna kuna

26.10.2011. 22:00
Vrijednost radova 50 milijuna kuna


Prema onome što smo doznali u Vodovodu Vir rok za realizaciju ovog projekta je 60 dana, naravno, uz pretpostavku da izvođače prate povoljne vremenske prilike


Nakon što je okončana ovogodišnja više nego uspješna turistička sezona ovih su dana na Viru punom parom nastavljeni poslovi unutar realizacije projekta izgradnje otočne kanalizacije. Riječ je o kapitalnom projektu pokrenutom zajedno s projektom izgradnje mjesne vodovodne mreže početkom 2009. godine čiji je nositelj virsko općinsko komunalno poduzeće Vodovod Vir.
Vrijednost radova procjenjuje se na preko 50 milijuna kuna, a pored Općine Vir njih uglavnom preko državnog proračuna osiguravaju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske vode.
Kako bi se kanalizacijski sustavi I., II. i III. faze što prije stavili u funkciju, odnosno njihove otpadne vode s područja od centra Vira do uvale Prezida preko crpne stanice sprovele u more, upravo se na predjelu zvanom Suva punta u neposrednoj blizini plaže Jadro, otpočelo s polaganjem podmorskog ispusta. Riječ je o sustavu Centar – Jug čija dužina iznosi oko 1.500 metara. Istovremeno s ovim poslovima na kopnenom se dijelu otpočelo s pripremnim radnjama na izgradnji crpne postaje. Nositelj radova o kojima je riječ je specijalizirana zagrebačka tvrtka za ovaj vid poslova Monter-strojarske montaže d.d., a u radovima u svojstvu podizvođača sudjeluje tvrtka Neptun-Sub d.o.o. iz Šibenika. Prema onome što smo doznali u Vodovodu Vir rok za realizaciju ovog projekta je 60 dana, naravno uz pretpostavku da izvođače prate povoljne vremenske prilike. Kada u cijelosti bude izgrađen navedeni pomorski ispust s prepumpnom stanicom stvorit će se svi potrebni uvjeti da se na otoku Viru konačno stavi u funkciju kanalizacijski sustav, što će uz planirani dovod pitke vode na otok u prvom kvartalu iduće godine biti događaj od golemog značenja za otok Vir i njegov budući razvoj.