Zbog 20 kuna četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PRAVO I PRAVDA
Za razliku od Vladimira Pozaića koji će svoju kaznu odslužiti iza brave, primjerice neki bivši ministri za daleko veće iznose kojima su oštetili državni proračun kažnjeni su guljenjem krumpira u Pučkoj kuhinji
Pozaiću je uz kaznu zatvora sutkinja izrekla i mjeru produljenja pritvora koji mu je određen odmah nakon uhićenja

Jesmo li svi jednaki pred zakonom kako nam to Ustav Republike Hrvatske jamči? To pitanje nameće se nakon nekih  presuda hrvatskih sudova koje svojim sadržajem nude odgovor "gorka okusa". U nizu primjera, bez presedana, je presuda Tomislavu Horvatinčiću, kojeg je šibenska sutkinja nedavno oslobodila krivnje za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

Suprotno Horvatinčiću, na zadarskom Općinskom sudu prije svega nekoliko dana je zbog krađe, konkretno novčanice od 20 kuna, na četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora osuđen 40-godišnji Zagrepčanin Vladimir Pozaić. Muškarac je 8. kolovoza iz prizemlja obiteljske kuće u vlasništvu jedne zadarske obitelji ukrao tih 20 kuna. Zatečen je na djelu, a vlasnik kuće uspio ga je uhvatiti i zadržati do dolaska policije. Odmah mu je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, a po isteku tog roka, odbijen mu je zahtjev za ukidanje i na zahtjev općinskog državnog odvjetništva pritvor produljen. Uz kaznu zatvora sutkinja mu je također izrekla i mjeru produljenja pritvora koji, kako je kazala, može trajati do pravomoćnosti presude ili do 8. prosinca, kad mu istječe izrečena zatvorska kazna. Naloženo mu je i plaćanje troška sudskog postupka u iznosu od 1.000 kuna. U presudi Vladimiru Pozaiću navedeno je kako je ranije neosuđivan, priznao je djelo i pokajao se zbog njega.

Općinskom državnom odvjetništvu trebalo je svega 20 dana za podizanje optužnice protiv Pozaića, a sudu za okončanje postupka i objavu presude svega mjesec i pol. Ovo potonje, zapravo je hvalevrijedno, ali ostavlja dojam demonstracije sile i moći na običnom malom smrtniku jer nismo navikli da se tako ažurno i promptno reagira uvijek, uglavnom kad su u pitanju teška kaznena djela ili kad je kaznenim djelom pribavljena velika imovinska korist.

Praksa uglavnom pokazuje suprotno, a posebice kada su u pitanju slučajevi gospodarskog kriminala teški milijune, pa i milijarde. Tada ranije spomenute radnje traju 20-ak i više godina, a nerijetko završavaju uvjetnim osudama ili se počinitelje šalje na društveno koristan rad, kao što je to bio slučaj s bivšim ministrom Petrom Čobankovićem u aferi Planinska. Za štetu od 30 milijuna kuna on se nagodio te je poslan da guli krumpire u Caritasovoj kuhinji. 

 

Talijanki uvjetna osuda i novčana kazna, bivšem načelniku Bibinja probacijski rad

Prije svega nekoliko dana na Općinskom sudu u Zadru je donesena presuda talijanskoj državljanki koja je zbog krađe triju mobitela i 650 kuna osuđena na sedam mjeseci zatvora što joj je potom preinačeno u uvjetnu osudu i novčanu kaznu nešto veću od sedam tisuća kuna. Na teret joj se stavljalo da je ljetos u Novalji trima Britankama ukrala mobitele - svaki vrijedan po četiri tisuće kuna.  Radilo se Iphone 7 aparatima, a jednoj od turistkinja ukrala je i novac, 650 kuna. Talijanka nije bila u istražnom zatvoru.

U nizu presuda koje mogu poslužiti kao primjer neusklađenosti kod odmjeravanja kazne u odnosu na težinu djela ili imovinsku korist stečenu suprotno zakonu je i ona izrečena bivšem načelniku Bibinja, Ninu Šimuniću. S načelničkog mjesta odstupio je nakon što je Ministarstvo uprave donijelo odluku kako mu je mandat prestao trenutkom pravomoćnosti presude Vrhovnog suda po kojoj je proglašen krivim zbog zloporabe ovlasti i položaja te falsificiranja službenih dokumenata. Splitski Županijski sud izrekao mu je kaznu zatvora od sedam mjeseci, no Vrhovni sud mu je robijanje zamijenio radom za opće dobro, a naloženo mu je i da vrati 58.049 kuna za koliko je nedvojbeno utvrđeno da je oštetio proračun.

Kritika presuda hrvatskih sudaca potrebna je, ne radi dijeljenja lekcija, već da budemo bolje društvo. Mogući subjektivni stav najbolje preveniraju navedeni primjeri.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ErwinRommel
a zasto niste napisali da je optuzeni Vladimir Pozaic prenio hepatitis osobi koja ga je zatekla u pljacki?