Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čistilo se šumu iznad Dikla

27.10.2019. 11:38


U sklopu akcije Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj koja se održava od 25. listopada do danas, zatim kampanje »Svim´ na Zemlji, daruj drvce!« te ostalih akcija koje zagovaraju sadnju stabala, održana je jučer i akcija u šumi iznad Dikla. Riječ je o lokalitetu koji je odabran zbog učestalih prijava na Zeleni telefon o ilegalnim deponijima kod Dikla te zbog neposredne blizine odlagališta otpada Diklo pored kojega u šumu različiti neodgovorni pojedinci i dalje nepropisno odlažu otpad različite vrsti.
Akciju je organizirala udruga »Eko-Zadar« kao završni događaj kampanje »Svim´ na Zemlji, daruj drvce!« u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom Eko Zrmanja, udrugom za mlade »Tamaris« iz Dikla, udrugom Nada i udrugom Porat.
-Akcijom čišćenja otpada iz šume iznad Dikla želimo istaknuti rasprostranjenost ovoga problema i srčano zamoliti sve ljude da čuvaju šume, cjelokupnu prirodu i okoliš jer je to dužnost svih nas, poručili su iz Eko Zadra.
Ova akcija iznad Dikla održala se kao završni događaj kampanje »Svim´ na Zemlji, daruj drvce!« koju su u blagdansko vrijeme u prosincu 2018. godine provele udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i ekološka udruga »Krka« Knin. Isto tako jučer je u mjestu Laškovica pokraj Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, udruga »Krka« održala sadnju 1850 mladica crnog bora koje su upravo kupljene sredstvima prikupljenima u ovoj kampanji.
Akcija čišćenja šume iznad Dikla pokazala je da mnogi još uvijek bacaju nepotrebne stvari pa čak i stare osobne dokemente u ‘divljinu’ te da i dalje treba raditi na podizanju ekološke svijesti građana.
S tim ciljem je jučer organizirano još do9gađanja. tako je u popidnevnim satima održan Banak na Sfingi, druženje u parku kod Sfinge uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle u organizaciji inicijative Mišancija u suradnji s Udrugom mladih Ahimsa, udrugom Šigureca, udrugom Pozitiva Senior i grupom SOL.zd. Navečer je ekipa iz Zelene akcije iz Zagreba održala će u klubu Knjigozemska kviz o klimatskim promjenama nakon kojega je uslijedio razgovor o stablima i zelenilu grada Zadru s Mirnom Petricioli, autoricom monografije »Zadarski vrtovi i perivoji«.